• Bucuresti 31º C
  Baia Mare 25º C
  Brasov 27º C
  Cluj-Napoca 25º C
  Constanta 22º C
  Craiova 29º C
  Galati 28º C
  Iasi 28º C
  Suceava 25º C
  Timisoara 25º C
 • 1 EUR = 4.7601 LEI
  1 USD = 4.2518 LEI
  1 GBP = 5.3997 LEI
  1 CHF = 4.2288 LEI
  1 HUF = 1.4614 LEI
  1 BGN = 2.4338 LEI
  1 JPY = 3.8845 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Dodon mai încearcă. Insistă la Pettit, ambasadorul american, să fie invitat în SUA

17 Septembrie, 15:15

Ambasadorului SUA în Republica Moldova James D. Pettit i-a fost forţată mâna pentru a doua oară în ultima lună şi jumătate să pună umărul la invitarea lui Dodon în SUA.

Dodon

Azi, în cadrul unei întrevederi, şeful statului i-a transmis că „a pledat pentru dinamizarea dialogului bilateral pe toate dimensiunile, inclusiv prin organizarea vizitelor şi întrevederilor la nivel înalt”. La începutului lunii august, acelaşi Dodon îi transmitea oficialului american că este disponibil pentru „aprofundarea dialogului în interesul cetățenilor ambelor state, inclusiv prin efectuarea unei vizite de lucru sau oficiale în SUA, în timpul cel mai apropiat”. Președintele Igor Dodon nu se lasă bătut și mai încearcă o dată să-i de-a de înțeles ambasadorului SUA, James D. Pettit, că vrea să meargă cu o vizită oficială în SUA. În cadrul întrevederii de astăzi președintele i-a transmis ambasadorului că „a pledat pentru dinamizarea dialogului bilateral pe toate dimensiunile, inclusiv prin organizarea vizitelor şi întrevederilor la nivel înalt”.

Dodon scrie pe pagina sa de Facebook că a avut o întrevedere de rămas bun cu E. S. James D. Pettit, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al SUA în Republica Moldova, care își finalizează mandatul de ambasador în țara noastră.

„În cursul dialogului, am abordat mai multe subiecte cu privire la situația din politica internă și externă a țării, precum și starea actuală a relațiilor moldo-americane. Am apreciat buna cooperare dintre statele noastre în diverse domenii de interes comun și am mulțumit pentru ajutorul financiar acordat țării noastre, în special, în implementarea proiectelor sociale. Am pledat pentru dinamizarea dialogului bilateral pe toate dimensiunile, inclusiv prin organizarea vizitelor şi întrevederilor la nivel înalt. Am reiterat faptul că Republica Moldova trebuie să promoveze o politică externă echilibrată, să aibă relații deschise, productive și reciproc avantajoase cu toate statele, să fie prieten cu toții, dar nu împreună cu cineva împotriva cuiva. Mi-am exprimat încrederea că odată cu numirea noului ambasador, relaţiile moldo-americane vor cunoaşte și în continuare un ritm ascendent de dezvoltare în diverse domenii de interes reciproc”, conchide Dodon.

La începutului lunii august președintele Igor Dodon i-a transmis ambasadorului SUA, James D. Pettit că este disponibil „de aprofundarea dialogului în interesul cetățenilor ambelor state, inclusiv prin efectuarea unei vizite de lucru sau oficiale în SUA, în timpul cel mai apropiat”.

De precizat este și faptul că în luna martie Igor Dodon a reușit să pună piciorul și în Germania, unde spera să o întâlnească pe Angela Merkel. În cele din urmă, Dodon s-a întâlnit cu niște anonimi, fapt confirmat și de comunicatul oficial al Președinției, comunicat în care nu erau precizate numele și funcția celor care au stat, totuși, de vorbă cu șeful statului.

Anterior, preşedintele a afirmat că este dispus să întreprindă vizite oficiale în România şi Ucraina şi că nu ar exista probleme în acest sens. Cu toate acestea astfel de vizite așa și nu au existat. 

Dodon a declarat atunci că a transmis liderului de la Bucureşti un set de probleme care trebuie discutate, însă a refuzat să ofere detalii despre ce chestiuni este vorba.

Când a băgat de seamă că nu este chemat în statele vecine, Dodon l-a invitat pe președintele României Klaus Iohannis să întreprindă o vizită în R. Moldova. Preşedintele României, însă, a l-a refuzat diplomatic pe Dodon precizând că: „Răspunsul îl va primi la timpul potrivit”.

Sursa: deschide.md

Citeste mai mult despre: ambasador, igor dodon, James Pettit, Republica Moldova, SUA
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: