• Bucuresti 17º C
  Baia Mare 13º C
  Brasov 12º C
  Cluj-Napoca 12º C
  Constanta 10º C
  Craiova 14º C
  Galati 15º C
  Iasi 16º C
  Suceava 15º C
  Timisoara 16º C
 • 1 EUR = 4.8288 LEI
  1 USD = 4.4163 LEI
  1 GBP = 5.4966 LEI
  1 CHF = 4.5682 LEI
  1 HUF = 1.3438 LEI
  1 BGN = 2.4690 LEI
  1 JPY = 4.1159 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

DOC // Dodon a refuzat să promulge Noul Cod al audiovizualului, întinzând argumente pe 6 pagini

06 Noiembrie, 08:58

Igor Dodon a refuzat să promulge Noul Cod al serviciilor audivizuale. În răspunsul instituțional trimis astăzi Președintelui Parlamentului, Dodon întinde pe șase pagini arumentele sale care - traduse pe înțelesul tuturor - se rezumă, de fapt, la diminuarea cotei de conținut informativ produs în Federația Rusă și la interzicerea conținutului rusesc care poartă caracter militar.

Dodon

Răspunsul lui Dodon urmează să fie trimis Comisiei de fond, iar dacă argumentele invocate de el nu vor fi găsite drept pertinente, plenul va revota acest proiect și îl va retrimite spre promulgare. În cazul în care Dodon insistă pe poziția lui, peste 14 zile de la verdictul prezidențial, deputații din majoritatea parlamentară vor iniția o nouă procedură de suspendare a atribuțiilor exercitate de șeful statului astfel încât proiectul să fie promulgat de către Președintele Parlamentului.

Noul Cod al serviciilor audioviuzuale a fost votat în prima lectură încă în luna iulie curent. Ulterior, a fost supus unor ajustări tehnnice prin intermediul câtorva amendamente, iar după lectura a treia care a avut loc în luna octombrie, Parlamentul l-a trimis la Președinției pentru promulgare. 

Sursa document: Deschide.MD

Documentul prevede un șir de noi reglementări referitoare la principiile de comunicare audiovizuală, în temeiul cărora trebuie să activeze toți furnizorii de servicii media, inclusiv: libertatea de exprimare, independența editorială, asigurarea informării corecte, protecția minorilor și a persoanelor cu dizabilități, echilibrul de gen, protejarea spațiului audiovizual național, transparența proprietății, accesul la evenimente importante majore, protecția jurnaliștilor, dreptul la replică etc.

Capitole aparte se referă la organizarea și funcționarea serviciilor media liniare, misiunea furnizorilor publici de servicii media, funcționarea furnizorului public național, furnizorii comunitari de servicii de radiodifuziune sonoră, distribuitorii de servicii media, organizarea serviciilor media audiovizuale neliniare, comunicările comerciale audiovizuale, precum și Consiliul audiovizualului.

De asemenea, documentul prevede o nouă procedură de numire a membrilor Consiliului Audiovizualului, dar și a Consiliului de Observatori ai Teleradio-Moldova, noi prevederi privind transparența proprietății în acest sector și stabilirea unor cote pentru determinarea poziției dominante pe piață. Astfel, doi din cei nouă membri ar urma să fie propuși de Parlament, iar unul de șeful statului. În prezent, toți membrii CCA sunt propuși de societatea civilă. Totodată, membrii Consiliului de Observatori al IPNA Compania „Teleradio-Moldova” vor fi numiți de Consiliul Audiovizualului și nu de Parlament ca în prezent.

Documentul mai prevede că o persoană fizică poate fi proprietar-beneficiar a cel mult două servicii de televiziune generaliste, două de știri şi cel mult două servicii de televiziune tematice. În același timp, un proprietar nu poate deține mai mult de 35% din cota de audiență, pentru a nu deține o poziție dominantă în formarea opiniei publice, potrivit proiectului.

Proiectul prevede și introducerea normelor din actualul Cod al audiovizualului care nu permit retransmiterea emisiunilor cu conținut informativ, analitic, militar produse în state care nu au ratificat Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră, precum Federația Rusă.

Potrivit autorilor, la elaborarea reglementărilor a fost luată în considerare experiența mai multor țări europene, documentul având drept scop ajustarea legislației naționale în domeniul mass-media la cea europeană.

Legea va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2019 .

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: