• Bucuresti 24º C
  Baia Mare 20º C
  Brasov 20º C
  Cluj-Napoca 20º C
  Constanta 21º C
  Craiova 28º C
  Galati 21º C
  Iasi 21º C
  Suceava 20º C
  Timisoara 24º C
 • 1 EUR = 4.6559 LEI
  1 USD = 3.9517 LEI
  1 GBP = 5.2123 LEI
  1 CHF = 4.1351 LEI
  1 HUF = 1.4386 LEI
  1 BGN = 2.3806 LEI
  1 JPY = 3.5050 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

FOTO // VIDEO. Alexandru Vakulovski: Poezia la Chișinău

07 Mai, 17:23

S-a încheiat ediția a VIII-a a Festivalului Internațional Primăvara Europeană a Poeților. După ce am văzut o bună parte din lecturi și activități, pot spune că a fost un festival de succes.

vakulovski

Mulți poeți străini au venit pentru prima oară la Chișinău și, datorită festivalului, au rămas cu o impresie bună, din câte mi-am dat seama, căci spuneau că ar vrea să mai revină.

Pe lângă poeții din Moldova, iată invitații din alte țări: Michaël Vandebril (Belgia), Josef Straka (Cehia), Ernest Wichner, Katharina Sigrid Eismann (Germania), Volodimir Danylenko, Marina Varici (Ucraina), Ghismăt Rustamov (Azerbaijan), Bartoz Radomski (Polonia), Zuzana Kuglerova (Slovacia), Vladimir Korkunov (Rusia), Mircea Dan Duță, Lucian Vasiliu, Nicolae Sava, Mihaela Albu, Iustin Moraru, Ana Pușcașu, Constantin Acosmei (România).

În penultima zi a festivalului, președintele Uniunii Scriitorilor, Arcadie Suceveanu, a acordat premiile: pentru poezie – Petre Popa și Moni Stănilă, pentru traducere – Vsevolod Cernei. Marele premiu și trofeul festivalului a mers la Iași, la poetul Lucian Vasiliu.

Timp de câteva zile poeții au avut lecturi și întâlniri atât la Uniunea Scriitorilor, cât și la liceele și universitățile din Chișinău, Bălți și Soroca. Cel puțin pentru o săptămână, Moldova a părut că are un public serios de poezie. Sper ca în următorii ani presa să fie mai activă, pentru că e ciudat că-i auzim pe jurnaliști că se plâng de lipsa știrilor, dar nu-i prea vezi la evenimentele culturale. Cu tristețe pot să spun că jurnalismul cultural e pe moarte în Moldova. Pe de altă parte merită lăudați jurnaliștii care n-au ignorat festivalul internațional.

Cel mai tânăr invitat al festivalului a fost Teodora Vasiliu, care a deschis maratonul poetic din prima zi. Teodora se poate lăuda deja că este un veteran, pentru că anul trecut a luat deja un premiu. Nu mă mir, pentru că îi are bunici pe scriitorii Nicolae Popa și Irina Nechit.

Programul Youth challenge (provocarea tinerilor) a fost de asemenea foarte reușit, pentru că scriitorii au avut ocazia să se provoace între ei și să se cunoască mai bine.

Ce pot să mai spun după festival? Că mulțumim poeților și Uniunii Scriitorilor și că sperăm că Primăvara Europeană a Poeților, că tot a devenit deja o tradiție, va reveni și la anul. Până atunci, dacă n-ați reușit să ajungeți la lecturi, puteți viziona mai jos un amplu playlist cu recitaluri de la festival.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: