• Bucuresti 16º C
  Baia Mare 17º C
  Brasov 14º C
  Cluj-Napoca 16º C
  Constanta 10º C
  Craiova 18º C
  Galati 14º C
  Iasi 16º C
  Suceava 16º C
  Timisoara 20º C
 • 1 EUR = 4.7509 LEI
  1 USD = 4.1988 LEI
  1 GBP = 5.5172 LEI
  1 CHF = 4.2187 LEI
  1 HUF = 1.5039 LEI
  1 BGN = 2.4291 LEI
  1 JPY = 3.8010 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Dumitru CRUDU // 28 IUNIE 1940

28 Iunie, 16:35

Când i-am văzut pe soldații sovietici făcând un rug în curtea caselor noastre din toate portretele regelui și steagurile tricolore, mi s-a zburlit părul în cap și m-a trecut cu rece pe șira spinării.

Crudu

E adevărat că aș fi putut și eu fugi, cum au făcut-o foarte mulți alții, dar cum să fug, când Lorei azi-dimineața i s-a rupt apa și am dus-o cu trăsura la maternitate? Doar nu puteam să fug și s-o abandonez pe Lora când tocmai a intrat în travaliu?

Da, da, știu că asociatul meu Vasile a lăsat-o pe maică-sa neîngropată, în casă, și s-a suit în trăsură și a dat bici cailor ca să-și scape pielea, dar eu nu sunt ca Vasile.

Am fi tăiat-o însă și noi peste Prut, la fel ca și el, dacă pe Lora nu ar fi apucat-o durerile alea îngrozitoare chiar azi-dimineață, dar așa, cum să fugim? Nu am putut să fugim și am dus-o pe Lora la maternitate, iar ei i s-a făcut brusc poftă de niște cartofi prăjiți și m-a trimis acasă să-i rumenesc niște cartofi din grădina noastră și asta făceam când am auzit niște bătăi cu picioarele și patul armei în ușă și am auzit niște strigăte sălbatice.

-Atrkroite dveri nemedleno!*

Am deschis și în casă au dat năvală un căpitan sovietic, însoțit de doi soldați ruși și toți trei s-au repezit la bucătărie, de unde se răspândea în toată casa mirosul cartofilor ce se perpeleau în tigaie și pe care îi aștepta Lora la spital.

Căpitanul mi-a făcut un semn să am grijă de mâncare și l-a lăsat pe un soldat cu o pușcă mitralieră în bandulieră în pragul bucătăriei, ca să mă păzească să nu fug, iar ei au dispărut în casa mea, și după exclamațiile pe care le scoteau cu voce tare trecând dintr-o cameră în alta mi-am dat seama că le plăcea casa mea.

Când au revenit, cartofii erau gata și eu mă pregăteam să-i răstorn într-un sufertaș, dar căpitanul m-a îmbrâncit într-o parte și mi-a smuls tigaia din mână și a pus-o pe masă și le-a spus nu știu ce celor doi soldați în rusă și ei l-au încondeiat la masă și s-au pus să hăpăiască.

De mine nu le păsa. De mine uitaseră și eu aș fi putut să fug, dar parcă am paralizat și nu puteam să fac un pas și stăteam stană de piatră și mă uitam cu o mare părere de rău la cei trei soldați sovietici care-i mâncau cartofii Lorei și mă gândeam oare ce am să-i spun soției mele când o să mă întrebe unde sunt cartofii mei prăjiți?

Of, dar poate între timp și născuse! Cei trei soldați nu s-au ridicat de la masă până nu au mâncat și ultimul cartof din tigaie, după care căpitanul i-a spus te miri ce unui soldat și acesta mi s-a adresat în română. Drăcia dracului, unul dintre ei știa și româna.

-Ia și spală tigaia.

Iar după ce-am spălat-o același soldat mi-a spus.

-Taie-o de aici și să nu te mai văd niciodată că te întorci înapoi.

-Dar asta e casa mea.

-A fost. Din această clipă, este a tovarășului căpitan, mi-a spus soldatul și mi-a zâmbit batjocoritor. Rânjea și căpitanul. Numai cel de-al treilea soldat mă privea cu milă.

Doamne, oare unde o s-o aduc pe soția mea după ce va naște?

-Ce, n-ai auzit, lichea ce ești, f…o mai repede din gară și picior de al tău să nu mai calce pe aici niciodată că ai s-o înfunzi cu noi. Sau, poate, ești atât de tâmpit că nu ai înțeles nimic? m-a întrebat el și și-a îndreptat automatul spre mine. Eu am ieșit în marșarier și cei trei soldați m-au petrecut ricanând.

Am mers în zigzag la spital, fără să știu unde am să dorm la noapte și ce am să-i spun soției mele. Ea născuse. Aveam un băiat. Pe care l-am numit Mihai. Despre cartofi nu m-a întrebat nimic și nici eu nu i-am povestit nimic. Nu i-am povestit nimic nici despre cum trei soldați sovietici s-au mutat în casa noastră și ne-au lăsat pe drumuri.

În noaptea aia am dormit la maternitate, într-un pat cu soția mea și cu copilul nostru proaspăt născut. Mihai a plâns toată noaptea.

*Deschideți ușa imediat!

Sursa: deschide.md

Citeste mai mult despre: 28 iunie 1940, Dumitru Crudu
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: