• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.8741 LEI
  1 USD = 4.0207 LEI
  1 GBP = 5.5103 LEI
  1 CHF = 4.5221 LEI
  1 HUF = 1.3648 LEI
  1 BGN = 2.4921 LEI
  1 JPY = 3.8742 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Dumitru Crudu // Zinaida Greceanîi: Portretul unei mancurte

18 Aprilie, 16:41

Vadim Nicolaevici Bespoșceadnîi, comandantul lagărului din satul Metalist, din regiunea Tomsk, era responsabil atât pentru deținuții din celule, cât și pentru foștii deținuți, care au fost eliberați, dar nu aveau voie să părăsească localitatea și trăiau în sat.

mancurt

În ziua aia din februarie, pe un ger de-ți crăpau dinții din gură, îi scoase pe oameni la tăiat copaci. Dar nu veniseră toți. Lipsea o familie de moldoveni. Familia Greceanîi, care de curând își ridicase o casă în sat, după ce câțiva ani buni a stat după gratii.

- Unde sunt Greceanîi? se înfurie Vadim Nicolaevici Bespoșceadnîi. De ce chiulesc de la lucru?

Toți tăceau.

- Ivanov, unde sunt Greceanîi? i se adresă colonelul sublocotenentului Ivanov.

- Mașa a născut.

- Ei și ce dacă a născut, de ce nu au venit la tăiat pădure?

- Pentru că în dimineața asta a născut.

- Nu vreau să știu nimic. Să vină la muncă. Auzi, tovarăși, a născut, ce parcă asta poate fi o scuză? La muncă. Du-te după ei. Și adu-i de guler încoa! Altfel, o să-i înfund înapoi în lagăr, auzi, așa să le spui.

Nu peste mult timp, sublocotenentul Ivanov s-a întors cu cei doi Greceanîi. Venea din urma lor de parcă i-ar fi mânat din spate sau s-ar fi ascuns după ei. Maria Greceanîi venea cu o fetiță în brațe care plângea de mama focului, iar alături de ea mergea încovoiat ca un semn de întrebare Ion Greceanîi. Colonelul Bespoșceadnîi le-a înmânat câte un topor și le-a fixat și un plan pentru ziua de azi. Toată lumea începu să muncească. Zgomotul topoarelor răsunau pe o întindere de câțiva kilometri de parcă ar fi fost niște clopote. Cel mai greu îi venea lui Ion Greceanîi pentru că el o luase pe fetiță în brațe. Într-o mână ținea toporul și în cealaltă fetița. Când izbea cu toporul în tulpina copacului, fetița tresărea și plângea și mai avan, și lui Ion Greceanîi i se părea că trage cu toporul în propria sa fetiță, dar nu aveau ce face pentru că tovarășul Bespoșceadnîi se rotea ca o fiară turbată în jurul lui.

Fetița aia era Zinaida Greceanîi. Care peste 75 de ani avea să devină deputată socialistă.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: