• Bucuresti 32º C
  Baia Mare 30º C
  Brasov 30º C
  Cluj-Napoca 28º C
  Constanta 29º C
  Craiova 29º C
  Galati 34º C
  Iasi 33º C
  Suceava 27º C
  Timisoara 28º C
 • 1 EUR = 4.7228 LEI
  1 USD = 4.1899 LEI
  1 GBP = 5.3006 LEI
  1 CHF = 4.2095 LEI
  1 HUF = 1.4679 LEI
  1 BGN = 2.4147 LEI
  1 JPY = 3.8726 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV - Dungaciu: Guvernul condus de Iurie Leancă trebuie să securizeze frontiera estică pentru a obţine avantaje de la UE

03 Iulie, 17:14

658x0_658x0_Dan_Dungaciu.02

Dan Dungaciu este de părere că oficialii din Republica Moldova nu trebuie să ezite în relaţiile cu oficialii UE pentru a obţine un acord favorabil la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius.

Directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române (ISPRI), Dan Dungaciu, a declarat, miercuri, Agenţiei r/News, că Guvernul condus Iurie Leancă este obligat să securizeze frontiera estică cu Ucraina şi  Regiunea Transnistreană pentru a obţine  avantaje de la Uniunea Europeană în ceea ce priveşte liberalizarea regimului vizelor cu Bruxelles.

„Aici este o problemă foarte simplă de care Cabinetul condus de Iurie Leancă trebuie să ţină seamă pentru a obţine ceva avantaje de la UE şi anume să securizeze frontiera estică cu Ucraina şi Regiunea Transnistreană pe care nu o controlează de niciun fel. E limpede că nu există altă soluţie pentru Iurie Leancă decât UE! Trebuie să securizeze frontiera estică  şi asta înseamnă fie o frontieră internă, fie una pe linia Nistrului”, a subliniat Dungaciu.

În acest sens, Dan Dungaciu a menţionat că o frontieră internă ar fi o soluţie pentru oficialii de la Chişinău, iar deficitul de imagine ar putea fi compensat prin consolidarea relaţiei cu UE.

„Aş spune că o soluţie ar fi o frontieră internă, iar deficitul de imagine ar putea fi compensat de consolidarea relaţiilor cu UE. La summitul de la Vilnius, Guvernul de la Chişinău probabil va parafa acordul de asociere cu UE care nu va însemna aproape nimic până la alegerile din 2014. Abia atunci s-ar putea obţine ceva concret de la UE”, a conchis Dan Dungaciu.

Șeful Delegaţiei Comisiei Europene de la Chişinău, Dirk Schuebel, a declarat, într-un interviu acordat postului de radio Europa Liberă, că oficialii de la Chişinău pot obţine un regim de liberalizare al vizelor din partea UE numai dacă îşi va securiza frontierele.

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: