Parada a fost condusă de către așa-zisul ministru al Apărării al RMN, generalul Oleg Obrucikov. Parada a început la ora 9:00 dimineața.

În cuvântul său de salut, liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski a repetat deja clasicele etichete ale acestei zile, că „transnistrenii își doresc să trăiască într-un stat recunoscut pe plan internațional”. Separtistul șef a mai adăugat că Transnistria după recunoașterea internațională va trebui să se integreze în Rusia așa cum au votat cetățenii regiunii la pretinsul referendum din anul 2006.

După discursurile pompoase de la tribună, în piața Suvorov din Tiraspol au defilat formațiunile așa-numitului Minister al Apărării, ale KGB-ului transnistrean, ale miliției, dar și cursanții școlilor de cadețe și a școlii Suvorov.

Pe 2 septembrie 1990 a fost autoproclamată „Republica Sovietică Socialistă Moldovenească Transnistreană” (RSSMT), iar la 25 noiembrie 1990 , a fost ales prin vot universal Sovietului Suprem al RSSMT. La 25 august 1991 sovietul suprem al RSSMT a adoptat declarația de independență a noii republici sub numele de „Republica Moldovenească Nistreană”.

Sursa: deschide.md