• Bucuresti 23º C
  Baia Mare 15º C
  Brasov 16º C
  Cluj-Napoca 16º C
  Constanta 14º C
  Craiova 22º C
  Galati 20º C
  Iasi 18º C
  Suceava 12º C
  Timisoara 19º C
 • 1 EUR = 4.7509 LEI
  1 USD = 4.1988 LEI
  1 GBP = 5.5172 LEI
  1 CHF = 4.2187 LEI
  1 HUF = 1.5039 LEI
  1 BGN = 2.4291 LEI
  1 JPY = 3.8010 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

OPINII Evghenii MAGDA // Campionatul morții

28 Iunie, 17:01

În Federația Rusă continuă Campionatul Mondial de Fotbal- sărbătoare pentru sute de milioane de suporteri. Însă în culisele sărbătorii sportive are loc altă confruntare.

magda

În mitologia istorică a Uniunii Sovietice a existat „meciul morții” în Kievul ocupat de nemți. Ce-i drept, adevărul istoric arată puțin diferit și fotbaliștii care au fost împușcați în Babi Yar au murit din altă cauză, nu din cauza victoriei asupra ocupanților. În 2012, în Rusia a apărut filmul „Meciul”, după motivele istoriografiei sovietice, un film produs de consultanţii politici Dmitrii Kulikov și Timofei Sergheițev.

Lupta Rusiei pentru Campionatul Mondial nu a fost una disperată, îndemnurile ca Mondialul să-i fie luat nu au atins masa critică. Interesant este că la ceremonia de deschidere a Mondialului au participat în jur de 15 lideri de state, printre care atenția au atras-o președintele Azerbadjanului, Ilham Aliev, și premierul Armeniei, Nikol Pașinean. Nu mă voi mira dacă, după meci, cei doi au negociat livrarea de armament rusesc către cele două țări, deoarece nici Erevanul și nici Bakuul nu consideră închis subiectul Nargornokarabah.

Oleg Sențov, originarul din Crimeea, condamnat la 20 de ani de închisoare, care își ispășește pedeapsa dincolo de Cercul Polar, a anunțat greva foamei în ajunul Campionatului Mondial. El cere eliberarea tuturor deținuților politici ucraineni, care se află în închisorile rusești. Numărul lor exact nu este cunoscut, dar se spune că nu sunt mai puțin de 60 de persoane. Deja de mai bine de 100 de zile greva foamei e urmată de fermierul din Crimeea Vladimir Baluh, cel care a îndrăznit să arboreze drapelul galben-albastru deasupra casei sale.

Rusia nu-i permite ombudsmanului ucrainean Ludmila Denisova să se întâlnească cu Oleg Sențov, cu toate că acum două săptămâni președintele Poroșenko s-a înțeles cu Vladimir Putin asupra vizitei reciproce a ombudsmanilor din cele două țări și accesului lor la deținuți. Trebuie să recunosc faptul că șase mii de cetățeni ucraineni au mers în Federația Rusă pentru a privi pe viu Campionatul Mondial, milioane de ucraineni îl urmăresc la televizor prin intermediul canalului de televiziune Inter. Paradoxal, dar aceasta confirmă încă o dată nu doar indiferența și lipsă de interes politic a unor cetățeni, dar și existența democrației în Ucraina.

Miza lui Sențov este simplă și înfricoșătoare: atât timp cât în Rusia se desfășoară sărbătoarea fotbalului, trebuie să atragem atenția asupra lucrurilor serioase. A pariat propria viață și este gata să meargă până la capăt.

Autoritățile ruse vor urmări în tăcere tot ceea ce se întâmplă cu deținuții ucraineni cel puțin până la 15 iulie, când se va încheia Campionatul Mondial. Mai mult decât atât, vor arunca în spațiul public unele informații menite să sustragă atenția de la aceste subiecte. După finalizarea CM, nu cred că situaţia se va schimba spre bine. Prizonierii Kremlinului nu au alte soluții, ei folosesc posibilitățile de care dispun și, pentru ei, acesta este „meciul morții”.

Sursa: deschide.md

Citeste mai mult despre: Crimeea, Evghenii Magda, rusia, Ucraina
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: