• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9253 LEI
  1 USD = 4.0683 LEI
  1 GBP = 5.7191 LEI
  1 CHF = 4.4990 LEI
  1 HUF = 1.3830 LEI
  1 BGN = 2.5182 LEI
  1 JPY = 3.7206 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Europarlamentarul Vasile Blaga subliniază că ”muncitorii sezonieri și transfrontalieri trebuie protejați”

30 Iunie, 14:34

Muncitorii sezonieri și transfrontalieri trebuie protejați, a transmis europarlamentarul Vasile Blaga (PNL, PPE).

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, Vasile Blaga, pleaca la finalul intalnirii Colegiului Director National al PD-L organizata cu ocazia analizei rezultatelor alegerilor europarlamentare, in Bucuresti

”Această perioadă de criză sanitară fără precedent a fost foaia de turnesol perfectă pentru a scoate în evidență slăbiciunile sistemului de protecție socială în cazul acestor lucrători. A devenit evident că sectoare importante din economia europeană nu pot funcția fără lucrătorii sezonieri sau transfrontalieri, dar și că pericolul pandemiei nu îi oprește pe oamenii în nevoie să își caute un loc de muncă, fie el și peste hotare”, a transmis fostul ministru de interne.

Acesta a subliniat că ”a specula nevoile acestora fără a le oferi protecție nu este demn de Uniunea Europeană”.

La 19 iunie, Parlamentul European a solicitat Comisiei Europene și statelor membre să ia măsuri urgente pentru a proteja sănătatea, siguranța și condițiile de lucru echitabile pentru lucrătorii transforntalieri și sezonieri în contextul COVID-19.

Eurodeputații semnalau în documentul mai sus citat că această criză sanitară a adus la limită și a agravat dumpingul social și precaritatea situației multor lucrători transfrontalieri și sezonieri din sectorul agroalimentar, al construcțiilor și al asistenței medicale din UE, potrivit caleaeuropana.ro.

Așadar, în viziunea Parlamentului European, Comisia trebuie să evalueze situația generală a ocupării forței de muncă și condițiile de sănătate și de siguranță ale lucrătorilor transfrontalieri și sezonieri, inclusiv rolul agențiilor de muncă temporară, al agențiilor de recrutare, al altor intermediari și al subcontractanților, pentru a identifica lacunele de protecție și eventuala necesitate de a revizui cadrul legislativ existent.

Textul solicită, de asemenea, un acord rapid și echilibrat privind coordonarea sistemelor de securitate socială, care este necesară pentru combaterea fraudei sociale și încălcării drepturilor sociale ale lucrătorilor mobili.

De asemenea, deputații au solicitat Comisiei să prezinte noi orientări specifice pentru lucrătorii transfrontalieri și sezonieri în contextul COVID-19, să propună soluții pe termen lung pentru a face față practicilor abuzive de subcontractare și să se asigure în mod prioritar că Autoritatea Europeană a Muncii (ELA) devine pe deplin operațională.

Textul afirmă că statele membre trebuie să consolideze capacitatea inspecțiilor muncii și să asigure locuințe de calitate, care ar trebui decuplate de la remunerația lor.

În 2018, cel mai mare număr de lucrători transfrontalieri a plecat din Polonia pentru a lucra în Germania (125.000 de persoane, dintre care multe lucrează în construcții), din Franța în Luxemburg (88.000), din Germania în Luxemburg (52.000), din Slovacia în Austria (48.000, majoritatea fiind femei care lucrează în sectorul asistenței medicale) și din Franța în Belgia (46.000).

Aproximativ 800 000 până la un milion de lucrători sezonieri sunt angajați în fiecare an în UE, în principal în sectorul agroalimentar: 370.000 în Italia, 300.000 în Germania, 276.000 în Franța și 150.000 în Spania.

Lucrătorii sezonieri și cei transfrontalieri pot fi angajați în alt stat membru al UE pe baza dreptului lor la liberă circulație pe teritoriul UE. Legislația statelor membre gazdă se aplică în temeiul principiului tratamentului egal.

Accesul la ajutorul de șomaj și protecția socială sunt reglementate prin coordonarea sistemelor de securitate socială, în prezent în curs de revizuire.1.3 de milioane de persoane din UE trăiesc într-un stat membru și lucrează în altul.

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: