• Bucuresti 13º C
  Baia Mare 11º C
  Brasov 8º C
  Cluj-Napoca 11º C
  Constanta 10º C
  Craiova 12º C
  Galati 12º C
  Iasi 12º C
  Suceava 10º C
  Timisoara 13º C
 • 1 EUR = 4.7607 LEI
  1 USD = 4.1939 LEI
  1 GBP = 5.5509 LEI
  1 CHF = 4.1976 LEI
  1 HUF = 1.5218 LEI
  1 BGN = 2.4341 LEI
  1 JPY = 3.7598 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Filip: Suntem gata să ocupăm locul 28 în UE // Corina Crețu: Pașii RM sunt recunoscuți la Bruxelles

17 Mai, 16:17

Republica Moldova este gata să ofere Moldinul şi să ocupe locul 28 în Uniunea Europeană. Declaraţia a fost făcută de premierul Pavel Filip, în contextul în care Comisarul European pentru Politica Regională, Corina Creţu, a menţionat că regretă ieşirea Marii Britanii din UE.

Filip

"Este pentru prima dată când un stat doreşte să părăsească UE, este un fapt pe care îl regretăm, dar pe care îl respectăm. Este al doilea mare contribuitor la bugetul UE. Părăsind UE, trebuie să găsim această formulă de a merge mai departe în formula de 27 de state memebre cu un buget consolidat", a precizat Corina Creţu.

Mai în glumă, mai în serios, şeful Executivului a venit cu un apl către Comisarul European pentru Politica Regională.

"Doamna Comsiar spunea despre decizia unui stat membru pentru care regretă cu toţii că pleacă din UE. Noţiunea este de Brexit, dar noi sunetm gata domană Comisar să oferim Moldinul şi să luăm locul 28 în UE. Nu suntem siguri că vom fi atât de mari contribuabili ca şi Marea Britanie, dar consumatori vom fi", a menţionat Pavel Filip.

Comisarul European pentru Politica Regională, Corina Creţu, întreprinde, în perioada 17-19 mai, o vizită în Republica Moldova, la invitația premierului Pavel Filip.

Oficialul european a spus că paşii pe care i-a făcut Republica Moldova pe drumul spre reformă şi modernizare al ţării sunt recunoscuţi la Bruxelles. Iar UE va fi întotdeauna alături pentru a ajuta la implementarea robustă a reformelor în sectoare cheie cum ar fi dezvoltarea economică, crearea de locuri de muncă, îmbunătăţirea mediului de afaceri, domeniul energiei, dar şi justiţia şi crearea unui stat de drept. Este declaraţia făcută de Comisarul European pentru Politici Regionale, Corina Creţu, aflată în prima vizită oficială la Chişinău.

Potrivit Corinei Creţu, politica de investiţii promovată de UE va contribui semnificativ la combaterea sărăciei şi la reducerea discrepanţelor economice-sociale din diferite regiuni ale Republicii Moldova.

"Mă ocup de această politică de investiţii care are o valoare adăgată reală pentru toţi cetăţenii în viaţa de zi cu zi, contribuind semnificativ la combaterea sărăciei şi reducerea disparităţilor economice-sociale din diferite regiuni. Am discutat despre acest decalaj de dezvoltare între Chişinău şi celelalte regiuni ale ţării. Ştim că jumătate din PIB-ul Moldovei, jumătate din populaţia activă a ţării se concentrează şi provine din Chişinău. În experienţa noastră arată că o politică regională eficientă poate contribui la reducerea acestor disparităţi şi la promovarea unei dezvoltări echilibrate în întreaga ţară. Politica regională poate contribui la crearea acelor condiţii şi oportunităţi în ceea ce priveşte locurile de muncă pentru toţi cetăţenii din Republica Moldova, indiferent de locul unde aceştia trăiesc", a spus Corina Creţu.

Comisarul European pentru Politică Regională a felicitat ţara noastră pentru implicarea activă în cadrul Strategiei UE pentru regiunea Dunării.

"Sunt foarte mulţumită, în special pentru faptul că Republica Moldova este unul dintre coordonatorii axei prioritate din cadrul Strategiei Dunării privind capitalul uman şi competenţele umane alături de Austria, având în vedere cât de importantă este creşterea gradului de ocupare a forţei de muncă, mai ales pentru regiuni. Principiul acestei strategii este că acţiunile întreprinse în cadrul acesteia pot fi finanţate de instrumentele existente cum ar fi programele transfrontaliere. Noi sprijinim un program transnaţional al Dunării care include aceleaşi ţări şi care pot co-finanţa la rândul lor proiecte din zone. Vreau să felicit Republica Moldova pentru eforturile depuse pentru a se alătura acestui program. Rezultatele nu s-au lăsat mult timp aşteptate", a spus Comisarul European, Corina Creţu.

"Republica Moldova participă şi la un important program transfrontalier cu România, cu un sprijin finnaciar din partea UE de peste 80 de milioan de euro şi co-finanţat din contul de finanţare regională şi instrumentul european de vecinătate. Este vorba de regiunile Cahul şi Ungheni pentru care UE acompaniază autorităţile locale pentru a realiza o strategie de dezvoltare pe termen lung. Din păcate şi Republica Moldova se confruntă cu acest exod al creierilor şi este important ca tineretul să rămână în ţară şi să aibă un viitor bun în Republica Moldova.

Mă bucur că Republica Moldova a devenit prima ţară din cadrul Parteneriatului Estic care face parte din programul UE pentru competitivitatea întreprinderilor mici şi mijlocii. Este vorba de programul COSME. Este prima ţară asociată cu Programul 2020 în domeniul inovaţii. Estimăm că aceste proiecte au creat şi vor crea peste 20 de mii de locuri de muncă în Republica Moldova", a mai declarat Comisarul European pentru Politici Externe, Corina Creţu.

Sursa: deschide.md

Citeste mai mult despre: corina cretu, Pavel Filip, UE
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: