• Bucuresti 2º C
  Baia Mare 1º C
  Brasov 2º C
  Cluj-Napoca -2º C
  Constanta 7º C
  Craiova 0º C
  Galati 2º C
  Iasi -1º C
  Suceava -3º C
  Timisoara -1º C
 • 1 EUR = 4.6540 LEI
  1 USD = 4.1197 LEI
  1 GBP = 5.1867 LEI
  1 CHF = 4.1341 LEI
  1 HUF = 1.4376 LEI
  1 BGN = 2.3796 LEI
  1 JPY = 3.6288 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Dodon are viziunea lui privind asigurarea securității Republicii Moldova

19 Iulie, 16:14

În contextul aprobării de către Parlament a Strategiei naționale de apărare și Planului de acțiuni privind implementarea acesteia pentru anii 2018 – 2021, Igor Dodon a făcut public un „document” intitulat „Poziția Președintelui Republicii Moldova privind asigurarea securității țării și a cetățenilor ei prin fortificarea statutului constituțional de neutralitate permanentă al Republicii Moldova”.

Dodon

În pretinsul document, Dodon vorbește despre cum vede el relațiile R. Moldova cu România, Ucraina, SUA, Turcia, Federația Rusă și UE.

„Poporul moldovenesc sprijină cu fermitate prevederea constituțională privind neutralitatea permanentă a Republicii Moldova, pe cînd clasa politică, nici pînă astăzi, încă nu și-a demonstrat capacitatea de a consfinţi în mod corespunzător în legislație voința cetățenilor în această chestiune de importanță strategică”, scrie Dodon pe pagina sa de Facebook.

În concluzie, Dodon spune că „este necesar de a elabora un șir de acte normative și juridice de rigoare pentru includerea normelor internaționale de drept ce reglementează drepturile și obligațiile statelor neutre în legislația internă a statului”.

Dodon mai vrea elaborarea și adoptarea unei noi Concepții de politică externă.

„La baza Concepției trebuie să fie puse următoarele principii ale politicii externe a Moldovei: deschidere, parteneriat, bună vecinătate, respect reciproc, colaborare mutual avantajoasă, care se întemeiază pe promovarea strictă a politicii de neutralitate permanentă în relațiile de politică externă cu alte state și organizații internaționale.

Politica externă a Moldovei trebuie să corespundă cu strictețe literei și spiritului Statutului ONU, Acordurilor din 1975 de la Helsinki, Cartei Securității Europene și altor documente fundamentale ce reglează relațiile internaționale actuale”, se arată în documentul președintelui.

Potrivit documentului, Dodon și-ar mai dori elaborarea și adoptarea Concepției statutului de neutralitate permanent al Republicii Moldova.

Sursa: deschide.md

Citeste mai mult despre: igor dodon, Republica Moldova, securitate
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: