• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9212 LEI
  1 USD = 4.1382 LEI
  1 GBP = 5.6712 LEI
  1 CHF = 4.4671 LEI
  1 HUF = 1.3732 LEI
  1 BGN = 2.5161 LEI
  1 JPY = 3.7739 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Goodbye Platon / Cum a pierdut „raiderul nr.1” perla din coroana caracatiței bancare importată în RM

19 Martie, 09:10

Compania „Doverie-Invest” S.A. din Bulgaria a intrat oficial în posesia pachetului majoritar de la Moldincondbank.

platon

Deși acest lucru nu pare ieșit din comun, luând în calcul achizițiile din sectorul bancar din ultimii ani, în același timp, această tranzacție pune punct „carierei” de raider a lui Veaceslav Platon în sistemul bancar din Republica Moldova. „Carieră” care a lăsat urme adânci în acest sistem și care a sugerat titlurile din presa internațională în care se regăsesc denumirile de „Laundromatul rusesc”, „Laundromatul Troika” și „Furtul miliardului”. Toate aceste scheme nu doar au dus „faima” Republicii Moldova în lume, dar s-au soldat și cu zeci arestări, litigii internaționale și sechestre pe mai mult de 2/3 din sistemul bancar.

Totul a început de la dragostea platonică pentru Moldincondbank

Dar să le luăm pe rând și ținem să amintim că, pentru prima dată, numele Veaceslav Platon a fost asociat cu Moldincondbank în anul 1994, când raiderul a deținut funcția de vicepreşedinte al Consiliului de Administrare al băncii până în anul 2004. Ulterior, a fost acţionar la această bancă până în anul 2013, când mai deţinea 0,31% din acțiuni. Cel puțin acest lucru reieșea din raportatele băncii care erau expediate către BNM. În realitate, Platon a condus în toți acești ani Moldincondbank din umbră, având acționari care i se subordonau, iar o primă dovadă a acestui lucru este deconspirarea schemei „Laundromatul rusesc”.

În toamna lui 2009, în Rusia erau în toi mega-proiectele pentru pregătirea Olimpiadei de la Sochi-2012, proiecte în care erau spălate miliarde de dolari de către afaceriștii apropiați de Kremlin, care se împărțeau generos cu protectorii din serviciile speciale, poliție sau funcționarii corupți de la Moscova. Miliardele de dolari negri erau adunate din schemele de corupție din vama rusă, dar și în „casieria” de la Moscova a rakeților din sindicatul interlop „Solntsevskaya Bratva” sau alte subdiviziuni ale „Mafiei Rusești”. Era plină și „vistieria neagră” a clanului șefului Căilor Ferate Ruse (RJD) Vladimir Yakunin, apropiat și fost coleg al lui Vladimir Putin în KGB.

În același timp, o țărișoară care în acel an avea un PIB de sub 5 miliarde de dolari și un aparat de stat, sistem judecătoresc și clasă politică foarte expuse la corupere rapidă, a căzut ușor pradă lui Veaceslav Platon. Acesta, prin intermediul unor litigii gestionate de magistrați cumpărați, sechestra conturile de la Moldindcondbanc-ul din R. Moldova, care aparțineau unor firme ruse. Ulterior, banii erau trecuți, cu ajutorul executorilor judecătorești, la alte firme fictive și, într-un final, ajungeau în țările europene, printre care Germania, țările baltice, Danemarca chiar și Marea Britanie. Atunci, pentru prima dată, numele uneia dintre cele mai mari bănci moldoveneșeti a  început să cunoască ce înseamnă norii negri deasupra imaginii sale.

În perioada anilor 2013 - 2014, presa internațională a început să tragă semnale de alarmă despre spălarea banilor rusești, iar Veaceslav Platon încearcă cumva să camufleze acest lucru odată cu ajungerea sa în Parlament. Raiderul și proaspătul deputat ales pe listele partidului Alianța Moldova Noastră nu stă mult pe gânduri și decide în 2014 să „achiziționeze” 13 deputați cu ajutorul cărora ar fi urmat să asigure o majoritate parlamentară, iar de aici regulile jocului din sistemul bancar ar fi fost dictate de Platon și oamenii care erau în jurul său. Exact în același an, Veaceslav Platon controla deja prin interpuși pachetele majoritare de la alte două bănci: Moldova Agroindbank și Victoriabank (cunoscută pentru caruselul de credite condus de Platon).

Într-o investigație Zeppelin se spune că pe 14 noiembrie 2014, în centrul centrul orașului Moscova, un bărbat bine făcut, cu siluetă de bodyguard, transmite altuia, mai scund, patru genți imense. În genți erau 17,5 milioane de dolari. Era doar partea de cash din totalul de 30 de milioane din costul pachetului majoritar BC „Victoriabank” SA. Cel care a primit genţile cu bani era Veaceslav Platon, un cetățean rus care deține și cetățenia Ucrainei și Republicii Moldova, agent FSB, supranumit de presa rusească „raiderul nr.1 în CSI”. Celălalt era intermediarul cetățeanului rus Serguey Lobanov, de la care preluase gențile cu bani. Lobanov este ginerele lui Andrei Belianinov, șeful Serviciului Vamal Federal al Rusiei, apropiat al lui Vladimir Putin, fost rezident al serviciului sovietic de spionaj KGB (predecesorul FSB) în Republica Democrată Germană, unde a fost coleg cu președintele rus.

Cu doar o zi înainte, la 13 noiembrie 2014 compania off-shore „Insidown Ltd” din Cipru, controlată de Lobanov, transfera alte 12,5 milioane de dolari pe conturile acționarilor interpuși ai lui Veaceslav Platon de la banca moldovenească BC „Victoriabank” SA. Banii transmiși de Lobanov lui Platon erau prețul pentru pachetul majoritar de 38% de acțiuni ale băncii, tranzacționate prin intermediul Bursei de Valori a Moldovei în baza unui contract de brokeraj încheiat de Serguey Lobanov cu BC „Moldova Agroindbank” SA, o altă bancă moldovenească aflată sub controlul lui Platon. Tranzacția fusese aranjată la Chișinău de angajatele lui Platon - Stela Pahomi și Aliona Stașevskaia - cu Ilan Shor, oligarh moldovean, președinte al celei mai mari bănci din Republica Moldova,“Banca de Economii” SA (BEM), plasat de FSB în anturajul lui Vlad Filat, șeful Partidului Liberal Democrat din Moldova, partid care guverna la Chișinău.

Deci, în 2014 caracatița bancară a lui Platon reușise să cuprindă două-treimi din sectorul bancar iar urmele sale au fost lăsate și în „Furtul miliardului” de la BEM, cea mai mare bancă moldovenească și totodată unica aflată sub controlul statului, banca în care el și cei din serviciile speciale de la Moscova pentru care lucra Platon urmau să de-a lovitura principală.

Anul 2016 - anul de turnură pentru Platon și sistemul bancar

După ce fostul premier Vlad Filat a fost încătușat de ofițerii CNA și Procurorii Anticorupție, în urma unui denunț al primarului de Orhei, ex-președinte al BEM, Ilan Shor, pentru delapidarea Băncii de Economii și Veaceslav Platon se trezește cu cătușele pe mâini. Raiderul este arestat la Kiev, tot în urma unui denunț al lui Shor. Platon era învinuit de implicarea sa în „Laundromatul rusesc” și „Furtul miliardului”

Tot în 2016, după reținerea lui Platon, Banca Națională a Moldovei blochează mai multe grupuri de acționari de la cele trei bănci Victoriabank, Moldindconbank și Moldova-Agroindbank, acționari care erau controlați în totalite de raiderul Platon.

Ulterior, BNM decide să impună un regim de supraveghere la aceste bănci și obligă acționarii fictivi să-și vândă acțiunile pe care le dețineau la acele bănci. Tot în acel moment, Platon începe contraatacul pe toate fronturile - inițiază litigii în R. Moldova și peste hotare împotriva deciziilor BNM, discreditează Banca Centrală dar și autoritățile de la Chișinău în presa internațională și încearcă să vorbească cu apropiații lui Vlad Plahotniuc în speranța de a-și menține controlul asupra băncilor - tentative care, însă, s-au soldat cu eșecuri.

Urmează doi ani de modificare și implementare a legislației bancare iar Banca Națională, sub conducerea guvernatorului Sergiu Cioclea, supraveghează și conduce prin consiliile temporare de administrare cele trei bănci. În același timp, BNM se implică activ în căutarea unor acționari de bună credință care să ridice sistemul bancar, pus pe brânci de Platon, prin schemele de spălare de bani, creditare fictivă și furturi.

„Primăvara” din sistemul bancar a început cu Victoriabank

La începutul lui 2018, după îndelungi negocieri, Banca Transilvania, având o participație de peste 66%, împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucție şi Dezvoltare (BERD), sparge gheața și decide să cumpere un pachet de 39,2% din acțiunile Victoriabank.

În iulie 2018, după îndelungi litigii ale R. Moldova la Curtea de Arbitraj de la Stockholm cu Vaceslav Platon, un consorțiu internațional condus de BERD cumpără două pachete de acțiuni de la Moldova Agronindbank. Consorțiul este format din Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Horizon Capital, în calitate de gestionar al fondului de investiții creat de instituții financiare internaționale notorii precum Western NIS Enterprise Fund (fondat de Congresul SUA prin intermediul USAID), BERD, Corporația Financiară Internațională (IFC, Grupul Băncii Mondiale), Banca Olandeză de Dezvoltare (FMO), Societatea Germană de Investiții (DEG) și Agenția Franceză pentru Dezvoltare (PROPARCO), și Invalda INVL, o societate de investiții cotată din Lituania, cu experiență în sectorul financiar-bancar. Consorțiul intenționează să realizeze achiziția preconizată printr-o societate de investiție special creată în acest scop - HEIM PARTNERS Ltd., înregistrată în Marea Britanie, cu sediul la Londra.

Pe 18 martie 2019, în cadrul licitației cu strigare desfășurate pe piața reglementată a Bursei de Valori, compania „Doverie-Invest” S.A. din Bulgaria, care a obținut permisiunea prealabilă a Băncii Naționale a Moldovei, a achiziționat 3 173 751 acțiuni ale băncii de importanță sistemică B.C. „Moldindconbank” S.A., ca pachet unic, la valoarea totală de 764 048 815,74 MDL, expuse la vânzare de Agenția Proprietății Publice (APP).

Imediat după acel anunț de semnare a antecontractului, Veaceslav Platon a lansat un avertisment la adresa potențialilor cumpărători. Într-o scrisoare deschisă, publicată pe pagina sa de Facebook, Platon susținea că vânzarea acțiunilor „Moldindconbank”, dar și cele ale companiei de asigurări „Moldasig”, „Asito” și „Alliance Insurance Group” fac parte din rezultatul crimelor comise de „un grup condus de criminali, care a preluat puterea în R. Moldova”. El menționa că acțiunile acestor companii au fost luate cu forța de la proprietari și că acestea sunt supuse returnării, iar potențialii cumpărători de acțiuni, dacă încheie un acord, nu vor putea conta pe rambursarea banilor cheltuiți pentru achiziționarea acțiunilor.

„Datorită publicității largi a acestei situații și a publicațiilor repetate în presă, împreună cu avertismente și preîntâmpinări cu privire la caracterul ilegal a ceea ce se întâmplă, noii cumpărători de acțiuni vor fi considerați proprietari lipsiți de scrupule, care fac abuz de drept și primesc beneficii nejustificate”, spunea Platon în adresarea sa.

Acțiunile celor trei bănci care au fost preluate la modul practic de la oamenii lui Platon au fost vândute printr-un mecanism diferit, care nu a mai fost întâlnit în R. Moldova și anume prin implicarea statului ca terț. Motivul - investitorii se temeau că foștii proprietari, conduși de Platon, ar putea, la un moment dat, să-i lase fără acțiunile noi cumpărate, în baza unei decizii judecătorești sau a unui litigiu internațional.

Veaceslav Platon a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru escrocherie, fraude în proporții deosebit de mari în sistemul bancar și spălare de bani. Potrivit procurorilor și hotărârilor judecătorești, Platon a controlat „Moldinconbank” și „Moldova Agroidbank”, companiile de asigurări „Moldasig”, „Asito” și „Alliance Insurance Group”. Banii de la vânzarea „Moldinconbank”, dar și a altor active ar urma să fie folosiți la recuperarea sumei de 869,22 de milioane de lei, la cât a fost estimată valoarea prejudiciului cauzat de Veaceslav Platon Băncii de Economii.

Odată cu vânzarea Moldincondbancului de la interpușii lui Platon către un investitor străin se pune sfârșit, la modul practic, întregii caracatiți gestionate din umbră de Platon. Urmează o nouă etapă pentru sistemul bancar moldovenesc care încă nu și-a revenit în totalitate după seismele anilor precendeți - totul însă depinde de acțiunile noilor proprietari.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: