• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9449 LEI
  1 USD = 4.3614 LEI
  1 GBP = 5.9178 LEI
  1 CHF = 4.7821 LEI
  1 HUF = 1.3843 LEI
  1 BGN = 2.5283 LEI
  1 JPY = 3.8290 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Dodon spune că Chișinăul nu va achita niciodată datoria Tiraspolului la gaz

05 Iunie, 11:51

Dodon le arată separatiștilor din stânga Nistrululi pisica neagră. El a declarat recent că autoritățile de la Chișinău "nu vor achita niciodată" datoria Transnistriei pentru gazele naturale. Mai mult decât atât: șeful statului moldovean a subliniat că transnistrenii "nu vor mai primi gaz gratuit".

Dodon

„Transnistrenii nu vor mai primi gaz gratuit. Dar pe asta se menține totul, inclusiv energia electrică pe care o cumpărăm de la ei. Noi le dăm bani cash, dar ei nu le plătesc rușilor pentru gaz. Cu banii aceștia, acoperă găuri din buget sau alte interese ale unor firme. E o problemă. Cred că în aproximativ șase luni va fi o altă situație. Ce a fost până acum nu mai e posibil. Trebuie să vorbim și de datoria care este. Noi niciodată nu o vom achita. Eu, ca și consumator moldovean de pe malul drept, plătesc pentru gaz. Noi mereu am plătit. Dar de ce noi trebuie să plătim pentru gazul pe care consumatorii din stânga Nistrului fie nu l-au plătit, fie banii aceștia undeva au mers. Trebuie să vedem”, a declarat președintele.

Igor Dodon a mai adăugat că în acest an, am putea asista la majorări de tarife.

„Sunt riscuri ca din 1 ianuarie 2020 să existe probleme serioase la livrarea gazului. Vorbim de tranzitul prin Ucraina. Gazul nu va fi livrat în cantitățile care sunt acum. Dacă nu vor fi înțelegeri cu Rusia, în acest an guvernarea va fi nevoită să ridice prețurile la gaz. Dacă va fi altă conducere, se poate de înțeles, ca să nu ridicăm tariful. Dar asta depinde de ce guvernare va fi în Republica Moldova. Înțelegerea pentru tranzit și livrare a gazului pentru următorul an nu este și negocieri nu s-au purtat. Am văzut scrisoarea expediată de Gaburici recent conducerii Gazprom, că „sperăm mult, rugăm, haideți să ne întâlnim și să vedem cum vom primi gaz”. Această bombă poate să explodeze”, a adăugat șeful statului.

În același context, Deschide.MD precizează că tot ieri la Tiraspol a mers vicepremierul rus, Dmitrii Kozak, care a fost însoțit de președintele consiliului de Administrare, Moldovagaz, Ghenadie Abașchin, viceministrul de Externe al Federației Ruse, Grigori Karasin, primul adjunct al ministrului Finanțelor al Federației Ruse, Leonid Gornin, reprezentantul comercial interimar al Rusiei în Moldova, Vladislav Darvai și directorul general al Inter RAO-Export LLC, Maxim Sergheev.

Discuțiile s-ar fi axat pe faptul că separatiștii transnistreni ar trebui să înceapă să achite gazul rusesc, ba mai mult, s-a discutat ca în decembrie 2019 să fie semnat mun nou contract de cumpărare a gazului rusesc, lucru pentru care va fi trimis special un demnitar de rang înalt al Moscovei.

Sursa: deschide.md

Citeste mai mult despre: datorie, gaz, igor dodon, Republica Moldova, Transnistria
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: