Scrisoarea în cauză este nimic altceva decât un „episod 2” al inițiativei fostului ministru Vladimir Cebotari, care, în 2016, anunța că Ministerul Justiției îi va da în judecată pe toți magistrații care au încălcat flagrant procedurile și au adunat „în palmares” pierderi rușinoase la CEDO. Or acea inițiativă s-a ciocnit, la rându-i, de solidaritatea judecătorească, iar atunci când a fost contestată la Curtea Constituțională, CCM a decis: judecătorii pot fi obligați să achite prejudiciul pentru dosarele pierdute la CEDO numai dacă există o sentință irevocabilă separată, care să constate acțiuni rău-intenționate sau neglijența gravă din partea lor.

Altfel spus, Înalta Curte a emis o hotărâre care face aproape imposibilă obligarea judecătorilor să achite prejudiciile de mii de euro pentru acțiunile lor care au generat pierderea dosarelor la CEDO. CCM a considerat că pe numele fiecărui magistrat trebuie să fie pornit un dosar (1), acesta să treacă prin toate instanțele naționale(2), să obțină o decizie irevocabilă care să constate caracterul ilegal al acțiunilor sale(3), și abia în baza acestei decizii Ministerul Justiției să-l mai atace o dată în judecată pentru a-l obliga să achite - în locul statului - prejudiciul pe care l-a cauzat(4). Or complexitatea acestei proceduri, la modul practic, ar dura ani de zile și ar presupune implicarea unor resurse umane pe care Ministerul Justiției nu le are.

Este important să precizăm că CCM a fost sesizată pe marginea acestui subiect de două instanțe de fond: Judecătoria Botanica și Judecătoria Buiucani - primele pe ale căror masă au ajuns cererile de chemare în judecată semnate de Ministerul Justiției împotriva magistraților vizați în anunțul lui Cebotari, în 2016. Altfel spus, niciun judecător nu a vrut să examineze cererile prin care erau chemați în judecată colegii lor de breaslă. Primele demersuri înregistrate în acest sens au fost imediat contestate la CCM de către cele două judecătorii.

Pus în fața faptului împlinit, Agentul Guvernamental a coagulat dosarele pierdute la CEDO în perioada 2015-2017 într-o singură scrisoare, cerând Procuraturii Generale să examineze în limita competențelor, oportunitatea începerii urmăririi penale în privința persoanelor din lista pe care a anexat-o. În listă, sunt în mare parte judecători, procurori și polițiști, însă mai putem găsi Parlamentul R.Moldova care s-ar face vinovat de nealocarea mijlocelor bănești pentru asigurarea condițiilor umane în penitenciare, dar și alte instituții de stat.

Sunat pentru a ne lămuri evoluția acestui subiect, fostul ministru Vladimir Cebotari ne-a confirmat blocajul de care s-a ciocnit inițiativa lui și s-a declarat oarecum mirat de argumentările Curții Constituționale, în condițiile în care inclusiv Ucraina vrea să preia și să aplice acest mecanism de penalizare a celor care se fac vinovați de pierderea dosarelor la CEDO.

„A fost o inițiativă la care am ținut foarte mult și care venea să responsabilizeze întreg corpul judecătoresc. Nu am zis că în toate acele cazuri pe care le-am contabilizat noi, ar fi fost vorba de încălcarea procedurilor cu rea intenție, mai degrabă aș admite neglijența care se explică și ea prin numărul mare de dosare pe care le au în gestiune procurorii și judecătorii. Cu toate acestea, eu consider că volumul mare de lucru nu este scuză pentru acțiuni neprofesioniste sau pentru încălcarea drepturilor fundamentale ale omului. Această inițiativă avea scopul de a-i face pe magistrați să înțeleagă că în mâinile lor se află soarta unor oameni și nu niște teancuri de hârtie legate într-o mapă pe care scrie „dosar”. Interpretarea legii poate căpăta forme diferite de la un jurist la altul, de aceea nu mă voi opri la argumentele aduse de CCM, dar vă voi spune un lucru: câtă vreme ne exprimăm cu toții dorința de a avea un stat de drept, ar trebui - cred eu - să înclinăm cu toții spre acele interpretări juridice care să impună disciplină. Or „blocajul”  de care ne-am ciocnit noi, din partea breslei, ne face să credem că atentarea la spațiul ei (n.r. al breslei) de confort este nebinevenită”, a declarat Vladimir Cebotari pentru Deschide.MD.

Vom aminti că la începutul anului 2016, Vladimir Cebotari, pe atunci ministru al Justiției, a anunțat că persoanele care se fac vinovate de pierderea dosarelor împotriva Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului vor fi acționate în judecată. Acestea urmau să plătească și despăgubirile pentru dosarele pierdute. La rândul său, directorul de program "Promo-LEX", Pavel Postică, anticipa la acea vreme că „există o înțelegere nescrisă între judecători ca să nu se condamne reciproc. E nevoie de maximă atenție ca acest mecanism să nu devină unul de răzbunare”.

Mai jos publicăm scrisoarea semnată de Agentul Guvernamental, Oleg Rotari - document obținut în exclusivitate de reporterii Deschide.MD. Redacția va urmări subiectul și va reveni cu reacțiile ulterioare ale instituțiilor vizate și responsabile să se expună pe marginea acestui subiect.