• Bucuresti 24º C
  Baia Mare 22º C
  Brasov 20º C
  Cluj-Napoca 21º C
  Constanta 22º C
  Craiova 25º C
  Galati 24º C
  Iasi 23º C
  Suceava 20º C
  Timisoara 23º C
 • 1 EUR = 4.7612 LEI
  1 USD = 4.2560 LEI
  1 GBP = 5.3976 LEI
  1 CHF = 4.2429 LEI
  1 HUF = 1.4596 LEI
  1 BGN = 2.4344 LEI
  1 JPY = 3.8834 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Dodon: Trupele ruse trebuie să plece din Transnistria, dar nu acum

02 Noiembrie, 08:01

Președintele Igor Dodon refuză să spună direct că militarii ruși din cadrul Grupul Operativ al Trueplor Ruse (GOTR) se află ilegal pe teritoriul R. Moldova. În același timp, lasă de înțeles că ei trebuie să plece de pe teritoriul țării, odată ce acest lucru este stipulat în statutul de neutralitate al R. Moldova.

Dodon

În cadrul unei conferințe de presă, în care a vorbit despre rezultatele vizitei sale la Moscova, președintelui Igor Dodon i-a fost solicitată opinia referitoare la prezența militarilor ruși din GOTR pe teritoriul R. Moldova.

„În R. Moldova sunt pacificatori și este Grupul Operativ al Trupelor Ruse - este un grup limitat de militari. Nu este o bază militară, ci soldați care păzesc munițiile Armatei a 14-a”, consideră Dodon.

Acesta a lăsat în continuare de înțeles că militarii ruși se află ilegal pe teritoriul R. Moldova, deși nu a spus acest lucru cu subiect și predicat.

Ce ține de acest grup, statutul de neutralitate al Republicii Moldova preuspune că pe teritoriul țării nu trebuie să fie prezenți militari ai unor țări străine. Dacă noi dorim, și noi suntem obligați să obținem recunoașterea neutralității la nivel internațional, desigur, această problemă trebuie să o rezolvăm. Când și cum, nu doar o singură dată am spus că acest subiect trebuie rezolvat în cel de-al doilea pachet de rezolvare a conflictului transnitrean și anume cel politic. Cei care pun presiune că acum trebuie evacuați militarii ruși pot să facă orice fel de declarații. Ne vom așeza, vom discuta, și vom găsi și o soluție. Nu doar o dată am discutat cu Vladimir Vladimirovici (n.red. președintele Federației Ruse Vladimir Vladimirovici Putin) despre acest lucru.

În acelși timp, președintele mai lasă de înțeles că dacă ar fi fost pus în aplicare planul Kozak din 2003, atunci problema militarilor ruși ar fi fost demult rezolvată.

„La începutul anilor 2000 s-au făcut câțiva pași în această direcție până în 2003, când  s-au întrerupt aceste discuții, atunci când a fost aprobat un plan. Nu am să-i dau acum numele. Atunci, Chișinăul a rupt toate înțelegerile care le-a avut cu Rusia și s-a oprit acest proces. Dacă ar fi fost altfel, cred că această problemă deja nu mai exista”, a adăugat Dodon.

Deschide.MD ține să precizeze că în timp ce președintele Dodon spune că militarii ruși din GOTR sunt „un grup limitat de militari”, aceștia participă deseori la diferite aplicații militare în stânga Nistrului. Acum trei luni, militarii ruși s-au pregătit, pentru al patrulea an consecutiv, să „forţeze” râul Nistru. Oficialii ruși spuneau atunci că exerciţiile au drept obiectiv „depăşirea obstacolelor de pe râul Nistru”.

Ministerul Apărării de la Chișinău a cerut de fiecare data trupelor GOTR să se abţină de la astfel de manevre provocatoare, dar a fost ignorat.

Amintim și faptul că Ministrul Apărării Republicii Moldova de atunci, Anatol Șalaru, și omologul său ucrainean, Stepan Poltorak, au ajuns la o înțelegere, și anume că Ucraina este gata să pregătească un „coridor verde” pentru evacuarea trupelor ruse și armamentului din Colbasna. 

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: