• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.8738 LEI
  1 USD = 4.0148 LEI
  1 GBP = 5.5099 LEI
  1 CHF = 4.5251 LEI
  1 HUF = 1.3641 LEI
  1 BGN = 2.4919 LEI
  1 JPY = 3.8830 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Dodon dă mai multe șanse anticipatelor decât unei coaliții cu PD

04 Aprilie, 11:24

Președintele Igor Dodon spune că șansele anticipatelor se conturează în jurul cifrei de 60%; iar 40% sunt șansele pentru găsirea unui compromis. Declarația a fost făcută de președinte în cadrul unui interviu acordat pentru Tribuna.md

Dodon

„Rolul Președintelui a fost unul benefic în începerea dialogului. Ați văzut că au fost două runde, am invitat întâi partidele separat, apoi – împreună. S-a reușit deblocarea situației, dacă se va continua – deja depinde de partidele care au posibilitatea să creeze majoritatea parlamentară. Eu cred că, aşa cum spun rușii – «лёд тронулся» (n.r. – gheața a crăpat), dar este prematur să spunem că se va ajunge la un compromis. Eu constat, la această etapă, că șansele pentru anticipate sau crearea unei majorități sunt: 60% – anticipate, 40% – găsirea unui compromis”.

Întrebat ce fel de coaliție crede că este posibilă, în urma acestor discuții, șeful statului a spus că rămân în vigoare 4 scenarii.

„Primul scenariu – coaliție neformală sau formală, între PSRM și Blocul ACUM. Al doilea scenariu – PSRM și PDM. Al treilea scenariu – PDM cu transfugi sau cum îl numesc deja și-n rândul diplomaților – „olivie” sau „vinegret politic”. Al patrulea scenariu – alegeri parlamentare anticipate. Toate aceste 4 scenarii, în prezent, sunt reale”, a adăugat Igor Dodon.

Amintim că în urma alegerilor din luna februarie, cinci partide, dintre care două formau un bloc electoral, au acces în Parlament. Totuși, până acum nu există niciun consens cu privire la formarea unei majorități parlamentare care să asigure actul Guvernării.

Până acum, PDM a invitat reprezentanții PAS și PPDA la discuții, același lucru l-au făcut și socialiștii, însă ambele formațiuni au rămas fără răspuns din partea celor din blocul ACUM. Concomitent, blocul politic format din PAS și PPDA și-au arătat disponibilitatea de a forma un Guvern minoritar, care ar fi condus de Maia Sandu, însă nu pot găsi sprijinul politic al altor deputați pentru a vota acest Guvern.

Acum două zile, PAS și PPDA au așteptat „alți” deputați ca să discute despre susținerea pachetului de legi anti-oligarhice, de fapt despre susținerea cu vot a acestui pachet. La invitație au răspuns trei deputați ai Partidului Shor, care, odată intrați în biroul unde se aflau legiuitorii PAS și PPDA, s-au trezit cu ușa trântită în nas.

Și președintele Republicii Moldova a lansat invitații la negocieri. La prima întâlnire s-au prezentat, pe rând, toți liderii celor patru partide: PPDA și PAS, PDM, PSRM. Astăzi a avut loc o întâlnire comună între Dodon și liderii PSRM și PDM, fără PAS și PPDA care au refuzat invitația.

De precizat este și faptul că Președintele Igor Dodon și președinta PSRM Zinaida Greceanîi au plecat astăzi la Moscova. Sursele Deschide.MD spun că Greaceanîi a plecat aseară, iar șeful statului urmează să-și ia zborul astăzi la ora 10.

Nu cunoaștem agenda exactă a celor doi politicieni, dar avem toate premisele să credem că merg să se consulte în privința a ce urmează să facă mai departe în procesul de negoceri cu Partidul Democrat. Și, după cum e firescul socialist, „sfaturile” Moscovei trebuie obținute înainte de convocarea Consiliului Politic Național al PSRM, care ar urma să aibă loc săptămâna viitoare.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: