• Bucuresti 35º C
  Baia Mare 27º C
  Brasov 27º C
  Cluj-Napoca 25º C
  Constanta 30º C
  Craiova 32º C
  Galati 34º C
  Iasi 30º C
  Suceava 25º C
  Timisoara 27º C
 • 1 EUR = 4.8378 LEI
  1 USD = 4.3085 LEI
  1 GBP = 5.3598 LEI
  1 CHF = 4.5522 LEI
  1 HUF = 1.3768 LEI
  1 BGN = 2.4735 LEI
  1 JPY = 4.0080 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

OPINII Dumitru CRUDU // Unde sunt corturile de mai an?

05 Iunie, 16:45

Acum doi ani (oare să fi trecut chiar doi ani de atunci?), Piața Marii Adunări Naționale  și esplanada din fața Parlamentului erau bătute cu corturi. Și în Piață, dar și pe trotuarul din fața Parlamentului se înălța cort lângă cort. În Piața Marii Adunări Naționale erau sute de corturi, dacă nu mii.

Crudu

Corturi de toate culorile și de toate dimensiunile. Corturi mai largi, sau mai mici, mai înalte sau mai joase toate grupate în jurul cortului șefului. Toate corturile alea duceau la cortul șefului. Era o mare de corturi. Iar în centru se ridica un lavabou, cu o oglindă, unde oamenii se puteau spăla și bărbieri. De câte ori treceam pe alături vedeam pe cineva spălându-se la bustul gol sau bărbierindu-se.

La intrarea în orășelul de corturi din fața parlamentului se ridica o stivă de lemne, pe care un domn îmbrăcat în haine kaki le arunca într-o sobă. Sau în mai multe sobe? Poate fiecare cort avea soba sa, ca oamenii să nu înghețe de frig iarna pe gerurile alea cumplite? Mai degrabă că așa era.

Într-o bună zi, când treceam pe alături tocmai sosise un camion plin cu lemne și toată lumea sărise afară din corturi și au început să-și treacă despicăturile alea de lemne dintr-o mână în alta. Ce mai, oamenii ăia erau săritori la nevoie. Între corturi, se înălțau cazane, la care se prepara ciorbă sau terci. Oamenii stăteau la coadă cu gamelele în mână. La începutul anilor 90, în Chișinău, când se oprise gazul, oamenii își făceau de  mâncare în curte. Un cazan cu ciorbă pentru un palier. Zeci de cazane în ogradă. Ceea ce vedeam atunci în fața parlamentului îmi amintea de ceea ce se întâmplase acum douăzeci și cinci de ani la Chișinău, când rușii ne-au tăiat gazul.

Acum doi ani, Piața Marii Adunări Naționale și esplanada din fața Parlamentului erau pline ochi cu corturi. Dar acum erau goale.

Am trecut azi prin Piața Marii Adunări Naționale și pe esplanada din fața Parlamentului și mă întrebam oare unde au fost duse corturile alea? Unde au fost depozitate, că nu cred că fiecare om să fi venit cu cortul său? Dar oamenii ăia care protestau pe unde oare o fi? Au rămas la Chișinău sau o fi plecat din țară?

Uite, aici, în mijlocul Pieței Marii Adunări Naționale se afla cortul șefului. Iar aici, pe esplanada din fața parlamentului, cortul celuilalt șef. Acum un șef, cel din Piața Marii Adunări Naționale, a ajuns primar, iar celălalt șef, cel din orășelul de corturi de pe esplanada din fața parlamentului, a devenit președintele țării. Iar Piața Marii Adunări Naționale și esplanada din fața parlamentului sunt pustii. Nici urmă de cort. Oare unde și-au dus corturile primarul și președintele țării? Dar ceilalți protestatari?

Piața și esplanada sunt goale. Nici zare de cort. Of, și eu chiar mă obișnuisem cu ele. Parcă îmi lipsesc.

NOTĂ AUTOR: Parantezele deschise de mine au un caracter de ficțiune și trebuie abordate ca atare

Sursa: deschide.md

Citeste mai mult despre: Dumitru Crudu, proteste, Republica Moldova
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: