• Bucuresti 30º C
  Baia Mare 30º C
  Brasov 27º C
  Cluj-Napoca 30º C
  Constanta 28º C
  Craiova 29º C
  Galati 29º C
  Iasi 31º C
  Suceava 28º C
  Timisoara 29º C
 • 1 EUR = 4.7249 LEI
  1 USD = 4.2241 LEI
  1 GBP = 5.2925 LEI
  1 CHF = 4.2222 LEI
  1 HUF = 1.4662 LEI
  1 BGN = 2.4158 LEI
  1 JPY = 3.8996 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Frunda: Autonomia culturală şi teritorială e o idee opusă federalizării şi trebuie abordată raţional

01 Octombrie, 20:21

frunda

Fostul senator UDMR Gyorgy Frunda a declarat marţi, că ar trebui să se scrie o istorie româno-ungară deoarece imaginea care s-a proiectat asupra Ungariei este "mult mai duşmănoasă şi negativă" şi trebuie schimbată în manualele de istorie. 

"Cred că două lucruri ar fi pozitive: dacă am face pe modelul franco-german o televiziune tip Arte româno-maghiară. Propunerea a fost făcută de mai multe ori. Şi a doua, o istorie româno-ungară scrisă de istorici români şi unguri împreună. Cred că ar fi trei coloane: o coloană de vreo 70%, chiar dacă nu sunt optimist, comune, unde s-ar ajunge la numitor comun şi două coloane de 20% ungurească şi 10% sau invers românească în care ar fi diferite. Ar fi un punct de pornire extraordinar", a afirmat Gyorgy Frunda în cadrul dezbaterii cu tema "Percepţii şi realităţi în relaţiile româno-maghiare". 

El a mai spus că "atâta timp cât apar oameni istorici cu viziuni noi asupra istoriei României care spun lucrurilor pe nume sunt semne încurajatoare că istoria românească se schimbă în sens pozitiv". 

De asemenea, udemeristul consideră că imaginea care s-a proiectat despre Ungaria "e mult mai negativă, mult mai duşmănoasă şi trebuie schimbată (în manualele de istorie n.r.)". 

În ceea ce priveşte autonomia culturală şi teritorială, Gyorgy Frunda a explicat că aceasta ar însemna acelaşi lucru pentru minoritatea maghiară ca pentru olteni şi moldoveni, "ar însemna mai multă putere locală". El a susţinut că "este o idee opusă federalizării şi trebuie abordată raţional".

 

Fostul parlamentar a mai spus că diplomaţia română nu recunoaşte nici până în prezent drepturile colective, deşi există astfel de drepturi care vizează comunitatea maghiară, dar care nu sunt tratate ca atare. 

În încheiere, Frunda a menţionat faptul că "astăzi în Parlamentul României sunt mai puţini deputaţi şi senatori decât erau în 1996", atunci când el a candidat la prezidenţiale.  

Citeste mai mult despre: dezbatere, frunda, maghiari. români
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: