Întrebat cum va funcționa Blocul „ACUM”, mai ales după ce s-a spus că vor fi cel puțin două fracțiuni parlamentare, Munteanu a declarat pentru Europa Liberă că „nu este adevărat: „Și aici ar trebui să vin cu anumite corective... Noi vom încerca să păstrăm și știm că putem păstra unitatea blocului. Acum faptul că există două partide nimeni nu poate să-l ignore, în aceste două partide există anumite particularități, au un anumit specific...”, a explicat Igor Munteanu.

Europa Liberă: Deci, tam-tamul acesta cu două fracțiuni e zadarnic?

„Este jăraticul răscolit de trolii regimului, care ar dori să dea sentințe definitive, evident coordonate cu marele coordonator. Pe de altă parte, va exista un acord de colaborare postelectorală între aceste două componente, chiar două jumătate, ca să zic așa, și este clar că obiectivele nimeni nu le va schimba, obiectivele rămân aceleași. Sunt armonioase cu angajamentele pe care le-am anunțat și în timpul campaniei electorale și pe care le-am discutat mult timp înainte de a începe această campanie electorală”, a subliniat deputatul.

Sursa citată a mai adăugat că își dorește ca intensitatea colaborării dintre componentele „ACUM” să crească. „Noi, teoretic, ne-am dori ca această colaborare dintre componentele Blocului „ACUM” să crească în intensitate și să creeze mai multă sinergie pe parcursul anilor următori. Asta va depinde însă și de circumstanțele în care vom acționa, pentru că nimeni nu poate să prezică exact „fanteziile” coordonatorului și „fanteziile” unei posibile alianțe între forțele proruse și PD. „Fantezii”, când spun în ghilimele „fantezii”, mă refer la tot felul de surprize, cum a fost schimbarea sistemului electoral în 2017, care a stricat regulile de joc sau alegerile prezidențiale directe din 2016, care de asemenea au creat un anumit vârtej de schimbări, afectând pozițiile tuturor actorilor. Să fiți siguri, însă, că Blocul „ACUM” are toate șansele și potențialul de a rămâne unit, de a construi o strategie bine coordonată și cântărită, și câștigătoare”.

Igor Munteanu, care nu este membru al PAS și nici al PPDA, a mai fost întrebat unde va merge „să dea raport”.

„Spiritul de solidaritate conținut în acest acord de colaborare postelectorală ne va obliga să fim în unison cu deciziile unui consiliu politic, care va funcționa între aceste componente, dar noi vom avea în aceeași măsură sau poate chiar într-o măsură mai mare responsabilități față de electoratul democratic proeuropean din R. Moldova, față de circumscripțiile în care am făcut campania electorală și față de toți oamenii care posibil la un anumit moment dat au ezitat, nu ne-au oferit suficiente voturi pentru ca să formăm guvernarea în anul 2019”.

Amintim că pe 16 martie Igor Munteanu, deputat ales pe lista Blocului ACUM, a declarat în cadrul unei emisiuni TV că în viitorul legislativ partidele PAS și PPDA vor fi două fracțiuni aparte.  

Întrebat de moderatoarea emisiunii dacă în viitorul Parlament Blocul Electoral ACUM va fi o singură fracțiune sau două fracțiuni, Igor Munteanu a declarat că lucrurile merg spre înființarea a două fracțiuni.

„Lucrurile merg spre înființarea a două fracțiuni. Ceea ce ar însemna specificul ambelor fracțiuni care au fomat baza constitutivă a Blocului Electoral ACUM și care știți că, în același timp, oameni societății civile, care nu sunt mebri de partid, eu nu sunt membru de partid, vor decide să se atașeze uneia din aceste două fracțiuni în funcție de planurile, prioritățile, și în funcție de apropierea ideologică. Sigur că avem mult de lucru, pentru că toate partidele trebuie să evolueze, și acest lucru ne propunem pentru viitorul imediat”, a subliniat Munteanu.

Sursa: deschide.md