• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9443 LEI
  1 USD = 4.3840 LEI
  1 GBP = 5.9238 LEI
  1 CHF = 4.7621 LEI
  1 HUF = 1.3742 LEI
  1 BGN = 2.5280 LEI
  1 JPY = 3.8393 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Fiica cea mică a lui Nelson Mandela a murit, fiind infectată cu coronavirus

17 Iulie, 16:49

Zindzi Mandela, cea mai tânără fiică a primului preşedinte sud-african de culoare Nelson Mandela, decedată săptămâna aceasta după ce, potrivit familiei sale, s-a contaminat cu noul tip de coronavirus, a fost înhumată vineri la Johannesburg, au anunţat mass-media locale, informează AFP, preluată de Agerpres.

hdghsg

Fiul său Zondwa Mandela a dezvăluit că mama lui, în vârstă de 59 de ani, a fost testată pozitiv cu noul tip de coronavirus chiar în ziua decesului său, luni, într-un spital din Johannesburg. Cu toate acestea, familia aşteaptă rezultatele autopsiei pentru a şti cauzele exacte ale morţii sale, a precizat el.

Într-un discurs funebru susţinut joi seara, preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa a ţinut să-i mulţumească familiei Mandela pentru că „a făcut acest gest foarte important de a împărtăşi naţiunii această informaţie”. „Contribuiţi astfel la aceea ca bolnavii (de COVID-19) să fie acceptaţi de societate”, a estimat el. „Acesta este un virus care ne afectează pe toţi, nu ar trebui să existe stigmatizare a persoanelor infectate”, a mai spus preşedintele sud-african.

Africa de Sud este cea mai afectată ţară de COVID-19 de pe continentul african, cu peste 324.000 de cazuri confirmate, dintre care 4.669 de decese.

Zindzi Mandela era cea mai tânără fiică a lui Nelson Mandela, laureat al Premiului Nobel pentru Pace şi primul preşedinte sud-african de culoare (1994-1999), şi a lui Winnie Madikizela-Mandela, reprezentantă populară dar controversată a luptei împotriva apartheidului.

Ea a fost înhumată vineri alături de mama ei, într-un cimitir din Johannesburg.

În ceea ce-l priveşte pe fratele său vitreg, Makgatho Mandela, acesta a murit de SIDA în 2005. Nelson Mandela a dezvăluit oficial cauza decesului fiului său, contribuind astfel de ridicarea tabu-ului asupra acestei boli ce făcea ravagii în Africa de Sud.

Zindzi Mandela a fost crescută de bunica ei, în absenţa tatălui său închis vreme de 27 de ani pentru rolul său cheie în lupta contra regimului apartheid. Ea a participat la rândul său la mişcarea de eliberare.

În 1985, în faţa a zeci de mii de persoane adunate în oraşul Soweto (nord), loc marcant al rezistenţei împotriva regimului rasist, tânăra Zindzi a citit un discurs al tatălui său, aflat pe atunci la închisoare, în care acesta respingea propunerea preşedintelui de la acea dată, PW Botha, de a-l elibera condiţionat.

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: