• Bucuresti 25º C
  Baia Mare 24º C
  Brasov 22º C
  Cluj-Napoca 23º C
  Constanta 18º C
  Craiova 26º C
  Galati 21º C
  Iasi 23º C
  Suceava 23º C
  Timisoara 26º C
 • 1 EUR = 4.7556 LEI
  1 USD = 4.2732 LEI
  1 GBP = 5.5125 LEI
  1 CHF = 4.3243 LEI
  1 HUF = 1.4380 LEI
  1 BGN = 2.4315 LEI
  1 JPY = 3.9319 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

BREAKING NEWS Gianni Infantino - noul președinte al Federației Internaționale de Fotbal (FIFA)

26 Februarie, 19:41

Italo-elvețianul Gianni Infantino este noul președinte al Federației Internaționale de Fotbal (FIFA), în urma alegerilor desfășurate vineri la Zurich, anunță presa internațională. Infantino devine, astfel, primul înalt oficial UEFA care va conduce forul mondial de la fondarea organizației continentale în 1954.

FIFA

Președintele ales de Congresul forului fotbalistic internațional de la Zurich va avea un mandat de doar trei ani, până în 2019 și nu până în 2020. Conform statutului FIFA, președintele ales pe 26 februarie va completa mandatul început de elvețianul Joseph Blatter pe 31 mai 2015.

FIFA a votat vineri un pachet de reforme care includ prevederea duratei maxime a mandatelor unui președinte. Niciun președinte ales nu va putea avea mai mult de trei mandate de patru ani și nu va putea depăși 12 ani în fruntea FIFA. Blatter a fost președinte mai bine de 17 ani, iar predecesorul său Joao Havelange — 24 de ani.

Giani Infantino a primit 115 dintre cele 207 de voturi, în al doilea tur al alegerilor. El a fost urmat de Șeicul Salman bin Ebrahim Al Khalifa (Bahrain), cu 88 de voturi, și Prințul Ali Bin Al Hussein al Iordaniei, cu 4 voturi, în timp ce francezul Jerome Champagne nu a primit niciun vot.

La vot au luat parte 207 federații naționale. Pentru ca un candidat să fie declarat învingător după al doilea tur de scrutin, trebuie a să obțină majoritatea simplă a voturilor — 104.

Federația Română de Fotbal, prin președintele său, Răzvan Burleanu, își anunțase intenția de a vota pentru Infantino, potrivit Agerpres.

Infantino a fost în frunte și după primul tur al alegerilor, dar nu a reușit să obțină două treimi din voturi, majoritate necesară pentru această fază a scrutinului, astfel încât a avut loc un al doilea tur.

În primul tur, Infantino a obținut 88 de voturi, în timp ce Șeicul Salman a primit 85, Prințul Ali a strâns 27 de voturi, iar Jerome Champagne, 7. Majoritatea necesară de două treimi însemna 138 de voturi.

Gianni Infantino și-a anunțat decizia de a candida la funcția de președinte al FIFA, la 26 octombrie 2015, ca urmare a sprijinul unanim al Comitetului Executiv al UEFA.

Elvețianul a fost un partizan al creșterii numărului de echipe de la 16 la 24 la turneele finale ale EURO, dar și al Ligii Națiunilor, o echipă rezervată selecționatelor naționale, criticată însă pentru complexitatea competiției. Pe durata celor șapte ani ca secretar general al UEFA, veniturile cluburilor din cupele europene au crescut, dar inegalitatea dintre cluburile de elită și restul rămâne încă o problemă.

Infantino a susținut, în programul său electoral, creșterea numărului de echipe de la 32 la 40 la Cupa Mondială, precum și candidaturile comune, de două sau mai multe țări din aceeași regiune pentru Cupa Mondială. Elvețianul a promis că va distribui câte cinci milioane dolari la fiecare patru ani fiecărei federații din cele 209 afiliate la FIFA și 40 milioane dolari fiecărei confederații continentale.

 

***

FIFA a rămas fără conducere anul trecut, când FBI a dat în vileag o reţea de corupţie la cel mai înalt nivel al Federaţiei. Anchetatorii americani au evidentiat faptul ca responsabili ai fotbalului mondial au primit mita si comisioane pentru atribuirea turneelor finale ale Cupei Mondiale si vanzarea drepturilor tv si comerciale. Drept urmare şi-a dat demisia inclusiv președintele FIFA, Sepp Blatter.

În 21 decembrie 2015, elvețianul Joseph Blatter, președintele Federației Internaționale de Fotbal (FIFA) începând din anul 1998, și francezul Michel Platini, președintele Uniunii Europene de Fotbal (UEFA) din 2007, au fost suspendați opt ani din orice activitate legată de fotbal. Justiția internă a FIFA a dat verdictul atunci privind afacerea plății controversate a 1,8 milioane euro din partea lui Blatter către Platini.

Justiția internă a FIFA a apreciat că cei doi au "abuzat" de poziția lor. Platini a primit o amendă de 80.000 de franci elvețieni (74.000 euro), mai mare decât cea cu care s-a ales Blatter, 50.000 de franci elvețieni (46.295 euro).

Prin acest verdict, un capitol de 40 de ani din istoria FIFA s-a închis. Sepp Blatter a intrat în structurile forului mondial al fotbalului în 1975, urcând toate treptele ierarhice până la accederea în vârful acestei organizații după 17 ani. Reales pentru un al cincilea mandat pe data de 29 mai, el și-a anunțat pe 2 iunie demisia ce urma să devină efectivă pe 26 februarie. Însă presiunea a devenit din ce în ce mai mare din cauza anchetelor justiției elvețiene și americane pe fondul actelor de corupție de anvergură din jurul Federației Internaționale de Fotbal.

***

Gianni Infantino

Gianni Infantino s-a născut pe 23 martie 1970 la Brig, în Elveția. Începând cu anul 2009, deține atât cetățenia elvețiană, cât și pe cea italiană.

A studiat dreptul la Universitatea Fribourg și vorbește fluent italiana, engleza, franceza, germana și spaniola. Înainte de a ajunge la UEFA, a activat ca și consilier juridic pentru federațiile din Spania, Italia și Elveția, iar apoi ca secretar general al Centrului internațional de studii pentru sport (CIES) de la Universitatea din Neuchatel, Elveția.

Infantino a început colaborarea cu UEFA în 2000, iar în 2004 a fost numit director al comisiei pentru licențierea cluburilor, fiind în același timp omul de contact cu Uniunea Europeană, Consiliul Europei și autoritățile guvernamentale. Elvețianul a fost numit secretar general al UEFA în octombrie 2009 și a devenit mâna dreaptă a lui Michel Platini, președintele UEFA, care în prezent este suspendat pentru șase ani din orice activitate legată de fotbal de către Comisia de Etică a FIFA. Printre activitățile sale ca secretar general se numără implementarea politicii fair play-ului financiar, care împiedică echipele să cheltuiască mai mult decât câștigă.

Este căsătorit și are patru copii.

Citeste mai mult despre: FIFA, fotbal, Joseph Blatter, Michel Platini, presedintie
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: