• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9212 LEI
  1 USD = 4.1382 LEI
  1 GBP = 5.6712 LEI
  1 CHF = 4.4671 LEI
  1 HUF = 1.3732 LEI
  1 BGN = 2.5161 LEI
  1 JPY = 3.7739 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

După vizita Maiei Sandu la CSM, mai mulți președinți de judecătorii, înlăturați din funcții

25 Iunie, 13:46

Consiliul Superior al Magistraturii a decis astăzi să înlăture temporar din funcții mai mulți judecători. Subiectele au fost introduse ulterior în ordinea de zi a ședinței CSM, în urma unei informații parvenite de la un magistrat. Acestea au fost discutate imediat după vizita neanunțată a premierului Maia Sandu la CSM

csm

Azi CSM a decis înlăturarea temporară din funcția de conducere a președintelui Judecătoriei Chișinău și tuturor vicepreședinților instanței. De asemenea, Nicolae Clima a fost revocat din funcția de inspector-judecător.

Ulterior și Ion Druță a fost înlăturat temporar din funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție (CSJ). Interimatul funcției va fi asigurat de magistrata Tatiana Vieru. Decizia a fost luată azi de membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Tot astăzi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a solicitat demisia judecătorului Curții Constituționale Corneliu Gurin. Aceasta, după ce membrii Consiliului au analizat avizul Comisiei de la Veneția cu privire la deciziile luate de Curtea Constituțională în perioada 7-9 iunie, transmite IPN.

Totodată, membrii CSM au solicitat președintelui interimar al Curții Constituționale dispunerea unui control referitor la încălcarea obligațiunilor de către Corneliu Gurin.

Prim-ministrul Sandu a avertizat astăzi Consiliul Superior al Magistraturii că va apela pentru "soluții" în Parlament și Guvern, dacă instituția nu va lua măsurile cuvenite "curățării sistemului". Cu această ocazie, șeful Executivului le-a promis "judecătorilor corecți" sprijin din partea Guvernului, subliniind că în cadrul sistemuluii trebuie să rămână doar persoane oneste.

Potrivit prim-ministrului, în sistem trebuie să rămână doar persoane oneste, iar alții ar trebui să plece.

Nu putem să tolerăm în continuare atitudinea neserioasă, nerespectuoasă față de lege și față de cetățeni, atunci când toată țara strigă justiție, iar CSM se face că plouă”, a spus Maia Sandu.

Șeful Executivului a declarat că „judecătorii corecți” vor avea cel mai mare sprijin din partea Guvernului. Ea a menționat că aceștia se pot adresa Executivului în cazul în care simt presiuni asupra sa.

Toți cei care au luat decizii ilegale, și acest lucru se știe, trebuie să fie sancționați, trebuie să fie eliminați din sistem. Deciziile trebuie să fie corecte, independente de orice influență economică sau juridică”, a declarat prim-ministrul.

Totodată, Sandu a spus că rolul principal pentru curățarea sistemului îi revine Consiliului. În acest sens, în cazul în care în săptămânile următoare lucrurile nu se vor schimba, spune premierul, „vor fi găsite soluții în Parlament și Guvern”.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: