• Bucuresti 11º C
  Baia Mare 7º C
  Brasov 5º C
  Cluj-Napoca 6º C
  Constanta 10º C
  Craiova 11º C
  Galati 10º C
  Iasi 9º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 8º C
 • 1 EUR = 4.8127 LEI
  1 USD = 4.3601 LEI
  1 GBP = 5.6207 LEI
  1 CHF = 4.5243 LEI
  1 HUF = 1.4164 LEI
  1 BGN = 2.4607 LEI
  1 JPY = 4.0113 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

George Ivașcu, Ministrul Culturii: Centenarul Marii Uniri debutează pe 23 martie 2018 şi se încheie în 2023

20 Martie, 12:37

George Ivaşcu, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, a vorbit  joi seară, la TVR 1, la emisiunea „România 9”, despre motivul anulării unei mari părţi a proiectelor de centenar, explicând că este o greşeală să se considere că începe pe 1 decembrie şi se termină pe 31 decembrie, strategia propusă de acesta fiind ca proiectele dedicate evenimentului istoric să se desfăşoare până în 2023, dat fiind că în 1923 era semnată Constituţia României

Centenar Logo

Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale George Ivaşcu a explicat că cei care cred că odată cu 2018 se termină şi sărbătorirea Centenarului, fac o confuzie. La cea de-a doua întâlnire a comitetului interministerial, Ivaşcu va propune un calendar „care să aibă documentele istorice”, pentru a fi marcate datele importante din istoria României. Astfel, sărbătorirea Centenarului s-ar desfăşura până în anul 2023, la împlinirea a 100 de ani de la semnarea Constituţiei.

Pe acest interval de timp, a punctat ministrul, vor începe şi investiţiile, punctul de pornire fiind data de 27 martie. Dacă sărbătorirea Centenarului ar avea loc într-un interval atât de scurt precum 1-31 decembrie, atunci nu este suficient timp pentru studii de fezabilitate sau pentru repararea caselor memoriale, a mai precizat ministrul.  Cărţi despre boli şi turnee de fotbal, evenimente pentru Centenar Una dintre marile probleme, a mai spus Ivaşcu, este că marea sărbătoare a românilor însemna „o împărţire între 2042 de idei de proiecte” care arătu lipsă de viziune şi un concept conducător.

Printre proiectele anulate pe care ministrul le caracteriează ca fiind mai multe nişte idei, decât proiecte propriu-zise, se numără unul care presupunea publicarea unei cărţi despre bolile cel mai frecvent întâlnite în ultimii 100 de ani, într-un anumit judeţ, reabilitare şi drumuri de căi de acces sau un turneu de fotbal la care urmau să participe echipe din tot judeţul. Una dintre iniţiativele pe care Ivaşcu le aprobă este acţiunea organizată de Ministerul Apelor şi Pădurilor prin care silvicultori de pe cele două maluri ale Prutului se vor întâlni pentru a sădi 1918 puieţi. „Va fi foarte frumoasă această acţiune, se va numi pădurea centenar”. 
Citeste mai mult: adev.ro/p5ornx

Sursa - Adevarul.ro

Foto - ziarulmetropolis.ro.ro

Citeste mai mult despre: adevarul.ro, centenar, George Ivascu
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: