• Bucuresti 30º C
  Baia Mare 26º C
  Brasov 25º C
  Cluj-Napoca 25º C
  Constanta 27º C
  Craiova 29º C
  Galati 29º C
  Iasi 27º C
  Suceava 23º C
  Timisoara 28º C
 • 1 EUR = 4.7340 LEI
  1 USD = 4.2129 LEI
  1 GBP = 5.2448 LEI
  1 CHF = 4.2801 LEI
  1 HUF = 1.4542 LEI
  1 BGN = 2.4204 LEI
  1 JPY = 3.9037 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Dumitru CRUDU // 35.000 de Euro

27 Iulie, 11:26

Cu nea Vasile, un fost inginer care s-a respecializat în instalator sanitar, am trecut într-o bună zi pe strada Alexandru cel Bun, și el mi-a arătat prin geamul murder al mașinii sale, scheletul unei clădiri abandonate, din care s-au ridicat doar câteva etaje și mi-a spus că, iată, în blocul ăla, la etajul zece, ar fi trebuit să locuiască și el, dacă acesta ar fi fost construit și casa le-ar fi fost predată la cheie.

euro

Dar etajul unde urma nea Vasile să locuiască încă nu era construit, cu toate că el a băgat o grămadă de bani în această ipotecă.

Un apartament în acest bloc costa 35.000 de euro. 35.000 de euro a plătit și nea Vasile, pentru un apartament cu trei camere, la etajul zece, dar acest apartament doar poate să și-l imagineze, pentru că etajul unde ar fi trebuit să fie amplasat nu a fost înălțat.

A oprit mașina și mi-a spus povestea sa. Cu motorul stins, îmi povestea că vreme de vreo zece ani a băgat bani în clădirea asta, dar proprietarul firmei de construcție a fugit cu lovelele sale și ale celorlalți oameni care i-au încredințat banii lor și nu a mai finisat zidăria. Mi-a povestit că pentru a aduna acești bani soția sa a plecat în Italia, de unde nu s-a mai întors nici azi. Mi-a mai povestit că, pentru a putea depune prima tranșă de bani, și-a vândut apartamentul lor cu două camere și de atunci locuiește la gazdă. Mi-a repetat că acest bloc ar fi trebuit să fie dat în exploatare încă acum zece ani.

Vocea lui nea Vasile era otova. El mi-a spus că, dacă această construcție ar fi fost finisată, acum m-ar fi invitat la o cafea, în bucătărie. Nea Vasile nu știa când va fi încheiată. Unde mai pui că pentru a fi terminată administratorul pus de stat a majorat costul unui metro pătrat și îi cerea să mai plătească 9.000 de euro. Bani pe care nea Vasile nu-i avea, iar soția sa plecată în Italia nu mai voia să i-i dea.

Îl ascultam și mă miram că era așa de calm. Dacă aș fi fost în pielea lui, cred că mi-aș fi ieșit demult din minți, mă gândeam eu. Se lăsa întunericul și clădirea aia fără acoperiș și ferestre semăna cu o sperietoare. Of, ce bine că nu sunt și eu în pielea lui, mă gândeam, în timp ce nea Vasile îmi povestea despre țeapa pe care a luat-o. Și eu îmi băgasem bani într-o ipotecă, dar aveam toată încrederea în proprietarul firmei noastre de construcție, care urma la anul viitor să ne predea blocul la cheie.

Era 12 martie 2008, ora șapte seara, când nea Vasile și-a terminat povestea sa, iar de atunci au trecut 10 ani. În ziua aia însă de martie friguroasă, după ce și-a încheiat povestea, nea Vasile a pornit motorul și a demarat în trombă și am plecat la o nuntă, unde amândoi am chefuit până în zori. De atunci nu l-am mai văzut pe nea Vasile. Ultima veste pe care am mai auzit-o despre el e că a plecat să muncească pe un șantier în Spania. Și știu că m-am mirat foarte tare că de ce nu în Italia, unde muncește soția sa, dar în Spania.

Azi e 26 iulie 2018. Și eu cu un amic Sergiu mergeam să-l luamă de la aeroport pe un scriitor din București și după ce am ieșit pe porțile orașului, și am trecut de Metro, l-am rugat să cotească pe strada Băcioii-Noi, și el nu a avut nimic contra, și a cârnit-o la stânga, și am rulat pe camp în jos, până am ajuns în fața unei zidării abandonate.

-Știi, uite, aici în clădirea asta, ar fi trebuit să locuiesc și eu, dacă aceasta ar fi fost terminată, îi povesteam eu lui Sergiu, aproape cu cuvintele lui nea Vasile.

Sergiu a stins motorul și mă privea cu milă. Cum, probabil, și eu l-am privit cu milă pe nea Vasile, în urmă cu zece ani, în acea zi friguroasă de martie.

Avionul în care era scriitorul din București urma să aterizeze dintr-o clipă în alta și eu mi-am înghițit celelalte cuvinte și l-am rugat pe Sergiu să plecăm la aeroport. Și am plecat la aeroport, lăsând în urmă o clădire neterminată care semăna atât de bine cu o sperietoare.

NOTĂ AUTOR: Parantezele deschise de mine au un caracter de ficțiune și trebuie abordate ca atare

Sursa: deschide.md

Citeste mai mult despre: Dumitru Crudu, Republica Moldova
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: