• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.8735 LEI
  1 USD = 4.0875 LEI
  1 GBP = 5.4471 LEI
  1 CHF = 4.5081 LEI
  1 HUF = 1.3462 LEI
  1 BGN = 2.4918 LEI
  1 JPY = 3.9287 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

  NEWS ALERT: Grecia a trimis planul de reforme la Bruxelles

10 Iulie, 07:14

Zona euro a primit planul de reforme al Greciei, adoptat joi seară de Guvernul de la Atena în speranţa că va obţine un al treilea acord de ajutor pentru menţinerea în zona euro. Statul elen solicită un nou împrumut pe trei ani, care va fi folosit pentru achitarea datoriilor şi asigurarea stabilităţii sistemului financiar. Pentru acest împrumut, Grecia a promis reforme credibile.

grecia

Parlamentul grec urmează să se pronunțe vineri asupra acestor propuneri pentru a permite sau nu guvernului să negocieze acest pachet de reforme. Dezbaterea în legislativul elen va începe la ora 11,00 GMT.

Zona euro a primit joi seara noile propuneri de reforme promise de Grecia, în speranța de a primi un al treilea pachet de ajutor și de a rămâne în zona euro, a anunțat Michel Reijns, purtătorul de cuvânt al președintelui Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, potrivit AFP, citat de Agerpres.

"Noile propuneri ale Greciei au fost primite de președintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem. Este important ca instituțiile (creditoare) să le ia în considerare în evaluarea lor", a scris Michel Reijns pe contul său de Twitter.

Statul elen solicită un nou împrumut pe trei ani, care va fi folosit pentru achitarea datoriilor şi asigurarea stabilităţii sistemului financiar, după cum sună cererea trimisă către Bruxelles.

Pentru a primi banii, Atena se angajează să facă reforme credibile, care ar însuma, potrivit presei elene, 12 miliarde de euro pe următorii doi ani şi nu 8 aşa cum anunţase iniţial.

Propunerile de reformă ale Atenei urmează să fie analizate de creditori, după care ele vor fi prezentate sâmbătă, 11 iulie, miniștrilor de finanțe din zona euro, înainte de summitul extraordinar al celor 28 de state ale Uniunii Europene, convocat duminică, pe 12 iulie, la Bruxelles.

Potrivit textului cuprinzând aceste propuneri, publicat de guvernul de la Atena, Grecia dorește o soluție 'pentru reglementarea' enormei sale datorii publice, de 180% din PIB, precum și un 'pachet de 35 miliarde de euro' consacrat creșterii economice.

În textul de 13 pagini intitulat 'Acțiuni prioritare și angajamente', Grecia își asumă obligația de a adopta aproape toate măsurile propuse de creditori la 26 iunie și pe care Atena le-a respins atunci anunțând organizarea unui referendum.

Prin noile propuneri Atena acceptă o creștere a TVA la 23 %, față de 13% în prezent. Pentru produsele de bază, energie electrică și hoteluri, TVA rămâne la 13%, iar pentru medicamente și cărți la 6%.

Creșterea TVA a reprezentat un punct major de divergență între Atena și creditorii săi în lungile și negocierile din ultimele luni.

Guvernul grec propune şi suprimarea avantajelor fiscale pentru insulele grecești (adică reducerea de 30% a TVA aplicată de mai mulți ani), începând cu insulele cele mai bogate și cu cele turistice, așa cum doreau creditorii. Acest proces va începe în octombrie și se va face treptat, urmând să se încheie până la sfârșitul anului 2016.

În ceea ce privește vârsta de pensionare, ea a fost fixată la 67 de ani sau 62 de ani, cu 40 de ani de activitate, și va fi introdusă treptat până în anul 2022.

Programul de reforme mai prevede şi reducerea plafonului de cheltuieli militare cu 100 milioane de euro în 2015 și cu 200 milioane în 2016, față de reducerea de 400 de milioane propusă de creditori.

Guvernul grec acceptă şi limitarea creșterii taxei asupra societăților, de la 26% la 28%, cum au propus creditorii, precum și programul de privatizare a numeroase întreprinderi publice.

 

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: