• Bucuresti 23º C
  Baia Mare 16º C
  Brasov 19º C
  Cluj-Napoca 16º C
  Constanta 22º C
  Craiova 22º C
  Galati 21º C
  Iasi 22º C
  Suceava 19º C
  Timisoara 17º C
 • 1 EUR = 4.8744 LEI
  1 USD = 4.1145 LEI
  1 GBP = 5.3849 LEI
  1 CHF = 4.5485 LEI
  1 HUF = 1.3394 LEI
  1 BGN = 2.4922 LEI
  1 JPY = 3.9322 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Deputat socialist: ACUM este „necopt” în plan politic, nu este gata să colaboreze

23 Aprilie, 10:49

Nu ACUM, ci PSRM trebuie să formeze un guvern minoritar, susține parlamentarul socialist Gaik Vartanean, care mai consideră că Blocul PPDA și PAS au mai multe afinități doctrinare și de orientare cu democrații decât cu socialiștii.

Gaik Vartanean

În cadrul dezbaterilor organizate recent de Agenția de presă IPN și Radio Moldova („Patimile și pătimirile, iertarea și împăcarea în politică”, ediția a 109-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”), reprezentantul socialiștilor a subiniat, de asemenea, că PSRM nu poate avea afinități cu Partidul Democrat.

Pentru ca lucrurile să se miște pe scena politică, Gaik Vartanean, consideră că este important ca ACUM „să depășească fricile lor și să înțeleagă ce este important pentru ei, coaliție, scoaterea țării din impas, alegeri anticipate, sau altceva”. Potrivit lui, este foarte greu să distrugi un sistem construit mai bine de 10 ani atât timp cât deciziile se iau atât de greu.

ACUM este „necopt” în plan politic, nu sunt gata să colaboreze cu alte partide”. Declarațiile au fost făcute la dezbaterile publice „Patimile și pătimirile, iertarea și împăcarea în politică”, ediția a 109-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.

Într-adevăr, Partidul Socialiștilor se ține de poziția, pentru care optează majoritatea democrațiilor parlamentare rezistente în timp – și anume că partidul care a acumulat cele mai multe mandate are dreptul să aleagă acea funcție la care pretinde. Din start, poziția dură formulată de Blocul ACUM, potrivit căreia, ei își doresc principalele două funcții în stat, cea de președinte al Parlamentului și cea de premier, chiar dacă sunt pe locul trei, conform numărului de mandate, iar PSRM să voteze pentru un guvern minoritar, ne-a nedumerit. Nu am înțeles, conform cărui exemplu european a fost lansată această inițiativă?”, se întreabă Gaik Vartanean.

Parlamentarul este de părere că Partidul Socialiștilor este cel care urma să propună Blocului ACUM formarea unui guvern minoritar, să-l formeze, iar ACUM să voteze pentru el. Potrivit lui, PSRM reiese dintr-o paradigmă foarte simplă și anume că astăzi două forțe din opoziție au posibilitatea să schimbe guvernarea, care a fost timp de zece ani, „pentru că într-o formă sau alta, PDM s-a aflat la guvernare, iar ultimii doi-trei ani conduce de unul singur”.

Totodată, Gaik Vartanean nu este de acord cu afirmația că ACUM și PDM privesc în direcții opuse, din contra, „în ceea ce ține orientarea pro-europeană, cele două formațiuni sunt mai apropiate, în comparație decât sunt Blocul ACUM și PSRM. Însă, în pofida diferențelor, inclusiv ideologice, pentru prima dată în societatea moldovenească de la Independență încoace, ar putea exista un exemplu de apropiere între formațiuni de opoziție destul de diferite. În acest sens, socialiștii dau dovadă de flexibilitate și de maturitate politică, în condițiile în care astăzi pentru clasa politică moldovenească cel mai important este schimbarea guvernării și pentru acest fapt au votat practic 70% din alegători, în total pentru ACUM și PSRM”. În opinia sa, acum este necesară detașarea de la retorica dură, de la cea geopolitică care a dezbinat societatea moldovenească în toți acești ani și în acest sens este nevoie ca să predomine rațiunea.

Comentând afirmația expertului Igor Boțan precum că ideologic PSRM și PDM ar fi aproape, deputatul a spus că mai curând democrații au fost mereu mai aproape de doctrina liberal-democraților, pentru că „nu socialiștii au fost în alianțe pentru integrarea în UE în ultimii zece ani și că reprezentanți ai blocului ACUM au lucrat în fostele alianțe alături de membrii PDM”. Potrivit lui, „explicația tăcerii de acum a PDM este că PDM înțelege că ratingul lor merge în jos, că integrarea europeană nu mai merge, este izolat și că, din punct de vedere polihtenologic a încercat să ia repede retorica socialiștilor care spune că țara trebuie să aibă relații bune și cu estul și cu vestul, dar în primul rând trebuie să facem ordine acasă”.

Gaik Vartanean susține că nu e nicio afinitate dintre cele două partide. „PDM cum a fost un partid de dreapta-centru, așa și a rămas și e foarte aproape ideologic de ACUM”. Deputatul consideră că cea mai mare problemă de ordin politic care desparte PSRM și PDM este că democrații sunt reprezentanți ai unui partid al puterii, iar socialiștii sunt reprezentanții unui partid de opoziție, care a luptat împotriva PDM în ultimii 7 ani, a făcut mai multe mitinguri, începând cu furtul miliardului și terminând cu politicile sociale.

Vorbind despre omniprezența Partidului Democrat în mediul post-alegeri și comunicarea acestuia, deputatul socialist a remarcat că „PDM nu tace, ci mai degrabă nu are ce spune pe plan politic”. Potrivit lui, actualmente, pentru prima dată în ultimii 10 ani, PDM nu este un jucător activ în formarea structurilor puterii.

Acesta nu poate influența situativ nicicum posibilele discuții sau negocieri dintre Blocul ACUM și PSRM”. Pe de altă parte, susține socialistul, PDM nu tace, încercând oarecum să mențină rezultatul pe care ei l-au obținut în cadrul alegerilor, dacă PSRM și ACUM nu se vor înțelege. „Eu cred că ei vor ca, prin folosirea resurselor administrative, financiare, media, să-și repete rezultatul. Pentru ei contează să-și să îndeplinească angajamentele populiste”. Chiar și așa, spune deputatul, spre regret, pentru populație, situația, inclusiv economică, se înrăutățește, iar pe plan politic PDM pierde autoritate și în fața partenerilor politici interni cât și a celor externi.

Într-un mesaj către cetățeni, deputatul PSRM i-a îndemnat să se adreseze către cei pe care i-au votat și să-i întrebe ce sunt gata să facă pentru a depăși criza politică. Întrebat fiind de ce nu se reiau ședințele Parlamentului, dânsul a spus că prin decizia Consiliului Republicam al PSRM s-a luat decizia că PSRM este gata să discute formarea majorității parlamentare fără de care nu e posibil de a desfășura ședința Parlamentului. Dacă ședința ar avea loc, aceasta ar duce la „nimic mai mult decât la un show”.

La dezbateri a fost invitat și un reprezentant al Partidului Democrat, dar formațiunea nu a delegat pe nimeni.

Dezbaterile „Patimile și pătimirile, iertarea și împăcarea în politică”, ediția a 109-a, fac parte din ciclul de dezbateri publice desfășurate de către Agenția de presă IPN și Radio Moldova, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: