• Bucuresti 3º C
  Baia Mare 0º C
  Brasov -3º C
  Cluj-Napoca 0º C
  Constanta -2º C
  Craiova 2º C
  Galati 0º C
  Iasi 3º C
  Suceava 1º C
  Timisoara 3º C
 • 1 EUR = 4.7619 LEI
  1 USD = 4.1988 LEI
  1 GBP = 5.4653 LEI
  1 CHF = 4.1953 LEI
  1 HUF = 1.4983 LEI
  1 BGN = 2.4348 LEI
  1 JPY = 3.7869 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Evghenii MAGDA // O revenire periculoasă

18 Iulie, 17:11

Preşedintele Rusiei l-a numit pe Dmitri Kozak reprezentantul său pentru dezvoltarea relaţiilor comercial-economice cu Moldova. Concomitent, au fost declarate drept desuete decretele lui Putin şi Medvedev, prin care Dmitri Rogozin a fost numit reprezentant special pentru Transnistria.

dmitri kozak

Pe de o parte, Chişinăul oficiall trebuie să sărbătorească victoria, căci la Kremlin este numit un funcţionar care trebuie să contribuie la dezvoltarea relaţiilor ruso-moldoveneşti. Pe de alta, funcţionarul în cauză e nimeni altul decât Dmitri Kozak care, acum 15 ani, propunea cunoscutul memorandum cu privire la reglementarea conflictului transnistrean, ce presupunea federalizarea Moldovei.

Cred că nu e întâmplător faptul că Kozak revine pe direcţia moldovenească de activitate nu numai în ajunul alegerilor parlamentare, ci şi în perioada vizibilei răciri dintre Chişinău şi Bruxelles, provocată de anularea rezultatelor alegerii primarului de Chşinău. Rusia continuă să considere spaţiul post-sovietic o feudă proprie şi reacţionează cu promptitudine la fluctuaţiile politice. Guvernul Filip nu are un motiv formal de a vorbi despre inacceptarea lui Kozak.

Se vede că, după întâlnirea dintre Donald Trump şi Vladimir Putin la Helsinki preşedintelui rus i-a apărut senzaţia că el domină în politica mondială, deoarece din gura lui Trump nu s-a auzit strigătul de avertisment. Constatarea prezenţei ilegale a trupelor ruse în Georgia, Moldova şi Ucraina este menţionată în declaraţia summit-ului NATO, dar Kremlinul o poate ignora. Pielea face cât dubala şi pentru că Moldova neutră e strâns lipită de flancul sudic al NATO şi permite exercitarea unei presiuni cel puţin asupra României.

Având în vedere experienţa ucraineană a ultimilor ani, mi-aş permite să le sugerez colegilor din Moldova: şi autorităţile, şi comunitatea de experţi trebuie să se pregătească de activizarea vizibilă a Rusiei chiar în condiţiile imposibilităţii de a influenţa situaţia prin intermediul programelor de ştiri. În afară de televiziune, Kremlinul are destule instrumente de influenţă, ele sunt bine rodate în diferite ţări şi deja în timpul apropiat vor fi aruncate în luptă. E timpul a clarifica direcţiile principalelor lovituri informaţionale şi ale manevrelor politice şi a reflecta asupra neutralizării consecinţelor lor.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: