• Bucuresti 16º C
  Baia Mare 19º C
  Brasov 14º C
  Cluj-Napoca 18º C
  Constanta 12º C
  Craiova 13º C
  Galati 16º C
  Iasi 18º C
  Suceava 15º C
  Timisoara 14º C
 • 1 EUR = 4.7581 LEI
  1 USD = 4.2268 LEI
  1 GBP = 5.4956 LEI
  1 CHF = 4.1488 LEI
  1 HUF = 1.4831 LEI
  1 BGN = 2.4328 LEI
  1 JPY = 3.7787 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Dumitru CRUDU // Tancuri pe malul Nistrului

17 August, 08:39

Băiatul mâna peste drum o cireadă de vaci, când dinspre Tiraspol s-a ivit o coloană nesfârșită de tancuri. Cu toate că acestea erau încă foarte departe, băiatul auzea foarte clar uruitul lor, de parcă ar fi fost chiar în fața lui. Până și vacile și-au ciulit urechile și și-au întors capetele. Băiatul le biciuia, ca să le scoată mai repede pe șes.

Transnistria

Nu toate însă îl ascultau, câteva au rămas încremenite în mijlocul șoselei și nu voiau să se urnească din loc.

Între timp, coloana s-a apropiat și băiatul s-a trezit cu tancurile în curul cirezii. A înghețat de spaimă. Îi era așa de frică încât au început să-i tremure genunchii. Câteva vaci au început să ragă.

Un soldat și-a scos capul din turelă și i-a strigat în rusește să elibereze mai repede drumul și băiatul s-a repezit la vaci cu biciul în mână și acum le lovi cu toată puterea. Trăgea în stânga și în drepata. Le plesnea chiar și peste bot.  Le cravașa fără milă și când nu le șfichiuia, le împingea, spre hazul soldaților, care au ieșit cu tot bustul din turele și râdeau în hohote.

Câteva vaci au părăsit drumul, dar câteva, nu, și băiatul era disperat și tot mai înfricoșat. Și-a scos câteva ciocolate din buzunar, pe care le-a luat pentru el și le-a pus în palmă, iar palma a întins-o spre botul unei vaci, și când animalul a vrut s-o înghită, băiatul și-a retras mâna, încercând să-l ademenească după el și a reușit. Vaca aia s-a luat după el și a plecat din drum.

Mai rămâneau trei vaci, printre care una era a sa, Joiana. Nu erau multe, dar stăteau chiar de-a latul șoselei, și chiar în fața tancurilor, și asta a început să-i enerveze pe soldați. În foarte scurt timp, hohotele lor de râs s-au preschimbat într-un potop de înjurături.

Șoseaua aia ducea la Nistru. Nistru nu era departe, era la o întindere de braț, dar din cauza acestor vaci, soldații ruși nu puteau să-și continue drumul și să ajungă pe malul lui, pentru a începe exercițiile militare.

Turbând de furie, un ofițer s-a dat jos din tanc și s-a apropiat de dobitoace.  Flăcăiandru a mai reușit să mane două vaci din drum, și îi mai rămăsese doar una singură, dar aceasta era chiar vaca sa, Joiana și ea stătea chiar în calea tancurilor, și acestea n-o puteau ocoli.  Animalul se culcase de-a curmezișul șoselei, făcându-le imposibilă înaintarea. Și când te gândești că asta era chiar vaca sa.

Dintr-un alt tanc, a mai sărit un ofițer și, nici una, nici două, și-a scos pistolul din teacă și s-a apropiat de dobitoc. Băiatul a început să plângă, înainte să audă împușcăturile. A fugit din drum și s-a ascuns în mijlocul cirezii și nu a văzut cum ofițerul ăla i-a împușcat vaca. Și-a deschis ochii doar când a început să se cutremure pământul sub el. Coloana aia de tancuri s-a urnit din loc, toate animalele alea de fier călcând peste Joiana lui dragă, din care, după ce coloana a dispărut la orizont, nu a mai recunoscut nimic, aceasta fiind făcută una cu pământul.

În urmă cu 26 de ani, în locul ăla, soldații ruși i-au împușcat bunicul. Coloana de tancuri uruia déjà pe malul Nistrului, cu țevile îndreptate spre celălalt mal. Băiatul plângea.

Citeste mai mult despre: Republica Moldova, Transnistria
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: