• Bucuresti 18º C
  Baia Mare 13º C
  Brasov 13º C
  Cluj-Napoca 12º C
  Constanta 12º C
  Craiova 19º C
  Galati 16º C
  Iasi 12º C
  Suceava 9º C
  Timisoara 14º C
 • 1 EUR = 4.7525 LEI
  1 USD = 4.1872 LEI
  1 GBP = 5.5474 LEI
  1 CHF = 4.1854 LEI
  1 HUF = 1.5116 LEI
  1 BGN = 2.4300 LEI
  1 JPY = 3.7562 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Dodon s-a întâlnit cu Frattini // Niciun cuvânt despre trupele ruse de ocupație din Transnistria

27 Martie, 13:19

Igor Dodon a avut astăzi o întrevedere cu Reprezentantul Special al Președintelui în exercițiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini, ex-ministru de externe al Republicii Italiene, ex-vicepreședinte al Comisiei Europene.

Dodon

Am exprimat recunoștință pentru atenția Italiei acordată Republicii Moldova în contextul exercitării Președinției sale în OSCE. Cu o deosebită plăcere am remarcat decizia ministrului afacerilor externe al Republicii Italiene de a numi un reprezentant special pentru Republica Moldova la un nivel atît de înalt”, scrie președintele pe facebook.

În cadrul întrevederii, cei doi au făcut un schimb de opinii pe marginea tematicii reglementării conflictului transnistrean.

Am subliniat circumstanțele benefice pe care le generează perspectivele reluării consultărilor politice privind procesul de reglementare în formatul „5+2"”, a adăugat Dodon.

Totodată, mi-am exprimat satisfacția vizavi de progresul realizat în noiembrie 2017, pe marginea celor 5 probleme din pachetul „8 puncte", propuse la 4 ianuarie 2017 în cadrul întrevederii cu liderul transnistrean. Partea moldovenească sprijină necesitatea realizării celor 8 puncte și va depune tot efortul pentru realizarea tuturor prevederilor stipulate în Declarația Comună CMAE OSCE, adoptată în decembrie 2017, la Viena”, a continuat el.

Dodon spune că și-a reiterat disponibilitatea de a dezvolta relații foarte strînse cu Președinția Italiană a OSCE, menţionînd experiența bogată a Republicii Italiene privind aspectul funcționării eficiente a teritoriilor descentralizate.

„În final, am reconfirmat disponibilitatea pentru activizarea dialogului la diferite nivele pe marginea măsurilor de consolidare a încrederii în domeniul securității și dezvoltării unei cooperări reciproc avantajoase în această regiune a Europei”, a conchis șeful statului.

Din postarea lui Igor Dodon înțelegem că cei doi nu au pomenit deloc despre trupele ruse de ocupație din Transnistria.

Reprezentantul Special al Președintelui în exercițiu al OSCE din partea Italiei pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini, a sosit aseară la Chișinău. Este prima vizită oficială a lui Frattini în această calitate și se va încheia pe 28 martie după mai multe întrevederi cu oficiali de la Chișinău și lideri ai regimului separatist de la Tiraspol.

Amintim că Franco Frattini, prieten declarat apropiat al Ministrului rus de Externe Lavrov, este noul reprezentant special al OSCE pentru Transnistria. Acesta susține că fără contribuția Rusiei și implicarea președintelui Igor Dodon, reglementarea diferendului transnistrean este imposbilă.

Recent în cadrul unui interviu pentru postul de televiziune rusesc Russia Today Frattini a spus că „Cererea Chişinăului de retragere a trupelor ruse de ocupaţie din stânga Nistrului «e ruptă de realitate»".

Ulterior în cadrul unui interviu recent pentru radio Europa Liberă, Franco Frattini a încercat să îndulcească mesajul și a a declarat că există o diferență clară între forțele trilaterale moldo-ruse-transnistrene de menținere a păcii și grupul operațional al forțelor rusești (GOTR). Oficialul a reiterat că OSCE e în continuare pregătită să sprijine procesul de retragere și distrugere a munițiilor rusești, oprit în 2004, dacă și când acesta va fi reluat.

Ulterior preșdintele PD, Vlad Plahotniuc a declarat că Republica Moldova îi aduce aminte reprezentantului OSCE pentru Transnistria, Franco Frattini, că nu va renunța la retragerea trupelor ruse de pe teritoriul țării, deoarece aceasta este o prioritate a autorităților de la Chișinău. Totodată îl atenționează pe oficialul italian că asemenea declarații „pot deturna definitiv progresele” în dosarul transnistrean.

Sursa: deschide.md

Citeste mai mult despre: Transnistria
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: