• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9459 LEI
  1 USD = 4.4424 LEI
  1 GBP = 5.9485 LEI
  1 CHF = 4.7699 LEI
  1 HUF = 1.3817 LEI
  1 BGN = 2.5288 LEI
  1 JPY = 3.8437 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Florin Roman: Amânarea de către CCR a deciziei privind pensiile speciale ridică mari semne de întrebare

04 Noiembrie, 16:02

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, susţine că amânarea de către CCR a unei decizii privind proiectul care prevede impozitarea cu până la 85% a pensiilor speciale ridică mari semne de întrebare, afirmând că judecătorii Curţii trag de timp într-o speţă care îi priveşte direct, transmite Agerpres.

florin roman

„Curtea Constituţională a amânat, pentru a treia oară, luarea unei decizii privind proiectul PNL care prevede impozitarea cu până la 85% a pensiilor speciale. Judecătorii CCR au stabilit drept termen de judecată data de 8 decembrie. Amânarea ridică mari semne de întrebare, din moment ce proiectul PNL a fost votat de Parlament în data de 17 iunie. Proiectul a fost contestat la CCR de Avocatul Poporului, Renate Weber, şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Prima dezbatere pe această speţă a avut loc pe 14 iulie, iar cea de a doua pe 30 septembrie. 6 din cei 9 judecători ai CCR, în frunte cu preşedintele Valer Dorneanu, au pensii speciale, iar Avocatul Poporului va avea la încheierea mandatului. Cu alte cuvinte, judecătorii CCR trag de timp într-o speţă care îi priveşte direct”, a scris Roman, miercuri, pe Facebook.

El argumentează că legea nu are probleme de constituţionalitate, explicând că proiectul a ţinut cont de motivarea CCR referitoare la legea privind eliminarea pensiilor speciale.

Roman precizează că pensiile speciale au fost introduse prin mai multe proiecte de legi aprobate de Guvernul PSD condus de Victor Ponta în 2015 şi că acestea nu sunt calculate pe bază de contributivitate, la fel ca restul pensiilor, ci reprezintă un procent din salariul pe activitatea din ultima perioadă. Astfel, el indică faptul că la un salariu egal şi o contribuţie egală, cei care beneficiază de pensii speciale au pensii mai mari comparativ cu cei care primesc pensii obişnuite. De asemenea, liberalul afirmă că pentru plata pensiilor speciale sunt necesare sume suplimentare de la bugetul de stat, pe lângă sumele din bugetul asigurărilor sociale.

„La contribuţii egale trebuie să existe pensii egale, este principiul susţinut de PNL. Încă din 2017, PNL a propus un proiect de lege pentru eliminarea pensiilor speciale. Adoptarea acestui proiect a fost tergiversată de către PSD şi a fost posibilă doar în ianuarie 2020, când PNL a preluat guvernarea. După ce Parlamentul a votat legea PNL privind eliminarea pensiilor speciale, Avocatului Poporului, Renate Weber, a sesizat Curtea Constituţională. CCR a respins proiectul de eliminare a pensiilor speciale. PNL a redactat un proiect de lege privind impozitarea pensiilor speciale, ţinând cont de motivarea CCR. Legea a fost votată de Parlament în luna iunie. Renate Weber s-a adresat, din nou, CCR şi la fel a procedat Înalta Curte”, mai arată Florin Roman.

Curtea Constituţională a României a amânat miercuri, pentru 8 decembrie, pronunţarea unei decizii pe sesizările Avocatului Poporului şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în legătură cu legea privind noul sistem de impozitare a pensiilor de serviciu, au declarat oficiali ai CCR.

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: