• Bucuresti 4º C
  Baia Mare 2º C
  Brasov 4º C
  Cluj-Napoca 2º C
  Constanta 8º C
  Craiova 1º C
  Galati 4º C
  Iasi 0º C
  Suceava -2º C
  Timisoara 2º C
 • 1 EUR = 4.6975 LEI
  1 USD = 4.1192 LEI
  1 GBP = 5.3305 LEI
  1 CHF = 4.1441 LEI
  1 HUF = 1.4745 LEI
  1 BGN = 2.4018 LEI
  1 JPY = 3.7645 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Evghenii MAGDA // Diplomația exploziei direcţionale

03 Septembrie, 12:52

Rusia a folosit pe deplin moartea marionetei sale din Donețk pentru a încerca să preia inițiativa în reglementarea conflictului din Donbas. Acum Ucraina și Occidentul trebuie să fie vigilente.

magda

În seara zilei de 31 august, în restaurantul „Separ” din Donețk a avut loc o explozie, a cărei victimă a devenit liderul așa-numitei republici populare Donețk, Alexandr Zaharcenko. El a fost grav rănit şi a murit în spital. În scurt timp, mass-media ruse și-au declanşat avalanșa informațională, principalele acuzații fiind îndreptate împotriva serviciilor speciale ucrainene. Președintele Dumei de Stat de la Moscova, Veaceslav Volodin, a spus că moartea lui Zaharcenko „denunță Acordul de la Minsk”, iar Vladimir Putin a transmis condoleanțe „poporului Donbasului”

Vreau să amintesc că semnătura lui Zaharcenko – ca și a complicelui său dispărut de pe avanscenă acum un an, Plotnițki – nu este însoțită de nici un titlu. Oficial, Zaharcenko este cetățean al Ucrainei, de aceea tentativa Comitetului de Anchetă de la Moscova de a investiga moartea lui Zaharcenko arată penibil. Nu mai puțin stranie arată formula „poporul Donbasului”, inventată la Kremlin. Despre „independența” lui Zaharcenko ne vorbește și faptul că acesta nici nu a încercat să fac jocurile în Donbas, cu excepția tentativei de pune sub control toate fluxurile financiare din Donețk.

După moartea marionetei sale, care s-a produs, cel mai probabil, în urma unui coflict între serviile speciale rusești, Moscova va încerca să acuze Ucraina de tpoate păcatele. Scopul este simplu: de a evita un dialog pentru a găsi o soluție conflictului din Donbas, care a fost conceput și, ulterior, a început cu suportul Kremlinului. Se pare că acest lucru a fost înțeles la Washington și Bruxelles, însă faptului nu i se va acorda vreo atenție deosebită.  Moscova încearcă prin toate metodele să evite o întâlnire în formatul Volker-Surkov, unde urmează să fie discutată o potențială misiune de pacificare în Donbas sub mandat ONU.

Prevăd că Rusia va încerca să folosească următoarele 6-7 luni (până la alegerile prezidenţiale din Ucraina) pentru a introduce în Donbasul ocupat, pe arena politică, un nou „lider” – nu mai puţin dependent, dar mai puţin mânjit de sânge. E posibil ca asupra sa să aibă chiar un bilet de partid al vreunei forţe politice ucrainene. Kremlinul înţelege că „identitatea Donbas” are nevoie de un „lider în civil” şi anume un asemenea lider se va încerca să fie montat în locul lui Zahahrcenko, încercându-se, totodată, a convinge Occidentul de capacitatea de dialog a marionetei sale şi mizând pe schimbarea puterii la Kiev.

Evghenii MAGDA, director al Institutului de Politică Mondială, special pentru DESCHIDE.MD

Citeste mai mult despre: Evghenii Magda, Ucraina
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: