• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9262 LEI
  1 USD = 4.0800 LEI
  1 GBP = 5.6770 LEI
  1 CHF = 4.4941 LEI
  1 HUF = 1.3738 LEI
  1 BGN = 2.5187 LEI
  1 JPY = 3.7392 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Fundația soției lui Dodon ar fi primit de la Ciaika, fiul procurorului general al Rusiei, 70 000 €

22 Februarie, 11:57

Legăturile dintre președintele moldovean, Igor Dodon, și cel rus, Vladimir Putin, au o componentă financiară directă. Astfel, cel puțin 70.000 de euro au intrat în contul fundației „Din suflet”, a Galinei Dodon (sotia presedintelui Republicii Moldova), scrie linx.crji.org. Banii au fost transferați de fiul procurorului general al Rusiei care îi ține și pe cei doi ostatici moldoveni eliberați din mâinile talibanilor din Afganistan.

din suflet

Potrivit unor documente confidențiale (care au originea în Republica Moldova) consultate de către Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație, pe 16 august 2017, în contul bancar pentru euro (deschis la Victoriabank din Chișinău) al fundației „Din suflet” a intrat suma de 70 000 de euro.

Numărul contului fundației, așa cum apare în documentele consultate de către Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație, este MD76VI022240300000223EUR. Acest număr de cont apare ca atare pe site-ul Președinției moldovenești, la categoria „Prima Doamnă”, unde se vorbește de fundația „Din suflet”. De altfel, „Din suflet” are o pagină dedicată pe site-ulactual al Președinției moldovene.

Fiul procurorului general al Rusiei, oficial în Moldova

Conform surselor indicate, suma de 70 000 de euro a provenit dintr-un cont deschis la Absolutbank din Moscova, cont deschis pe numele lui Igor Chaika.

La puțină vreme după realizarea acestui transfer bancar, Igor Chaika a fost numit Ambasador de afaceri în Moldova și Transnistria de către „Delovaya Rossiya”, organizație a mediului de afaceri rus. Conform publicației electronice moldovenești Infotag, președintele moldovean Igor Dodon este un apropiat al „Delovaya Rossiya”: „In March, with participation of Moldovan President Igor Dodon, head Alexey Rapik, business union Co-Chairman Andrei Nazarov and other representatives of the, a massive business forum took place. Highest-level contacts continued in June within the response mission of Russian entrepreneurs to Moldova, as well as in September – to Transnistria under the chairmanship of Igor Chaika”, the website says.”

Igor Chaika este unul dintre cei doi fii ai procurorului general al Rusiei, Yuri Chaika. Conform unei investigații a Fundației Anti-Corupție (FBK), conduse de opozantul rus Alex Navalnîi, Igor Chaika ar fi câștigat mai multe contracte cu statul cu largul sprijin al influenței tatălui său: „FBK’s investigation complements earlier reports by Forbes and Vedomosti, which have published information about Yuri Chaika’s other son, Igor, who is the winner of several state procurement contracts. There is speculation, readers will be unsurprised to learn, that Igor’s good fortune with these contracts is somehow connected to his father.”

Aceeași anchetă a FBK pomenește și afacerile gri ale fratelui lui Igor, Artem (Artyom) Chaika. Acesta din urmă, de altfel, se află și pe celebra „listă Magnitsky”, a celor cărora SUA le-au impus sancțiuni: „Artyom Chaika, the son of Russia’s prosecutor-general, is the most prominent Russian to be targeted. He has long been dogged by accusations of influence-peddling stemming from his father’s prominence. Chaika, the Treasury Department said.”

Dodon, finanțat rusește prin Bahamas

Așa cum Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație a arătat recent, Igor Dodon a mai fost finanțat cu bani rusești prin metode netransparente: „Partidul Socialiștilor ar fi beneficiat de sponsorizări de milioane de lei, proveniți dintr-o afacere secretă cu o companie off-shore din Bahamas, conectată la Federația Rusă. Compania ar fi făcut un transfer de peste 30 de milioane de lei, iar banii au intrat în Moldova cu câteva luni înainte de prezidențiale, prin intermediul Exclusiv Media, firmă deținută astăzi de deputatul Corneliu Furculiță și administrată de Petru Burduja, consilier municipal al PSRM în Chișinău. În baza unor contracte de împrumut, milioane de lei au ajuns din această companie la mai multe persoane apropiate partidului și sponsori ai acestuia.

Deși provine din Bahamas, contractul de împrumut semnat de off-shore și firma lui Furculiță a fost redactat în rusă și engleză, iar toate litigiile provocate de contract sunt reglementate de legislația materială și procesuală a Federației Ruse și urmează să fie examinate de Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț din Moscova.”

Alegeri parlamentare cu miză majoră

La sfârșitul acestei săptămâni, în Republica Moldova se vor organiza alegeri parlamentare, „decisive pentru viitorul democratic al țării, într-un context suficient de complicat pentru întreaga regiune aflată într-un an electoral cu semnificații importante. Cu mai puțin de două săptămâni înainte de alegeri electoratul pare deja împărțit și părerile alegătorilor bine definite. Rămâne în schimb o mare parte dintre cei cu drept de vot care sunt total dezinteresați de procesul electoral și care va fi greu de convins să iasă la vot.”, după cum arată Newsweek România.

Potrivit documentelor menționate în debutul acestui articol, una din companiile rusești de lobby foarte loiale lui Putin, Minchenko Consulting, este foarte implicată în manipularea mediatică din campania electorală premergătoare acestor alegeri.

Rugată de Deschide.MD să comenteze investigația din presă, Carmena Lupei, purtătoare de cuvânt a Președinției a declarat că toate sursele de finanțarea Fundației, atât cele interne, cât și cele externe sunt transparente, însă cei care oferă acest suport nu doresc ca datele lor să fie făcute publice”.

„Referitor la informația care a apărut în presă vizavi de finanțarea Fundației de Binefacere a Primei Doamne ”Din Suflet” menționam că toate sursele de finanțare, atît cele interne, cît și cele externe sunt transparente, însă cei care ne oferă acest suport nu doresc ca datele lor să fie făcute publice. În același timp, toate sursele financiare care au fost încasate pe conturile Fundației de Binefacere au fost utilizate doar pentru a ajuta cei peste 200 000 de cetățeni ai RM prin diferite proiecte. Informația detaliată referitor la destinația unde au fost utilizate aceste surse va fi publicată săptămîna viitoare pentru a nu avea un impact asupra campaniei electorale”, conchide purtătorul  de cuvânt al Președinției.

Presa rusă a scris despre Ceaika că ar fi implicat în scheme de corupție. În investigația publicată de Fondul de luptă cu corupţia (FLC) sunt vizați mai mulți membri ai familiei Ceaika. Despre Igor Ceaika, în material se spune că ar fi proprietarul unui business de miliarde, legat în întregime de contracte de stat. Aceeași sursă notează că Igor Ceaika este cea mai importantă parte a activității familiale a procurorului general, el controlează companii cu o cifră de afaceri de 300 miliarde de ruble (aproximativ 4,39 miliarde de euro) și este pe deplin încadrat în afacerea fratelui său mai mare. În opinia FLC, toate acestea sunt posibile datorită tatălui lor – procurorul general al Rusiei, Iurie Ceaika.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: