• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9490 LEI
  1 USD = 4.2444 LEI
  1 GBP = 5.8603 LEI
  1 CHF = 4.6190 LEI
  1 HUF = 1.3745 LEI
  1 BGN = 2.5304 LEI
  1 JPY = 3.7199 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Deputatul Slusari și comentatorul Tăbârță descifrează mesajul ACUM pentru PSRM

10 Aprilie, 14:36

Vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari, spune că blocul politic ACUM va merge la discuții cu PSRM doar în cazul în care socialiștii își redactează propunerea și sunt gata să discute în mod prioritar agenda „anti-oligarhică”. În același timp comentatorul politic, Ion Tăbârță, consideră că blocul ACUM, prin mesajul său, vrea să pună acest pachet „anti-oligarhic” ca un fel de precondiție pentru ulterioarele discuții.

ACUM

După ce blocul ACUM a emis un comunicat de presă în care spune că rămâne deschis în continuare pentru discuții pe marginea pachetului de inițiative legislative de dezoligarhizare a statului dar că nu vrea o coaliție de guvernare cu PSRM, reporterii Deschide.MD l-au întrebat pe Slusari, ACUM va da mâine curs invitației socialiștilor?

„Dacă ei sunt gata să discute pachetul nostru, poate și ei au careva proiecte cu privire la dezoligarhizare, dacă ei vor declara public că vor lupta contra regimului și nu intenționează să coalizeze cu Plahotniuc, atunci vom avea o altă discuție. Pot anunța până la sfârșitul zilei sau mâine dimineața că își redactează propunerea și sunt gata să discute în mod prioritar agenda „anti-oligarhică”, a declarat Alexandru Slusari.

Deputatul mai spune că formatul discuțiilor poate fi doar unul public la care să fie prezentă și presa dar și că pentru a începe procesul de dezoligarhizare nu este nevoie de nicio coaliție. Este necesară voința politică și votul a peste 50% dintre deputați. Slusari a mai aprecizat că blocul ACUM nu este interesat nici de majoritate, nici funcțiile.

Comentatorul politic, Ion Tăbârță, consideră că blocul ACUM, prin mesajul său, vrea să pună acest pachet „anti-oligarhic” ca un fel de precondiție, care s-ar situa supra a tot ce s-ar negocia în viitor.

„Este un fel de test. Ei acum nu vorbesc despre coaliții ci despre o anumită funcționalitate a Parlamentului Republicii Moldova. Ei spun că Parlamentul a fost ales, validat de Curtea Constituțională, și trebuie să devină unul funcțional. ACUM pune acest pachet „anti-oligarhic” ca ceva deasupra, care este înafara jocului politic, negocieri, înțelegeri, funcții. Probabil în așa mod blocul ACUM vrea să testeze dacă intențiile anti-oligarhice ale PSRM întradevăr sunt puncte reale din planul de acțiuni și programul Partidului Socialiștilor sau sunt simple fumigene și, de fapt, PSRM ar urmări alte scopuri, nicidecum eliberarea instituțiilor statului din captivitate”,conchide Tăbârță.

Amintim că blocul ACUM a venit cu o declarație care se referă la invitația de mâine a PSRM. Cei din blocul politic însă nu au spus clar, merg la discuții cu PSRM sau nu formulând următorul text: „Precizăm că Blocul ACUM rămâne deschis în continuare pentru discuții pe marginea pachetului de inițiative legislative de dezoligarhizare a statului, inclusiv anularea sistemului electoral mixt, fapt ce nu necesită crearea unei coaliții de guvernare cu PSRM. Aceste discuții cu fracțiunea PSRM sunt posibile pe platforma parlamentară transparentă și dacă există un angajament public ferm din partea PSRM în vederea demontării actualului regim mafiot”.
Sursa: deschide.md
Citeste mai mult despre: ACUM, explicatie, Ion Tabarta, Republica Moldova
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: