Aşa sau altfel, reprezentantul oficial al instituţiei, Maria Zaharova, a declarat recent că va cere Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa să dea o notă unui incident care a avut loc la Odesa, de curând în opinia sa, deşi secvenţele video la care oficialul rus se referă expres datează, punctual, de acum un an.

Declarațiile oficialului rus au fost imediat preluate de Agenția de Stat, TASS care a și trâmbițat marea știre cum sunt asupriți rușii în Ucraina.

Observatorii internaţionali şi cititorii în stele susţin însă, la unison, că nu contează: puteau fi şi de-o vârstă cu piramida lui Keops, doar să aducă ceva apă la moara propagandei antiucrainene.

Ce s-a întâmplat atunci, propriu-zis? Nişte cetăţeni ai R. Moldova au apărut în faimosul oraş cu panglica Sf. Gheorghe prinsă ostentativ de antena automobilului. Din prostie sau tupeu, istoria nu precizează.

De fapt, că nişte localnici, mânaţi de o sinceră dorinţă de iluminare culturală a aproapelui, le-au atras atenţia, în termeni pe cât de accesibili, pe atât de expresivi, că legea ucraineană cu privire la decomunizare nu priveşte cu ochi buni similitudinile cu estetica gândacilor de Colorado.

Şi, spre a fi mai concludenţi, au spart cauciucurile autoturismului. Acest lucru s-a întâmplat în luna mai a anului 2017.

Presa din R. Moldova a scris pe larg despre incident. Era suficient un clic pe Sf. Google şi altminteri simpatica Zaharova nu se făcea de cacao dinaintea mapamondului. Iar Externele lor, implicit, nu-şi decopereau astfel şi o vocaţie de necrofor, consumând fosila unui eveniment demult trecut.

Nu e, totuşi, prima dată când Moscova se pomenește într-o asemenea situație. Anterior, Vladimir Putin îi arăta regizorului american Oliver Stone un video, asigurându-l că elicopterele rusești distrug teroriști în Siria, deşi, în realitate, era vorba despre nişte elicoptere americane, care luptau în Afganistan. Vrabia mălai visează.

Sursa: deschide.md