• Bucuresti 30º C
  Baia Mare 28º C
  Brasov 24º C
  Cluj-Napoca 27º C
  Constanta 27º C
  Craiova 28º C
  Galati 29º C
  Iasi 27º C
  Suceava 24º C
  Timisoara 29º C
 • 1 EUR = 4.7204 LEI
  1 USD = 4.2231 LEI
  1 GBP = 5.2539 LEI
  1 CHF = 4.2880 LEI
  1 HUF = 1.4490 LEI
  1 BGN = 2.4135 LEI
  1 JPY = 3.9028 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Experții, despre sesizarea lui Dodon la CCM: Încearcă presiune în procesul de negocieri

24 Aprilie, 10:56

Președintele Dodon exercită presiuni asupra partidelor parlamentare în chestiunea candidaturii viitorului prim-ministru, susține analistul politic Nicolae Negru, referindu-se la sesizarea depusă în acest scop de șeful statului la Curtea Constituțională. "El vrea un rol mai mare decât îi este atribuit în Constituție", a menționat sursa citată.

Dodon

Solicitat de reporterul Deschide.MD, analistul a declarat că șeful statului încearcă „să fie stăpân pe situație” și vrea, prin Curtea Constituțională, să exercite presiuni asupra fracțiunilor.

El vrea un rol mai mare decât îi este atribuit prin Constituție. Întrebarea este dacă el poate desemna un candidat fără a se consulta sau fără a avea o înțelegere cu fracțiunile. Evident, el urmărește anumite scopuri politice. Igor Dodon vrea să ocolească, să lase în offside, partidele politice care au acces în parlament și să fie figura principală care desemnează candidatura prim-ministrului. Într-un fel, făcând abstracție de voința fracțiunilor parlamentare”, a menționat Negru.

Expertul constituțional Nicolae Osnochescu dă de înțeles că Dodon ar căuta pârghii suplimentare:

Potrivit legislației, propunerea candidaturii la funcția de prim-ministru, în lipsa structurilor interne ale Parlamentului, este imposibilă. O astfel de desemnare nu ar avea nici un efect juridic și politic... La moment, Parlamentul este nefuncțional. Avem o sumă de deputați aleși, dar nu avem organe de conducere”.

Amintim că Igor Dodon a solicitat la 23 aprilie Curții Constituționale să interpreteze mai multe prevederi din Legea Supremă. Astfel, Dodon vrea să știe dacă poate declanșa procedura de consultare cu fracțiunile și înainta ca atare candidatura la funcția de prim-ministru în lipsa conducerii Parlamentului, dacă neîntrunirea Legislativului în lipsa organelor de conducere poate fi considerată respingere tăcită sau nesusținere candidaturii propuse. A treia întrebare este dacă poate înainta aceeași candidatură la funcția de prim-ministru în cazul în care prima încercare de numire a eșuat.

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: