• Bucuresti 16º C
  Baia Mare 16º C
  Brasov 13º C
  Cluj-Napoca 15º C
  Constanta 10º C
  Craiova 15º C
  Galati 14º C
  Iasi 16º C
  Suceava 14º C
  Timisoara 18º C
 • 1 EUR = 4.8286 LEI
  1 USD = 4.4674 LEI
  1 GBP = 5.4858 LEI
  1 CHF = 4.5775 LEI
  1 HUF = 1.3246 LEI
  1 BGN = 2.4689 LEI
  1 JPY = 4.1201 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Dodon degeaba s-a „diorgăit” la întâlnirile cu Miller. Rușii scumpesc gazul pentru RM. Ce spune ANRE

15 Martie, 12:40

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetic (ANRE) vine cu o reacție după ce în presă au fost publicate știri despre scumpirea prețului de import a gazului rusesc. Agenția susține că această scumpire nu a afectat tariful final pentru consumatori dar dacă va fi o astfel de solicitare din partea operatorului, vor fi analizate toate calculele necesare.

gazprom

„ANRE informează că la moment nu există motive pentru creșterea tarifelor la gazele naturale pentru consumatorii finali, deoarece nu există nici o solicitare în acest sens din partea operatorului SA „Moldovagaz”, care să prezinte și probe pentru o eventuală modificare a prețului. Precizăm că pentru o ajustare a tarifelor, SA “Moldovagaz” trebuie să prezinte calcule necesare, cu argumente plauzibile în acest sens”, se spune într-un ccomunicat de presă al Agenției.

Potrivit Legii 108 Cu privire la gazele naturale „Consiliul de administrație al Agenţiei este obligat să examineze cererile privind costurile de bază, preţurile şi tarifele reglementate în termen de cel mult 180 de zile calendaristice de la data înregistrării solicitării.”

Ținem să precizăm că în ultimii ani, președintele Igor Dodon a avut mai multe întrevederi cu președintele Gazprom, Alexei Miller, care de altfel îl cataloghează ca fiind un bun prieten.

Chiar în luna februarie a acestui an, Igor Dodon, declara la postul de televiziune NTV Moldova, că în a doua jumătate a lui 2019, contractul de furnizare a gazului către Republica Moldova va fi reînnoit și că odată cu venirea unui alt guvern vor fi șanse de a obține o reducere a tarifului la gaze.

În prezent, Moldova achiziționează gazul natural în baza unui acord semnat încă în 2008. Conform contractului, prețurile sînt formate în funcție de prețurile la petrol pe piețele mondiale. Acest contract a fost prelungit anual. La sfîrșitul anului 2016, Gazprom și Moldovagaz au prelungit contractul de livrare a gazelor naturale către Moldova și tranzitul pe teritoriul republicii până la sfârșitul anului 2019.

Sursa: deschide.md

Citeste mai mult despre: Alexei Miller, gaz, gazprom, igor dodon, pret, Republica Moldova
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: