• Bucuresti 30º C
  Baia Mare 29º C
  Brasov 26º C
  Cluj-Napoca 28º C
  Constanta 29º C
  Craiova 28º C
  Galati 31º C
  Iasi 29º C
  Suceava 26º C
  Timisoara 28º C
 • 1 EUR = 4.7228 LEI
  1 USD = 4.1899 LEI
  1 GBP = 5.3006 LEI
  1 CHF = 4.2095 LEI
  1 HUF = 1.4679 LEI
  1 BGN = 2.4147 LEI
  1 JPY = 3.8726 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Dodon despre decizia CCM și numirea miniștrilor: Unul are abateri penale, altul nu este profesionist

24 Septembrie, 13:01

Președintele Igor Dodon susține că prin decizia sa de a suspenda din funcţie Preşedintele, „Curtea Constituţională a comis o dublă ilegalitate: a zădărnicit încercarea sa de a stopa o gravă încălcare de legislaţie şi a dat posibilitate ca această încălcare să fie promovată de un aşa-numit preşedinte interimar”.

Dodon

Dodon scrie pe pagina sa de Facebook că Curtea Constituţională a neglijat totalmente argumentele legale cu care a operat președintele şi amintește în continuare următoarele:

„1. De ce doamna Silvia Radu nu poate fi numită în funcţia de ministru al Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.

Legea cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public, art. 8, punctul 4 prevede: „Pentru a ocupa o funcţie publică de conducere de nivel superior, persoana trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele cerinţe: a) să respecte condiţiile prevăzute la art.27; b) să aibă studii superioare, absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă; c) să aibă cel puţin 5 ani vechime în specialitatea/profilul funcţiei publice respective; d) să aibă experienţă managerială de cel puţin 2 ani”. Aceste condiții sunt înaintate pentru orice candidat la orice funcție publică și ar fi straniu ca un ministru responsabil de domeniu, care este funcție de demnitate publică mult mai înaltă decât cea de funcționar public, să nu corespundă unor cerințe minime înaintate angajaților săi.

2. În cazul lui Nicolae Ciubuc, propus pentru funcţia de ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, ar fi de menţionat că nu corespunde criteriilor de integritate. Cei de la guvernare ştiu foarte bine despre abaterile penale pe care le-a comis dânsul, dar oricum insistă pe promovarea sa într-o funcţie atât de importantă.

Regret că, în loc să stopeze încălcările grave comise de guvernare, Curtea Constituţională dă undă verde promovării lor în continuare. Aceasta ridică mari semne de întrebare privind profesionalismul şi independenţa judecătorilor Curţii.

Cei de la putere şi instituţiile pe care le controlează pur şi simplu nu-şi dau seama de gravitatea acţiunilor lor şi de consecinţele ce vor surveni. Însă, mai devreme sau mai târziu, pentru toate aceste încălcări vor trebui să plătească. Şi vor răspunde aşa cum prevede legislaţia în vigoare, pe care ei astăzi o încalcă cu atâta neruşinare, promovându-şi interesele înguste de partid”, scrie președintele.

Amintim că Curtea Constituțională i-a suspendat din nou atribuțiile președintelui Igor Dodon în contextul refuzului său de a numi noii miniștri din Guvernul Filip.

Conform Constituţiei, preşedintele poate respinge candidaturile doar o singură dată, iar dacă premierul le înaintează repetat, este obligat să semneze decretele.

Anterior, Igor Dodon a fost suspendat din funcţie de trei ori prin decizia Curţii Constituţionale. Prima dată, în octombrie 2017, după ce a refuzat să semneze decretul de numire a ministrului Apărării, iar la sfârşitul lunii decembrie - decretele altor şapte noi membri ai Guvernului.

De asemenea, la începutul lunii ianuarie preşedintele a fost suspendat temporar pentru că nu a promulgat Legea antipropagandă. De fiecare dată, documentele au fost semnate de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Sursa: deschide.md

Citeste mai mult despre: igor dodon, Republica Moldova, suspendat
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: