• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9262 LEI
  1 USD = 4.0800 LEI
  1 GBP = 5.6770 LEI
  1 CHF = 4.4941 LEI
  1 HUF = 1.3738 LEI
  1 BGN = 2.5187 LEI
  1 JPY = 3.7392 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

DOC // Planul lui Dodon de federalizare a R. Moldova, o variantă modificată a „Memorandumului Kozak”

22 Februarie, 08:29

Planul de federalizare a R. Moldova, pus recent pe masa partenerilor occidentali de către președintele Igor Dodon, este o „versiune modificată” a Memorandumului Kozak, eșuat în anul 2003, și reprezintă o altă încercare de „transnistrizare” a R. Moldova, dorindu-se a o plasa în sfera de influență a Federația Rusă, în așa-numitul concept de „lume rusă”.

Dodon

De această părere este expertul independent Vlad Lupan, fost Ambasador și Reprezentant Permanent al Republicii Moldova la Națiunile Unite, New York, care a făcut public acest plan al lui Igor Dodon.

Vlad Lupan arată, într-o analiză, că documentul lui Dodon este „periculos” pentru R. Moldova și a apărut după o serie de vizite ale șefului statului la Moscova, care l-a reanimat recent pe Dmitri Kozak și l-a numit reprezentant special al liderului rus Vladimir Putin „pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu Republica Moldova”.

Astfel, planul lui Igor Dodon presupune o divizare a Republicii Moldova în două subiecte juridice, cu armate, monede și ministere separate. Acesta revine la propunerea din Memorandumul Kozak cu privire la existența unui Parlament bicameral și prezența exclusivă a reprezentanților transnistreni în Guvernul Republicii Moldova, în sistemul judiciar și la Curtea Constituțională. Cu toate acestea, nu se spune nimic despre plasarea funcționarilor moldoveni în structurile transnistrene.

Totodată, se mai propune revenirea la „limba moldovenească în baza grafiei chirilice”.

Deschide.MD a întrebat Președinția cum comentează acest document și ni s-a spus că președintele nu face comentarii pe opinii personale a unor cetățeni în perioada electorală.

„Președinția nu comentează opiniile personale ale unor sau altor cetățeni, mai ales în alegeri parlamentare, când opiniile sunt atât de afectate electoral și ideologic”, a spus Carmena Sterpu, purtatoarea de cuvânt a Președinției.

Întrebată dacă aceste este totuși documentul prezentat la Munchen, în cadrul Conferinței de Securitate, Carmena Sterpu a spus că este vorba despre un al document ce se referă la politica externă a Republicii Moldova și ca va fi făcut public pe 24 februarie, după alegerile parlamentare.

„În cadrul Conferinței pentru Securitate de la Munchen a fost prezentat Conceptul ”Pachetul comprehensiv pentru Moldova”, care se bazează pe promovarea unei politici externe echilibrate de stabilire a unor relații reciproc-avantajoase atît cu Estul, cît și cu Vestul, cu respectarea statutului constituțional de neutralitate permanentă a țării noastre. Ținînd cont de faptul că Președintele țării nu participă în campania electorală, Conceptul va fi publicat după 24 februarie”, spus Carmena Sterpu.

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: