• Bucuresti 23º C
  Baia Mare 15º C
  Brasov 16º C
  Cluj-Napoca 16º C
  Constanta 14º C
  Craiova 22º C
  Galati 20º C
  Iasi 18º C
  Suceava 12º C
  Timisoara 19º C
 • 1 EUR = 4.7509 LEI
  1 USD = 4.1988 LEI
  1 GBP = 5.5172 LEI
  1 CHF = 4.2187 LEI
  1 HUF = 1.5039 LEI
  1 BGN = 2.4291 LEI
  1 JPY = 3.8010 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Din 2019, R. Moldova ar putea participa la Adunarea Parlamentată a celor „Trei Mări”

05 Iulie, 13:21

În 2019 se prevede crearea Adunării Parlamentare a „Inițiativei celor Trei Mări”, la care ar putea fi invitată Republica Moldova și Ucraina, transmite IPN cu referire la o știre „Ukrinform”.

Inițiativa celor Trei Mări

Informația a fost comunicată de către mareșalul Seimului Poloniei Marek Kuchcinski în cadrul forumului regiunilor „Trei Mări”, care a avut loc în localitatea Jasionka de lângă Rzeszów, Polonia. „Parlamentele din țările „Inițiativei celor „Trei Mări” negociază în vederea creării unei Adunări parlamentare... Avem ideea ambițioasă de a invita la cooperare și țări care nu fac parte din Uniunea Europeană, mai întîi de toate, Ucraina și Republica Moldova, dar subiectul încă nu e decis”, a comunicat Marek Kuchcinski.

„Inițiativa celor Trei Mări” este o platformă informală de cooperare între Polonia, Croația, Lituania, Letonia, Estonia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, România, Bulgaria și Austria. Inițiativa urmăreşte să ofere susţinere politică pentru o mai bună cooperare şi interconectare a economiilor statelor din spaţiul geografic cuprins între mările Adriatică, Baltică şi Neagră în domenii precum: energie, transporturi, telecomunicaţii, protecţia mediului etc, constituirea unei unități economice și de infrastructură pe linia „Nord – Sud”.

Implementarea proiectului a început în 2015, după alegerea lui Andrzej Duda în calitate de președinte al Poloniei.

Într-un interviu acordat Agenției IPN, ambasadorul Poloniei în Republica Moldova Bartlomiej Zdaniuk, a specificat că președintele SUA, în timpul vizitei sale din 2017 la Warșovia, a susținut „Inițiativa celor Trei Mări”, despre care se crede că va consolida și vocea țărilor est-europene, inclusiv în dialogul lor cu țările din vestul Europei.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: