• Bucuresti 23º C
  Baia Mare 15º C
  Brasov 16º C
  Cluj-Napoca 16º C
  Constanta 14º C
  Craiova 22º C
  Galati 20º C
  Iasi 18º C
  Suceava 12º C
  Timisoara 19º C
 • 1 EUR = 4.7509 LEI
  1 USD = 4.1988 LEI
  1 GBP = 5.5172 LEI
  1 CHF = 4.2187 LEI
  1 HUF = 1.5039 LEI
  1 BGN = 2.4291 LEI
  1 JPY = 3.8010 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

OPINII Dumitru CRUDU // Campania electorală din toamnă

26 Iunie, 15:55

Minibuzul nostru lunguieț și dungat a cotit în vamă, în dricul zilei. Când a auzit că suntem politicieni tineri, de la diferite partide politice, iar printre noi mai e și un președinte de organizație primară, vameșul a lăsat-o mai moale.

Crudu

Deh, ce să-i mai cauți de lindini pe niște politicieni tineri care se întorc de la mare, sfârșiți de puteri, după o conferință publică, de câteva zile. Dar totuși a vrut să se uite în portbagaj.

-Da, da, domnule, cum să nu, tot acum vă deschid, i-a spus nea Vasile, lingărindu-se în fața funcționarului îmbrăcat în uniformă albastră. Cu un pas înaintea lui, i-a deschis portbagajul, făcându-i un semn cu mâna spre gențile cuibărite una în alta ca oile pe caniculă.

Dar cum a deschis ușa, cum în brațele vameșului s-a rostogolit un pepene lunguieț și vârstat. Vameșul sări într-o parte, și pepenele se dădu de-a dura pe asfalt. Văzând că e doar un pepene și nu o bombă sau naiba știe ce altceva, domnul de la vamă a izbucnit în hohote de râs.

Începu și nea Vasile să chicotească, cu toate că râdea nu știu cum în pumni, cu un ochi urmărind harbuzul ce se învârtea pe asfalt și cu altul pe domnul de la vamă. Lubenița asta i-a schimbat dispoziția vameșului, dar i-a scufundat corăbiile șoferului nostru. Acesta s-a întors înapoi cam înăcrit.

-Al cui e harbuzul din portbagaj, fraților?

Pepenele însă demult nu mai era în portbagaj, dar detaliul ăsta acum nu mai conta deloc.

-Al meu.

-Și de ce nu mi-ai spus și mie că ai pus un harbuz în portbagaj, ca să nu mă fac de râs în fața vameșului? Noroc că domnul are simțul umorului. Dar dacă se supăra?

-Am crezut că ați văzut când l-am pus acolo.

-Ce eu am ochi și la ceafă?

- Dar oare nu vă uitați la mine când îl puneam în portbagaj?

Șoferul mă privea oțărât, dar nu a mai comentat nimic. Ceilalți colegi însă au ieșit să se amuze pe seama mea, când eu m-am pornit după pepenele căzut din portbagaj.

L-am ridicat de jos și îl învârteam în mână. Crăpase într-un loc și l-am lăsat în tomberon.

Când nea Vasile a văzut ce am făcut, a alergat glonț spre mine, punându-mi mâna în gât.

-Scoate-l tot acum din tomberon.

Îl priveam nedumerit, pentru că, în definitiv, eu l-am cumpărat și puteam să fac orice aș fi vrut cu el, dar șoferul mă scutura de piept.

-Mai bine să-l dai unui om sărac sau unui câine decât să-l arunci în tomberon, bă, democratule, a sărit cu gura la mine și Volodea de la socialiști, care nu scăpa nicio ocazie ca să mă șifoneze și acum profita de noua încurcătură în care am nimerit și tuna și fulgera contra partidului din care fac parte, numindu-ne îmbuibați, zicând că nu ne pasă de oamenii sărmani, că ne gândim doar la noi, doar cum să parvenim noi, și nu ne gândim deloc la acest sărman popor.

În afara șoferului, nimeni nu-l asculta. Dar Volodea chiar pentru șofer își ieșise din pepeni. Îmi era clar că la alegerile parlamentare din toamnă, șoferul nostru o să-i voteze pe socialiști și asta doar din cauza mea care am avut nesăbuința să arunc un harbuz în tomberon. Parcă simțind că și ei ar fi trebuit să se folosească de această ocazie, pentru a-și câștiga electoratul de partea lor, electoratul fiind reprezentat în aces caz doar de un singur om, de nea Vasile, tot minibuzul începu să-i plângă de milă pe oamenii săraci, care-și refuză atâtea lucruri în această viață și să-i înfiereze pe baronii democrați, pe care-i reprezentam eu.

Cu toate că simțeam că pierd bătălia, totuși, nu am scos pepenele din tomberon, să-l scoată Volodea dacă vrea, dar eu nu am să-l scot și tovarășul lui Igor Dodon l-a scos făcându-l pe nea Vasile să-l privească încântat. Da, da, e clar că o să-i voteze pe socialiști la toamnă, îmi spuneam, trăgând din țigară, și privindu-l supărat.

Volodea a spălat pepenele verde la baia din vamă și s-a întors cu el în brațe, în minibuz. Toți l-au aplaudat. Unii chiar și în picioare, printre care și nea Vasile. Pepenele însă era al meu și mi l-a pus mie în poale. Nea Vasile ambreie mașina și eu mă uitam pe geam, căutând oameni săraci ca să le face un mic dar. Îmi și imaginam scena și efectul pe care l-aș fi putut produce asupra lui nea Vasile.

Poate, atunci, cine știe, mi-aș fi spălat și eu obrajii în fața lui și la toamnă ne-ar fi votat pe noi.

Dar toate planurile mele mi-au fost date peste cap de Călina, de la Partidul Unității Naționale, care îi mărturisi Alionei, de la liberali, că anul ăsta încă nu a mâncat pepeni.

-Dar nici eu nu am mâncat, recunoscu și Aliona.

-Nici eu.

-Nici eu.

-Nici eu, se auzea în tot microbuzul și șoferul frână și îmi spuse.

-Hai să tăiem harbuzul ăsta.

-Dar eu voiam să-l dau unui om sărac.

-Unde vezi tu vreun om sărac pe drum?

-Acum nu-i văd, dar poate mai încolo dăm de vreunul.

-Da să știi că nici eu nu am mâncat pepeni în vara asta, unde a făcut Vera și m-a privit galeș.

Ne-am oprit la marginea unei porumbiște. În spatele nostru foșneau porumbii, iar în fața noastră se întindea șoseaua pustie. Prima felie a mâncat-o Volodea, uitând cu totul că pepenele ăsta voia să-l împartă oamenilor sărmani și că a fost cumpărat de un baron democrat.

Cum însă alți alegători în afară de nea Vasile nu se prea zăreau prin zonă, Volodea clefăia de zor. Clefăia de zor și nea Vasile. Mânca și Călina și Aliona și Vera și președintele organizației primare de la ecologiști. Ba chiar și un membru al Platformei DA, deși tot drumul nu ne-a spus o vorbă, și asta din cauză că mandatul de primar al lui Andrei Năstase nu a fost validat, de parcă noi am fi avut vreo vină. De vorbit nu ne-a vorbit, dar de mâncat, mânca.Toți păpau cu poftă,  și ziceau că un pepene mai gustos ca acela nu au mâncat în viața lor.

Aliona s-a așezat lângă mine. În  toamnă urma să aibă loc o campanie electorală foarte dură.

NOTĂ AUTOR: Parantezele deschise de mine au un caracter de ficțiune și trebuie abordate ca atare
Citeste mai mult despre: alegeri, Dumitru Crudu, Republica Moldova
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: