• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9253 LEI
  1 USD = 4.0683 LEI
  1 GBP = 5.7191 LEI
  1 CHF = 4.4990 LEI
  1 HUF = 1.3830 LEI
  1 BGN = 2.5182 LEI
  1 JPY = 3.7206 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Evgheni MAGDA // Alegerile în Ucraina: cum te dai peste cap cu un comediant

26 Aprilie, 11:48

Ucraina și-a ales președintele: el a devenit, în cel de-al doilea tur, Vladimir Zelenski, care a fost susținut de 73% din alegători. Președintele în exercițiul al statului, Petro Poroșenko, și-a asigurat susținerea a 24,45 din totalul alegătorilor. Prezența la urne a constituit puțn mai mult de 60% și asta înseamnă că alegerile au fost ignorate de câteva milioane de alegători.

alegeri

Pentru a înțelege situația din Ucraina, trebuie răspuns la un șir de întrebări:

DE CE POROȘENKO A SUFERIT ÎNFRÂNGERE? Cauzele eșeculului celui mai de succes președinte al Urainei (nu greșesc, deoarece el a reușit, în condițiile confruntării cu Rusia, să obțină acordul de asociere cu Uniunea Europeană, regimul fără vize pentru cetățenii Ucrainei și a contribuit la crearea Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, independentă de BOR) sunt câteva. Principala e lipsa unei comunicări strategice dintre putere și societate. Înființarea Ministerului Politicii Informaționale în contextul formării imaginii pozitive nu s-a justificat. Mai mult decât atât, Poroșenko era vizitat periodic, pe durata mandatului său, de „lebede negre“ informaționale, ultimul dintre care a fost scandalul din jurul Ucroboronprom. Situația amintește de eșecul lui Mihai Saalașvili la alegerile parlamentare din 2012, dar atunci în Georgia drept catalizator a fost scandalul legat de presupusele maltratări a deținuților. Lui Poroșenko i s-a aplicat eticheta de „jefuitor“, dură și pe înțelesul multora, prin care au bagatelizate și eforturile sale de consolidare a capacității de apărare a țării, și donațiile personale pentru nevoile armatei ucrainene. L-au dat sminteală pe președinte și câteva numiri neinspirate în funcții, și structura ineficientă de partid.

Dar nu trebuie ignorate următoarele fapte: Poroșenko a fost, practic, singurul dintre cei 39 de candidați la funcția de președinte, care reprezenta puterea în cadrul alegerilor. El a reușit să pătrundă în cel de-al doilea tur al cursei în condițiile când trei sferturi de informația negativă (conform datelor Institutului Infomației în Masă) se deversa în timpul alegerilor asupra sa. Dar președintele în exercițiu al Ucrainei nu intenționează să abandoneze marea politică în urma eșecului, mai mult: și-a exprimat disponibilitatea de a participa la noile alegeri.

ÎN CE CONSTĂ SECRETUL SUCCESULUI LUI ZELENSKI? E naiv a crede că popularul comediat a reușit să se pună valoare în doar trei luni de campanie prezidențială. Da, notorietatea în plan național i-a ajutat, dar nu e doar atât. Cred că Zelenski a devenit instrumentul răzbunării câtorva oligarhi și al realizăii intereselor Kremlinului. Explic ce am în vedere.

Practic, toți oligarhii ucraineni au propriile televiziuni. Igor Kolomoiski și Dmitri Firtaș influențează politica de la 1+1 și Inter. Cel dintâi a devenit artileria principală împotriva lui Poroșenko în timpul campaniei prezidențiale, dar problema nu se reduce doar la asta. În spațiul televizat ucrainean se induce cu succes atmosfera unei depresii gri, telespectatorilor li se inculcă o stare emoțională negativă, pe fundalul căreia lejerul și sprirnțarul Zelenski era perceput de bună seamă drept un chip nou. În ianuarie - martie 2019 emisiunule cu participarea sa au constituit 15% din totalul timpului de difuzare al 1+1. Merită să adăugăm la asta prestația activă a Echipei Ze! pe rețelele sociale și secretul succesului omului fără de o experiență minimă de conducere în cadrul statului și dirijare a activității politice devine limpede.

Sociologii susțin că o parte importantă a electoratului lui Zelenski a votat împotriva lui Poroșenko. Acesta e un fapt, dar există și alte nuanțe interesante. El a căpătat susținerea a trei sferturi din alegătorii Ucrainei fără a-și exprima poziția relativ la probleleme care stau în fața țării, fără a digulga public niciun nume din echipa sa, care pretindea la funcții din sfera competenței prezidențiale. Mă tem că acesta este un record mondial: politicianul a primit un cec în alb.

CARE ESTE LECȚIA PRINCIPALĂ A ALEGERILOR DIN UCRAINA? În ciuda așteptărilor, alegerile s-au desfășurat fără încălcări de proporții, în mod demoratic, rezultatele sunt recunoscute de participanți și de lumea civilizată. Lipsa recunoașterii din partea Rusiei nu trebuie să inducă în eroare pe nimeni: Kremlinul nu intenționează să recunoască niciuna din acțiunile Ucrainei ca stat suveran. Hotărârile privind restricționarea livrărilor de petrol și cărbune, decretul lui Putin cu privire la simplificarea procedurii de eliberare a pașapoartelor rusești căte locuitorii Donbasului ocupat denotă că Putin nu intenționează să-i facă noului președinte concesii.

CUM SE VA SCHIMBA POLITICA INTERNĂ A UCRAINEI DUPĂ INAUGURAREA LUI ZELENSKI? Nu există la ora actuală un răspuns cert la această întrebare. La finele lunii octombrie trebuie să aibă loc alegerile parlamentare, dar echipa lui Zelenski sondează terenul relativ la desfășurara lor anticipată. Mă îndoiesc că Rada Supemă de legislatura a 8-a va consimți la una ca asta, deși echipa juridică a celui de-al șaselea președinte se va strădui. Trebuie menționat că Partidul „Sluga poporului“, care l-a înaintat pe Zelenski în calitate de candidat la funcția de președinte există, azi, doar pe hârtie. Petro Poroșenko intenționează să reformateze propria forță politică. În mod independent, în alegeri vor merge, cu partidele lor, ministrul Vladimir Groisman și primarul Kievului, Vitali Kliciko. E foarte probabil că și popularul, în Ucraina, interpret Sveatoslav Vakarciuk își va lansa propriul proiect politic.

Cererea de schimbare în Ucraina e destul de  mare, dar nu trebuie uitat: războul din Donbas continuă, Rusia nu are de gând să bată în retragere și presiunea din partea acestui stat va fi factorul politicii ucrainene. O parte a politicului din Ucraina percepe victoria lui Vladimir Zelenski drept o revanșă, din corpul ei fac parte nu puțini activiști pro-ruși: e îndoielnic că o astfel de evoluție a evenimentelor îl va cădea pe plac părții active a societății ucrainene.

CE SE VA ÎNTÂMPLA CU DIPLOMAȚIA UCRAINEANĂ DUPĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE? Nu se așteaptă o vizibilă schimbare de paradigmă: dacă Petro Poroșenko a fost camertonul diplomației ucrainene, asumându-și adesea inițiativa, atunci Vladimir Zelenski nu are nici cunoștințele necesare, nici minima experiență pentru astfel de acțiuni. Echipa lui pentru politica externă nu e prezentată, programul de acțiuni se va constitui din mers. Polonia țările baltice, ce simt respirația pericolului rusesc, încearcă să umple cumva vidul politic din viziunea lui Zelensk, dar o vor face plecând de la intresele proprii. Cel de-al șaselea președinte trebuie să înțeleagă cât mai repede că statul în fruntea căruia a fost ales trăiește într-o lume guvernată de legi dure ale concurenței.

CUM VA ARĂTA UCRAINA PE HARTA EUROPEI? Nu e cazul să așteptăm accelerarea procesului de integrare europeană și euroatlantică, deoarce conjunctura politică din cadrul UE și NATO nu este acum favorabilă Ucrainei. Rusia, după cum a fost spus mai sus, nu va renunța la tendința de restabili controlul asupra Ucrainei: nu pe calea ocupației, ci prin intermediul creării unei puterii loiale Kremlinului. De aceea țara noastră trebuie să continue a-și face temele și a se pregăti de intrarea în mariale alianțe cu țările democratice, cum, de altfel, din ferbruarie 2019, e reflectat în Constituție.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: