• Bucuresti 4º C
  Baia Mare 0º C
  Brasov 0º C
  Cluj-Napoca 1º C
  Constanta 5º C
  Craiova 5º C
  Galati 4º C
  Iasi 3º C
  Suceava 1º C
  Timisoara 4º C
 • 1 EUR = 4.6485 LEI
  1 USD = 4.0861 LEI
  1 GBP = 5.1722 LEI
  1 CHF = 4.1190 LEI
  1 HUF = 1.4383 LEI
  1 BGN = 2.3768 LEI
  1 JPY = 3.6010 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Fantomele trecutului, în Găgăuzia. Harta Rusiei, pe un monument al grănicerilor inaugurat la Comrat

29 Mai, 16:03

Un monument în cinstea grănicerilor pe care a fost gravată harta Rusiei a fost inaugurat ieri, 28 mai, la Comrat.

gagauzia

Potrivit gagauzinfo.md, piatra comemorativă a fost instalată în legătură aniversarea a 100 de ani de la fondarea trupelor sovietice de grăniceri, adică 28 mai 1918, dată la care teritoriul dintre Prut și Nistru se afla în componența hotarelor firești ale României Mari.

La eveniment au participat veterani, conducerea autonomiei, dar și reprezentanți ai corpului diplomatic al Federației Ruse în R. Moldova.

Deși oficial monumentul a fost instalat cu susținerea unei asociații obștești, bașcanul Irina Vlah, în luarea sa de cuvânt a spus că conducerea de la Comrat „a pus umărul” la instalarea pietrei comemorative.

„Noi, conducerea din autonomie, ne-am mobilizat, v-am susţinut. Mulţi dintre voi aţi depus jurământul Uniunii Sovietice. Sunt şi grăniceri care au depus jurământul Republicii Moldova. Patria noastră este Republica Moldova", a declarat Irina Vlah, başcanul Găgăuziei.

Deși aceasta a vorbit despre grănicerii R. Moldova, serviciu care nu mai există de șase ani, la eveniment n-a fost invitat niciun reprezentant al Poliției de Frontieră a R. Moldova.

Diplomații ruși prezenți la manifestare i-au felicitat pe cei prezenți din partea lui Putin.

„În această zi de sărbătoare, Vladimir Putin a menţionat că Serviciul Grăniceri are multe responsabilităţi şi demonstrează că este eficient. Preşedintele Rusiei le-a mulţumit grănicerilor pentru munca sinceră pe care o fac", a spus Lidia Romadan, reprezentant al Ambasadei Rusiei la Chişinău.

Contactat de către presă, Şeful Poliţiei de Frontieră, Fredolin Lecari, a calificat evenimentul de la Comrat drept o acţiune regretabilă.

„Cu noi nu s-a coordonat, noi n-am autorizat. Comratul nu este o capitală de frontieră şi este trist de fapt. Cine a făcut asta, cine a făcut acest monument, cine l-a comandat şi inaugurat şi cum anume urmează să clarificăm", a zis Fredolin Lecari, şeful Poliţiei de Frontieră.

Ziua Poliţiei de Frontieră este sărbătorită în data de 10 iunie.


Sursa: deschide.md

Citeste mai mult despre: Gagauzia, graniceri, Republica Moldova, rusia
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: