• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9261 LEI
  1 USD = 4.0937 LEI
  1 GBP = 5.6851 LEI
  1 CHF = 4.4797 LEI
  1 HUF = 1.3668 LEI
  1 BGN = 2.5186 LEI
  1 JPY = 3.7879 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Ex-președinte CCM: Comisia de la Veneția va concluziona că Parlamentul și Guvernul sunt legitime

11 Iunie, 09:21

Comisia de la Veneția va recunoaște legitimitatea noilor componențe ale parlamentului și guvernului. Este "profeția" fostului președinte al Curții Constituționale, Victor Pușcaș, actualmente membru al Comisiei pentru consolidarea statalității și reintegrarea țării, structură civilă afiliată Președinției.

Victor Puscas

Potrivit lui Pușcaș, dacă din punct de vedere politic, pentru Republica Moldova are importanță atitudinea altor guverne, altor președinți ai statelor străine, atunci din punct de vedere juridic importanță are poziția Comisiei de la Veneția. Declarațiile au fost făcute la emisiunea „Glavnoe” de la postul de televiziune NTV Moldova.

Victor Pușcaș spune că deși unii jucători politici din Republica Moldova consideră că poziția Comisiei de la Veneția poartă caracter de recomandare, Republica Moldova, dacă dorește să meargă pe drumul european, trebuie să fie foarte atentă la documentele pe care le emite Comisia de la Veneția.

Sunt convins că Comisia de la Veneția va emite concluzia că și Parlamentul, și Guvernul sunt legitime. Atragem atenția că alegerile din 24 februarie s-au desfășurat absolut legal și cu respectarea regulilor generale. Aceste alegeri au fost recunoscute constituțional, și în țară, și peste hotare”, a declarat Victor Pușcaș.

În opinia lui, din moment ce mai multe formațiuni au format o majoritate, Curtea Constituțională trebuia să o salute.

Deputatul socialist Vasile Bolea spune că Parlamentul a adoptat un decret prin care organele puterii se vor adresa la mai multe structuri internaționale – Comisia de la Veneția, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, Consiliul Europei și Consiliul de Securitate al ONU pentru ca aceste structuri să ofere aprecieri.

Deputatul spune că în Republica Moldova există o putere legitimă cu trei poluri: Guvernul, Parlamentul și Președinția. Vasile Bolea spune că atât cetățenii, cât și comunitatea internațională sunt de partea puterii legitime nou-instalate.

Eu sper că Partidul Democrat va ceda puterea fără a recurge la violențe”, a declarat deputatul socialist.

Fostul vicepremier și președintele Comisiei din care face parte Victor Pușcaș, Victor Stepaniuc susține că „există recunoașterea guvernării noi de către principalii parteneri geopolitici – UE, SUA și Rusia”. Despre Curtea Constituțională, Victor Stepaniuc spune că de-a lungul timpului s-au observat mai multe hotărâri emise în favoarea cuiva.

În acest sens, actuala CC este cea mai angajată politic”, a declarat fostul vicepremier.

La solicitarea Secretarului General al Consiliului Europei Thorbjørn Jagland,Comisia de la Veneția urmează să se pronunțe referitor la situația creată în Republica Moldova, în special la hotărârea Curții Constituționale de dizolvare a Parlamentului.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: