• Bucuresti 14º C
  Baia Mare 8º C
  Brasov 8º C
  Cluj-Napoca 8º C
  Constanta 11º C
  Craiova 13º C
  Galati 10º C
  Iasi 7º C
  Suceava 6º C
  Timisoara 11º C
 • 1 EUR = 4.7564 LEI
  1 USD = 4.2005 LEI
  1 GBP = 5.5575 LEI
  1 CHF = 4.2296 LEI
  1 HUF = 1.5063 LEI
  1 BGN = 2.4319 LEI
  1 JPY = 3.8050 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Evghenii MAGDA // De la provocări la posibilități

25 Mai, 08:31

Anume într-un astfel de format trebuie discutat despre relaţiile dintre Moldova şi Ucraina. Pe tema aceasta, la 24 mai, la Chişinău a avut loc o conferinţă organizată de Centrul de Studii Politice şi Juridice, în cooperare cu Ambasada Ucrainei în R. Moldova şi cu participarea Centrului de Informare şi Documentare NATO de la Chişinău.

Moldova

Ţările noastre se află la ora actuală într-o nouă perioadă de cotitură: campaniile electorale ce se apropie ameninţă cu schimbarea politicii externe. Trebuie înţeles că, pentru Ucraina, concilierea cu Rusia este imposibilă din mai multe cauze. Moldova, de asemenea, trebuie să decidă cât de judicios este un asemenea pas, deoarece Kremlinul nu suportă alternativa revenirii în îmbrăţişarea „lumii ruse”.

Ucraina şi Moldova sunt ţări cu integritatea teritorială încălcată, dar acest fapt nu i-a transformaat în failed states, oricât s-au străduit să demonstreze contrariul propagandiştii ruşi. Restabilirea suveranităţii şi un loc demn în Europa sunt sarcina strategică comună, care merită realizată împreună. Experienţa eurointegrării statelor vecine, foşti membri al lagărului socialist, demonstrează că maratonul eurointegrării e mai bine să fie parcurs în grup, prin încurajări şi stimulări reciproce. Cred că acest fapt va fi confrimat şi de reuniunea Adunării Interpalamentare a Ucrainei, Moldovei şi Georgiei, la începutul lunii iunie, în capitala ucraineană.

Deşi în relaţiile dintre Kiev şi Chişinău au fost şi perioade dificile, astăzi observăm creşterea înţelegerii reciproce, ce se reflectă în domeniile reale de cooperare. Se măreşte numărul punctelor comune de trecere la frontieră, se intensifică traficul automobilistic şi aerian dintre Moldova şi Ucraina. În faţa ambelor ţări stă astăzi o sarcină evidentă: a demonstra partenerilor europeni că această parte a Lumii Vechi tinde în UE nu doar declarativ.

Cooperarea eficace a ţărilor Parteneriatului Estic este extrem de importantă şi în contextul situaţiei politice din interiorul Uniunii Europene. Formarea guvernului în Italia de către „Ligă” şi „Mişcarea cinci stele” va conduce, după toate probabilităţile, la creşterea populismului, ceea ce arată ca un semnal îngrijorător cu un an înainte de alegerile în Parlamentul European. Dezvoltarea cu succes a statelor care şi-au declarat tedinţa către integrarea europeană este un răspuns asimetric euroscepticilor şi o posibilitate de a da un nou impuls UE. Bineînţeles, în interesele nu doar actualilor, ci şi viitorilor săi membri.

Evghenii MAGDA, director al Institutului de Politică Mondială, special pentru DESCHIDE.MD

Citeste mai mult despre: nato, Republica Moldova, Ucraina
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: