"Colegiul civil al Curţii de Apel Chişinău decide: respinge ca neîntemeiat cererea de apel a lui Andrei Bivol, în interesele lui Traian Băsescu, şi menţine hotărârea Judecătoriei Chişinău, sediul central, din 22 ianuarie, anul curent, la cererea de a chema în judecată înaintată de Traian Băsescu împotriva preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, privind anularea decretului din 3 ianuarie 2017. Decizia este definitivă şi executorie în termen de două luni la Curtea Supremă de Justiţie", a declarat judecătorul Anatolie Pahopol.

Avocatul lui Igor Dodon, Maxim Lebedinschi, susţine că decizia Curţii este una firească.

"Cum era şi firesc, a fost demonstrate faptul că domnul Băsescu conştient nu a comunicat autorităţilor Republicii Moldova faptul aflării sale sub urmărire penală la momentul depunerii cererii cu privire la acordarea cetăţeniei. Trebuie să înţelegem că aflarea sub urmărire penală este o interdicţie categorică şi imperativă a legii care nu permite nimănui să obţină cetăţenia Republicii Moldova pe parcursul urmăririi penale. Din aceste considerente a şi fost emis decretul domnului preşedinte privind retragerea cetăţeniei domnului Băsescu şi nu are la bază aspecte politice, după cum se invocă. Deja vedem în continuare ce va decide partea adversă", a declarat avocatul lui Igor Dodon.

Avocatul lui Traian Băsescu, Andrei Bivol, susţine, însă, că decizia de retragere a cetăţeniei lui Traian Băsescu este totuşi una politică.

"În termen de o lună o să primim decizia motivată, după care vom avea două luni la dispoziţie să o contestăm la Curtea Supremă de Justiţie. Rata de anulări a deciziilor de instanţă este detul de mare în Republica Moldova. Pentru noi nu reprezintă niciun fel de îngrijorare faptul că prima şi a doua instanţă a considerat altfel, pentru că mai este Curtea Supremă de Justiţie şi în ultima instanţă mai este şi Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pentru că în situaţia dată sunt încălcări grave ale dreptului de a alege şi a fi ales, dar, considerăm noi, şi dreptul la un proces echitabil şi procedura prevăzută de lege este una foarte clară şi ea, în mod evident, a fost încălcată de preşedintele Igor Dodon la retragerea cetăţeniei. Acum, că instanţele nu văd sau nu vor să vadă nişte lucruri evidente, este deja o altă realitate şi o altă problemă."

Andrei Bivol mai consideră că preşedintele Dodon încearcă să dea o aparenţă de legalitate "unor chestii abuzive".

"Legea cetăţeniei prevede că trebuie să vină o propunere foarte clară din partea unui organ competent: Ministerul de Interne, SIS şi Ministerul de Externe, care să solicite retragerea cetăţeniei preşedintelui, în situaţia noastră fiind un joc invers: Dodon, imediat ce a intrat în funcţie, a solicitat el de la organele amintite propunerea de retragere a cetăţeniei domnului Băsescu. Domnul Băsescu a primit cetăţenia în ordin excepţional pentru merite deosebite faţă de Republica Moldova. Această procedură nu prevede prezentarea anumitor documente."

Amintim că la 22 ianuarie, anul curent, Judecătoria Chișinău a respins cererea lui Băsescu privind anularea decretului de retragere a cetățeniei.

În aceeaşi zi, avocatul lui Traian Băsescu a contestat decizia instanţei la Curtea de Apel.

Menţionăm că, fostul preşedinte al României a devenit cetăţean al Republicii Moldova în noiembrie 2016, după ce a depus jurământul la Ambasada Republicii Moldova de la Bucureşti. Traian Băsescu a primit cetăţenia moldovenească prin decretul preşedintelui Nicolae Timofti, semnat la începutul lunii iunie a anului 2016.

Ulterior, după ce Igor Dodon a ajuns președintele Republicii Moldova, acesta a semnat decretul privind retragerea cetățeniei lui Traian Băsescu.

Sursa: deschide.md