• Bucuresti 4º C
  Baia Mare 0º C
  Brasov 0º C
  Cluj-Napoca 1º C
  Constanta 5º C
  Craiova 5º C
  Galati 4º C
  Iasi 3º C
  Suceava 1º C
  Timisoara 4º C
 • 1 EUR = 4.6605 LEI
  1 USD = 4.1120 LEI
  1 GBP = 5.1580 LEI
  1 CHF = 4.1368 LEI
  1 HUF = 1.4403 LEI
  1 BGN = 2.3829 LEI
  1 JPY = 3.6250 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Dodon ne sperie cu un nou război pe Nistru: Guvernarea provoacă implicarea Rusiei

03 Iulie, 15:00

Dodon încearcă să bage în boale opinia publică. Într-un interviu pentru NEZAVISIMAIA GAZETA, preşedintele susţine, cu aplombul său caracteristic, că pe Nistru ar putea să aibă loc un nou război având scopul de a implica Federaţia Rusă.

Dodon

Fostului lider al socialiştilor din Moldova argumentează cu Rezoluţia privind retragerea trupelor ruse, adoptată de ONU la 22 iunie ca urmare a demersurilor întreprinse de Guvernul Filip.

„Sunt îngrijorat de posibilitatea reanimării conflictului transnistrean cu scopul de a atrage în el Rusia. Vor risca oare democraţii noştri un astfel de scenariu? Sper că nu”, a declarat Dodon.

Preşedintele a reiterat că toate aceste iniţiative fac parte din pregătirile partidului de guvernământ pentru alegerile parlamentare din toamnă.

„Ei sperie poporul cu ameninţări din partea Federaţiei Ruse şi Transnistriei, deoarece nu mai au ce spune despre vectorul proeuropean. Săptămâna trecută s-au împlinit patru ani de la semnarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu UE, dar rezultatele aşteptate nu sunt. Iar după ce instanţa de judecată a anulat recent rezultatele alegerilor la Primăria Chişinău, încrederea în partidul de guvernământ a fost complet subminată. Dar alegerile parlamentare vor pune totul în ordine”, a afirmat Dodon

În cadrul aceluiași interviu Dodon ameninţă să blocheze Concepţia Strategiei Naţionale de Apărare, dacă la examinarea în Parlament nu se va ţine cont de propunerile şefului statului: „Aparatul președintelui a introdus mai multe modificări în Concepția Strategiei Naționale de Apărare. Dacă Parlamentul va adopta versiunea iniţială a documentului, atunci eu îl voi bloca”.

El regretă că, „în ultimii ani, regimul de la guvernare vorbeşte frecvent despre amenințarea la adresa securității Republicii Moldova din partea Federației Ruse și a Transnistriei”.

Proiectul Concepţiei Strategiei Naționale de Apărare prevede „proiectarea şi realizarea unui sistem de apărare viabil şi eficient, pe măsura provocărilor de securitate, capabil să asigure prevenirea, descurajarea şi respingerea eventualelor agresiuni, atacuri şi acţiuni subversive la adresa suveranităţii, independenţei, unităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova sau/şi la adresa securităţii cetăţenilor acesteia”.

„Agresiunile, atacurile şi acţiunile subversive” sunt, potrivit documentului, potenţialul militar în regiunea transnistreană a Republicii Moldova (inclusiv Grupul Operativ al Trupelor Ruse), utilizarea instrumentelor de propagandă informaţională, atacurile cibernetice, migrația ilegală, traficul ilicit de armament, activitatea teroristă etc.

Direcţiile prioritare de acțiune, incluse în document, presupun dezvoltarea și consolidarea capabilităţilor militare pentru executarea eficientă a misiunii constituţionale de apărare a statului, asigurarea funcţionării mecanismului de mobilizare, intensificarea controlului parlamentar al procesului de reformare, comunicare strategică, consolidarea sistemului naţional de apărare în sensul anticipării, prevenirii şi contracarării ameninţărilor şi riscurilor la adresa securităţii statului, în special a celor cu caracter hibrid, perfecţionarea sistemului naţional de management al situaţiilor stării de urgenţă etc.

Săptămâna trecută, proiectul documentului a fost aprobat la şedinţa Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică. Comisia a respins majoritatea propunerilor venite din partea preşedintelui. Potrivit legislaţiei, preşedintele are dreptul o singură dată să nu promulge legile şi să le returneze Parlamentului spre examinare. Dacă Legislativul votează repetat, preşedintele este obligat să semneze documentul în termen de două săptămâni. Dacă şeful statului refuză repetat legea, atunci, prin decizia Curţii Constituţionale, el este suspendat temporar din funcţie, iar documentul este semnat de preşedintele Parlamentului sau de prim-ministru.

Sursa: deschide.md

Citeste mai mult despre: amenintare, igor dodon, Republica Moldova, rusia
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: