• Bucuresti 7º C
  Baia Mare 3º C
  Brasov 6º C
  Cluj-Napoca 1º C
  Constanta 11º C
  Craiova 3º C
  Galati 7º C
  Iasi 1º C
  Suceava -3º C
  Timisoara 6º C
 • 1 EUR = 4.7081 LEI
  1 USD = 4.1377 LEI
  1 GBP = 5.3199 LEI
  1 CHF = 4.1501 LEI
  1 HUF = 1.4797 LEI
  1 BGN = 2.4073 LEI
  1 JPY = 3.7743 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

R. Moldova// De numerele neutre ar putea beneficia și militarii ruși domiciliați în transnistria

04 Septembrie, 14:48

Sergiu Gaibu, economistul Centrului analitic Expert-Grup este de părere că odată cu introducerea numerelor transnistrene este recunoscut indirect și un regim vamal diferit de cel al Chișinăului oficial. Expertul mai spune că aceasta este o pierdere politică directă în negocierea cu Tiraspolul.

transnistria

Într-un interviu acordat pentru Europa Liberă, Sergiu Gaibu spune că de numerele neutre vor beneficia nu doar cetățenii, ci și de persoanele domiciliate în mod permanent în regiunea transnistreană în bază de pașapoarte străine de asemenea au dreptul să beneficieze de această facilitate.

„Nu este vorba doar de cetățeni, ci și de persoanele domiciliate în mod permanent în regiunea transnistreană în bază de pașapoarte străine de asemenea au dreptul să beneficieze de această facilitate. Deci, am putea include aici și persoane care nu au cetățenia Republicii Moldova, dar care domiciliază în mod permanent pe teritoriul acestei unități administrative. Este clar despre cine este vorba. Deci este vorba despre forțele militare sau persoane care au activat în acest domeniu și sunt domiciliate în continuare pe teritoriul Transnistriei. De pierdut au, evident, în primul rând, cetățenii de bună-credință din partea dreaptă a Nistrului, care achită taxele de import, exploatează cu respectarea legii automobilele și cu introducerea acestei măsuri, respectiv o parte din cetățenii Republicii Moldova, acei din stânga Nistrului au facilități deosebite”, spune expertul în interviul pentru Europa Liberă.

„De fapt, este recunoscut indirect și un regim vamal diferit de cel al Chișinăului oficial, ceea ce este absolut straniu, fiindcă nici țările federative nu au astfel de regimuri. Lucrul acesta, din păcate, nu a fost tratat sub nicio formă de către acordul respectiv, fiind lăsat, practic, în voia sorții, dar acest lucru reprezintă un risc și o cedare, de fapt, un precedent foarte grav în ceea ce privește modul de administrare și de stabilire a relațiilor cu acest teritoriu nerecunoscut”, mai spune economistul.

În opinia acestuia, este, practic, primul caz prin care Chișinăul recunoaște o politică vamală independentă a Tiraspolului față de mărfurile care sunt introduse pe teritoriul respectiv.

„Aceasta este o pierdere politică directă în negocierea cu Tiraspolul. Deci, dl Krasnoselski evident că a punctat foarte corect nuanța respectivă și Chișinăul, în schimb, nu a cerut absolut nicio cedare politică față de Tiraspol. Acesta este minusul cel mare”, adaugă Gaibu.

Mai mult, expertul este de părere că această decizie cu plăcuțele de înmatriculare este, de fapt, o victorie și cu conotație juridică în ceea ce privește recunoașterea suveranității acestui teritoriu de facto.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: