• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9212 LEI
  1 USD = 4.1382 LEI
  1 GBP = 5.6712 LEI
  1 CHF = 4.4671 LEI
  1 HUF = 1.3732 LEI
  1 BGN = 2.5161 LEI
  1 JPY = 3.7739 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Dodon continuă șantajul cu gazul rusesc: Vor crește prețurile dacă nu va fi o majoriate parlamentară

27 Martie, 13:01

Președintele Igor Dodon folosește tarifele la gazele naturale în calitate de instrument de șantaj. Acest lucru reiese din declarația de aseară a președintelui făcută cadrul unei emisiuni TV, și anume că „în proiectul de buget pentru acest an, pe care l-a prezentat Moldovagaz la Gazprom este inclusă o creştere a tarifelor la gaze în interiorul ţării cu circa 35%".

Dodon

Declarația vine în, condițiile în care Igor Dodon cunoaște că tarifele sunt stabilite de ANRE în baza formulelor de calcul, indiferent de cât cere Moldovagaz pentru un metru cub de gaz.

Dodon a mai adăugat aseară că aceste majorări pot fi evitate numai în cazul în care va fi învestit un Guvern și va exista o majoritate parlamentară. Ca să pară mai convingător, președintele a ținut să spună că Moldovagaz a prezentat Gazpromului o creştere a tarifelor la gaze în interiorul ţării cu circa 35% și că el a văzut personal aceste documente. Declarația a venit după ce ieri Igor Dodon a avut discuții cu PDM, PSRM și blocul ACUM pentru a crea o majoritate parlamentară.

În același timp, directorul ANRE, Ștefan Creangă, spune că nu există nici-o solicitare a Moldovagaz pentru majorarea sau ajustarea tarifelor finale pentru consumatori.

Întrebat dacă există posiblitatea ca Moldovagaz să ceară o majorare cu 35% al tarifelor, Creangă a menționat că Societatea pe Acțiuni poate să ceară și dublarea tarifelor, e dreptul lor, însă ANRE decide prețul final conducându-se după metodologia de calcul aprobată.

„Vă dați seama că nu directorii ANRE decid câți lei sau câți bănuți trebuie să coste un metru cub de gaz. Există o formulă de calcul, există metodologie aplicată de Parlament după care noi ne conducem la aplicarea tarifelor. Dar acum discuția este inutilă, atât timp cât nu există o solicitare a Moldovagaz. Dacă o astfel de solicitare va fi depusă, ANRE are la dispoziție 180 de zile ca să vină cu o decizie”, a declarat directorul ANRE.

În același timp, Dodon s-a justificat în privința creșterii prețului la gaz de către Gazprom către Republica Moldova menționând: „Nu eu stabilesc prețul la gaz. Există o formulă de calcul unde se ține cont de prețurile pe arena internațională dar și alte lucruri. Eu am spus că în a doua jumătate a anului, după ce va exista o majoritate parlamentară, un guvern, eu pot să iau de mânuță prim-ministrul și să mergem la șeful Gazprom ca să cerem excluderea unor taxe”.

Amintim că de de la 1 ianuarie 2019, preţul gazelor naturale livrate în Moldova de gigantul rus Gazprom constituie 237,46 de dolari pentru o mie de metri cubi. Astfel costul de import a metanului rusesc livrat de Gazprom din primele trei luni ale acestui an este mai mare cu circa 25% comparativ cu prețul de import din aceeași perioadă a anului trecut.

Chiar dacă cunoștea despre această majorare, Igor Dodon, promitea acum o lună că moldovenii ar putea beneficia de prețuri mai mici la gaz în cazul în care viitoarea majoritate parlamentară ar ratifica un acord de aderare la Comunitatea Economică Eurasiatică.

Sursa: deschide.md

Citeste mai mult despre: gaz, igor dodon, pret, Republica Moldova, Santaj
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: