• Bucuresti 14º C
  Baia Mare 8º C
  Brasov 8º C
  Cluj-Napoca 8º C
  Constanta 11º C
  Craiova 13º C
  Galati 10º C
  Iasi 7º C
  Suceava 6º C
  Timisoara 11º C
 • 1 EUR = 4.7564 LEI
  1 USD = 4.2005 LEI
  1 GBP = 5.5575 LEI
  1 CHF = 4.2296 LEI
  1 HUF = 1.5063 LEI
  1 BGN = 2.4319 LEI
  1 JPY = 3.8050 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Evghenii MAGDA // Urma moldovenească în intrigile Kremlinului

19 Mai, 22:54

Ministerul rus de Externe a anunţat, cu gura viceministrului Grigori Karasin, o pauză în negocierile ruso-americane privind reglementarea în Donbas. Pe piaţa din Smolensk s-a constatat situaţia din din ianuarie 2018, când Kurt Volker şi Vladislav Surkov s-au întâlnit pentru ultima dată la Dubai.

kremlin

Volker însuşi, în timpul celei de-a şasea vizită a sa în decursul ultimelor 10 luni în Ucraina, a subliniat că nu dispune de informaţii privind încetarea împuternicirilor lui Surkov ca negociator, dar este gata pentru continuarea dialogului.

În spaţiul informaţional rusesc se vorbeşte deja din plin despre posibila plecare a lui Surkov din funcţia de asistent prezidenţial. Nu cred că este vorba despre „pierderea încrederii” – îndrăgita formulă a Kremlinului pentru concedierea funcţionarilor care au dezamăgit ori au dovedit insubordonare. Haideţi să nu uităm că anume Surkov a fost, cel puţin, un dispecer de rang înalt al agresiunii hibride a Rusiei în Donbas, de care în multe privinţe a depins dezvoltarea ei.

Putin îl retrage în plan secund pe fidelul său purtător de arme nu din cauza neîncrederii, aici e mult mai important alt fapt: Kremlinul trage de timp, sperând să capete la alegerile prezidenţiale din Ucraina un partener mai maleabil, gata să cadă de acord asupra returnării Donbabsului în condiţiile ruşilor şi să nu ridice problema ocupării Crimeii de către Rusia. Consider că în primăvara anului 2019 în buletinele de vot vor fi câţiva politicieni gata pentru una ca asta. Dinamica relaţiilor cu Occidentul nu-i permite conducerii Rusiei a-i ignora aceluia poziţia în relaţiile internaţionale, pe când a trage de timp sub un pretext decent e simplu.

Mass-media ruse indică doi succesori posibili ai lui Surkov: Dmitri Kozak şi Mihail Babici. Babici este interesant prin faptul că este ambasadorul eşuat în Ucraina, a cărui candidatură n-a fost aprobată de Kievul oficial, demonstrând public calitatea relaţiilor bilaterale. „Ambasadorul” lucrează în calitate de reprezentant permanent al preşedintelui în districtul federal Privoljie. E mult mai interesantă şi mai probabilă cealaltă candidatură: originar din Kirovogradşcina şi fiind unul dintre apropiaţii lui Putin încă din epoca „petersburgheză” a acestuia, el s-a remarcat în anul 2003 prin „Memorandumul Kozak”, ce sconta federalizarea Moldovei.

Dacă Surkov, în procesul de negocieri cu Kurt Volker, va fi înlocuit de Dmitri Kozak, el îşi va aminti experienţa de „reglementare” în Moldova, căci evoluţia situaţiei n-a convins Rusia de caracterul eronat al abordărilor sale. Kremlinul va încerca să „împingă” statutul special şi federalizarea Ucrainei drept chezăşie a încetării promovării ei pe calea integrării europene şi euroatlantice, care e percepută la Moscova ca o provocare dureroasă a intereselor Rusiei. Cu memoria tentativei de altă dată, Kozak se va strădui să se implice şi în alegerile parlamentare din Moldova, de rezultatele cărora va depinde, de asemenea, promovarea Moldovei în Europa. Moscova are nevoie de o pârghie suplimentară de presiune asupra Kievului, iar Igor Dodon dă de înţeles că victoria PSRSM va permite deturnarea actualului curs politic al Moldovei.

Dând la o parte versiunile „conspirologice”, să observăm că Putin încearcă a realiza rocada negociatorilor săi nu atât sub presiunea sancţiunilor occidentale, cât din propriile interese, de care el încearcă să constrângă Occidentul a ţine cont. Numele negociatorului pentru Donbas are o importanţă mult mai mică în comparaţie cu nedorinţa Rusiei de a-şi schimba abordările faţă de reglementarea conflictelor din spaţiul post-sovietic.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: