• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9449 LEI
  1 USD = 4.3614 LEI
  1 GBP = 5.9178 LEI
  1 CHF = 4.7821 LEI
  1 HUF = 1.3843 LEI
  1 BGN = 2.5283 LEI
  1 JPY = 3.8290 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Florin Cîțu, despre înghețarea prețurilor la energie: În Uniunea Europeană nu cred că poți face așa ceva

10 Septembrie, 13:49

Premierul Florin Cîțu respinge ideea plafonării prețurilor la energie pentru neconformitatea cu legislația Uniunii Europene, potrivit declarației făcute vineri, la Iași, unde își prezintă moțiunea pentru conducerea PNL, informează Agerpres.

citu

„Plafonarea preţurilor e mai complicat. Suntem într-o economie liberală. În Uniunea Europeană nu cred că poţi face aşa ceva. Ne vom uita la toate soluţiile pentru a ne asigura că în această iarnă românii nu vor avea de suferit de pe urma acestor facturi”, a afirmat Cîţu.

Potrivit Institutului Național de Statistică, tarifele pentru curent și gaze au crescut cu 23, respectiv 20 la sută, din decembrie și până în iulie, scumpire pe care Ministerul Energie o pune pe seama certificatelor verzi, a creşterii consumului şi a preţurilor pe piaţa internaţională. De altfel, scumpirea nu ar avea legătură cu liberalizarea pieței energetice.

Pentru a contracara facturile mari ale consumatorilor casnici,  Guvernul a pregătit două acte normative: o lege a consumatorului vulnerabil, care oferă subvenţii pentru persoanele cu venituri mici, şi o ordonanţă de urgenţă, care oferă reduceri între 30-40% direct din factură.

Proiectul de lege, adoptat deja de Senat, prevede acordarea unor ajutoare financiare pentru încălzirea locuinței, cuprinse între 160 și 500 de lei, pentru aproximativ 400 de mii de gospodării.

Limita maximă a veniturilor până la care o persoană poate beneficia de ajutoare pentru încălzire este de 810 lei de persoană în cazul familiilor şi 1.445 de lei în cazul persoanelor singure.

Pentru a intra în vigoare actul normativ trebuie adoptat și de Camera Deputaților.

În ceea ce privește ordonanța de urgență, ministrul energiei Virgil Popescu a declarat că va intra în vigoare până la sfârșitul lunii septembrie, urmând „să o aplicăm pe 1 noiembrie – 31 martie, toată această iarnă.”

Acesta a mai precizat că cel mai probabil mecanismul care va fi utilizat „va fi discount pe factură, iar furnizorii vor recupera banii de la bugetul statului”.

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: